Teknoloji Harikası Otomobiller Dünyanın En Mükemmel İsraf Makineleri

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, renkli ışıklar ve şatafatlı gösterilerle takdim edilen teknoloji harikası araçların dünyanın en mükemmel israf makineleri olduğunu söyledi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, renkli ışıklar ve şatafatlı gösterilerle takdim edilen teknoloji harikası araçların dünyanın en mükemmel israf makineleri olduğunu söyledi. Sürmen, "Bin 200 kilogramlık araç ortalama bir buçuk kişi taşıyor. Bu nasıl iş? Araçlar ağırlıkları itibariyle bizi değil kendilerini taşıyor.” dedi.

Prof. Dr. Ali Sürmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Öğrenme Şenlikleri kapsamında OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde gerçekleştirilen konferansta konuştu. Geleceğin otomobilleri ve ulaşım teknolojilerini değerlendiren Sürmen, motor ve taşıt teknolojileri ile yeni araçlar ve muhtemel yeni ulaşım kavramlarını ele aldı.

"KOMPAKT, HAFİF VE VERİMLİ TASARIMLAR ÜZERİNDE DURULUYOR"

Son yıllarda otomobillerdeki en radikal değişimlerin araçların büyüklüklerinde yapıldığını belirten Sürmen, şöyle konuştu: "Aerodinamik ve hafif malzemelerden yapılan sistemler gelişiyor daha kompakt, hafif ve verimli tasarımlar üzerinde duruluyor. Sensörler araçların verimliliğini artırıyor ve kontrolünü kolaylaştırıyor. Ancak renkli ışıklar ve şatafatlı gösterilerle bize takdim edilen teknoloji harikası bu araçların dünyanın en mükemmel israf makineleri olduğunu biliyor musunuz? Bin 200 kilogramlık araç ortalama bir buçuk kişi taşıyor. Bu nasıl iş? İşte onun için geleceğin otomobilleri ve ulaşım teknolojileri derken taşıt ve ulaştırma kavramlarının değiştirilmesi kast edilmektedir.”

Karbon fiber gibi hafif malzemelerden gövde kullanımının yaygınlaşacağını belirten Sürmen, şöyle devam etti: “Araçlar ağırlıkları itibariyle bizi değil kendilerini taşıyor. Dünya bunu gördü. Son 5 yılda bu konuda ciddi çalışmalar patlama yaptı. Araç ağırlığının yüzde 10 düşmesi yakıt kullanımında yüzde 3,5’e varan tasarruf sağlıyor. Bu husus öncelikli araştırma konusu olmalı.

"YÜRÜYEN KOLTUKLARLA YAKIT TÜKETİMİ YÜZDE 25 DÜŞECEK"

Öncelik şehir içi taşımacılıkta olmak üzere, artık otomobil değil de 'yürüyen koltuk' denilebilecek araçların geliştirildiğini ifade eden Sürmen, böylelikle yakıt tüketiminin yüzde 25’e düşeceğini dile getirdi. Bu araçların elektrikli olmalarının kaçınılmaz olacağını vurgulayan Sürmen, raylı taşıma hatlarını kullanacak yürüyen koltuk veya kabinlerle yapılacak taşımacılığı 'Tekli-Toplu Taşımacılık (TTT)' olarak adlandırdı.
CİHAN