Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) 2003-2013 yılları arasında Karadeniz bölgesinde yer alan iller içinde 7 bin 34 adet konut ile en çok konutu Samsun’da üretti.
MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) 2003-2013 yılları arasında Türkiye’de kaç adet konut ürettiğini ve geçtiğimiz yıl Samsun’un Canik ilçesinde yaşanan sel felaketinde Kuzey Yıldızı Toplu Konutları'nın bodrum katları ile ilgili TOKİ’nin sorumluluğunun ne olduğunu Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması için TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar soru önergesine verdiği yazılı cevapta 2003 ve 2013 yılları arasında TOKİ’nin Türkiye genelinde 573 bin 207 adet konut ürettiğini belirtti. Bakan Bayraktar’ın yazılı cevabında aynı dönemde TOKİ’nin 7 bin 34 adet konut ile Karadeniz bölgesinde en çok konutu Samsun’da ürettiğini ifade edilirken, kurumun Trabzon’da 5 bin 940, Sivas’ta 5 bin 844, Düzce’de 5 bin 338, Bolu’da 3 bin 617, Çorum’da 3 bin 488, Ordu’da 3 bin 476, Tokat’ta 3 bin 146, Amasya’da 2 bin 985, Karabük’te 2 bin 540, Kastamonu’da bin 927, Zonguldak’ta bin 546, Rize’de bin 415, Gümüşhane’de bin 372, Giresun’da bin 332, Bayburt’ta 928, Bartın’da 890, Sinop’ta 346 ve Artvin’de 312 adet konut ürettiği belirtildi.
BAKAN BAYRAKTAR BORDUM KATLARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Samsun’un Canik ilçesinde yaşanan sel felaketinde Kuzey Yıldızı Toplu Konutlarının bodrum katları ile ilgili TOKİ’nin sorumluluğunun ne olduğu konusuna şu şekilde cevap verdi: "Samsun ili için planlama çalışmaları 1960-1970'li yıllarda başlanmış, TOKİ tarafından yapılan uygulamaların bulunduğu bölge ise 1980'li yıllardan itibaren ilgili yerel belediyeler tarafından onaylanan imar planları ile yerleşime açılmış ve yapılaşmıştır. Kuzey Yıldızı Toplu Konut Projesi kapsamında yerel belediyeler tarafından onaylanan imar planı kararlarına ve çekme mesefalerine uyularak, vaziyet planları oluşturulmuş, konut uygulamaları Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin İmar Yönetmeliği ile yürürlükteki plan ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmıştır.
Canik Belediyesince yapılan planlama çalışmaları esnasında Devlet Su İşleri(DSİ)Genel Müdürlüğü'nün görüşü alınmıştır. DSİ tarafından alana komşu derelerin ıslahı yapılmıştır. Alınan görüşler ve imar planı notlarında bodrum katlarında kapıcı dairesinin bulunmaması yönünde herhangi bir husus bulunmamaktadır. Belediyesince hazırlanan planlarda, Mert Irmağı ve Yılanlı dere için yaklaşma mesafeleri belirlenmiş olup, TOKİ tarafından gerçekleştirilen uygulamalar, belediyeler tarafından onaylanan imar planı kararlarına ve dereler için belirlenen çekme mesafelerine uygun olarak yapılmıştır.
"APARTMAN GÖREVLİLERİ İKAMETGAHLARI BÜYÜKŞEHİR'İN YÖNETMELİĞİ'NE UYGUN OLARAK YAPTIRILMIŞTIR"
Samsun Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nin 'İnşaat Nizamları Binalara Kot Verilmesi' başlıklı 5'nci bölümü 47'nci maddesi' Bodrum Katların Konut Olarak İskan Edilebilme Şartları' başlıklı 3'üncü fıkrasında; 'Bodrum katlar, cepheleri hizasındaki en düşük tabi veya tesviye edilmiş bahçe kotunda olmak veya üzerinde kalmak, hiçbir noktada hizasındaki bahçe kotlarına göre (0.50)m.'den fazla gömülmemek şartları ile konut iskan edilebilir. Ancak bu cephesine tamamen bahçe kotlarında olmak veya üzerinde kalmakla birlikte, diğer cephelerinde (0.50)m.'den fazla gömülmeler, bir üst kattaki plan tertibine uyan piyes boyunca kabul edilebilir. Toprağa dayalı tüm bodrum katlarda dış etkilere karşı su yalıtımı yapılması zorunludur' denilmektedir.
TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda yer alan apartman görevlilerine tahsis edilen tüm ikametgahlar Samsun Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'ne uygun olarak yaptırılmıştır. Bu kapsamda, bodrum katlara iskan izninin verilmesi ve kaldırılması ilgili belediyesinin yetkisinde olup, TOKİ'nin bahse konu konutların planlamasında ve yapımında üzerine düşen bütün sorumlulukları onaylı imar planlarına, yürürlükteki yönetmeliklere ve Samsun Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'ne uygun olarak yerine getirilmiştir. "
CİHAN