Tse: Biber Gazının Kullanım Standardı Olmalı

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye’de biber gazıyla ilgili bir standardın olmadığını belirterek, önemli olan biber gazının değil, kullanımıyla ilgili bir standardın olması gerektiğini vurguladı.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye’de biber gazıyla ilgili bir standardın olmadığını belirterek, önemli olan biber gazının değil, kullanımıyla ilgili bir standardın olması gerektiğini vurguladı.

Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) kahvaltılı toplantısına katılan TSE Başkanı Hulusi Şentürk gündeme dair soruları cevapladı. Türkiye’de biber gazının standardı olup olmadığı yönündeki soru üzerine Şentürk, biber gazının Türkiye’de standardı olmadığını söyledi. Şentürk, bir ürünün Türkiye’de standartı olması için Türkiye’de üretiliyor olması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Önemli olan biber gazının standardı değil kullanımının standardı olması lazım. Polis her gördüğü yerde hedef belirterek kapsülü sıkabilir mi, sıkamaz mı, bununla ilgili bir standart yok. Bizde bir çevik polis standardı var o da aslında standart şekline çok uygun değil. Çevik polisin güvenlik alanı gibi tanımlanmış, mesele ürün standardı değil hizmet standardı. Bunu da büyük bir ihtimalle sokakta eylem yapanlar bu standardı belirleyecek gibi görünüyor.”

ASANSÖRLERİN YÜZDE 19’U MÜHÜRLENMELİ

Basının asansör ve yangın tüpleriyle ilgili Türkiye’de ciddi sıkıntıların olduğuna ve bu konuda yaptırımın olmamasına dair sorularını cevaplayan Hulusi Şentürk, Türkiye’deki asansörlerin yüzde 19’unun belediyelerce mühürlenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de yaklaşık 40 bin asansörün mauyenesini yaptıklarını belirten TSE Başkanı, bunların yüzde 60’nun tehlikeli olduğunu kaydetti. TSE’nin kırmızı etiketi yapıştırdıktan sonra başka bir yetkisinin olmadığını ifade eden Hulusi Şentürk, “Onu belediyenin mühürlemesi gerekir. Ama belediyeler bazen siyasi nedenlerle bazen de sosyal nedenlerle yapmıyorlar. Tek bir güzelliği var. Şu anda 5 bin üzerinde ikinci kez muayenesini yaptığımız asansörler var. İlk başta olumsuz olarak tespit ettiklerimizin yüzde 81’i olumlu olarak gördük. Şimdi sadece yüzde 19’unda bir sıkıntı var. Bu asansörler ilgili belediyelerce mühürlenmeli.” şeklinde konuştu.

Söz konusu asansörlerin hepsinin bakım firmalarıyla anlaşmalı olduğunu dile getiren Hulusi Şentürk, “Aslında biz bakım firmaların bu asansörlere bakıp bakmadığını denetledik. Daha sonra bina sahipleri uyandı, bakım firmalarının üzerine gitmeye başladı. Bu sefer bakım firmaları isyan etmeye başladı. Bu kadar gitmeyin bu işin üstüne bir çok bina yaptık yetiştiremiyoruz demeye başladılar. Bizde yetiştirebildiğiniz kadar binanın bakımını yapsaydınız dedik. Şimdi bakım firmaları asansörlere adam gibi bakmaya başladı.” ifadelerini kullandı.
CİHAN