Malatyalı İşadamı Ahmet Arslan tarafından 2012 yılında kurulan düşünce kuruluşu “Fikir Sofrası”nın 20’nci toplantısının onur konuğu olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Çok söz değil icraat zamanı” diyor.
Başkanlık sistemine vurgu yapan Tüfenkci, Cumhurbaşkanı ve Başbakan uyumunun sistemi açacağı ve karar alma süreçlerini hızlandıracağı iddiasını dile getiriyor. Aralarında işadamları ve akademisyenlerin de olduğu grupla, “Rekabetçi Gümrük ve Ticaret Uygulamaları” başlığı altında Kervansaray’da ve Yeşilyurt Konağı’nda bir araya gelen Tüfenkci, dış ticaret maliyetlerini düşürerek, ihracatı artırmayı hedeflediklerini vurguluyor.
Dubai ve Singapur’da olduğu gibi, üretim dışında faaliyet gösterecek serbest ticaret bölgelerinin kurulması için çalışmalar başlattıklarını da belirten Tüfenkci “Ülkelerinden göç eden Suriyeli, Lübnanlı tüccarları Türkiye’ye çekebilirdik” diye ekledi.
“Ülke olarak üretemiyorsanız yeni pazarlar bulmanız ya da pazarınızı koruma şansınız yoktur” diyen Tüfenkci, Türkiye’nin dünya ticaret pastasından daha fazla pay alabilmesi için yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Tüfenkci, “2023 hedeflerini ortaya koyarken bazılarınız buna ‘hayal’ diyebilir ama biz insanlarımıza, girişimcilerimize güveniyoruz. Yeter ki girişimcilerin takıldığı problemlerde ön açıcı olalım. OECD’ye göre gümrük maliyetleri yüzde 10 azaldığında, dış ticaret yüzde 4.7 oranında artıyor” değerlendirmesinde bulundu.
YENİ DIŞ TİCARET DESTEĞİ YOLDA..
Bakan Tüfenkci, “Teşvik mekanizmalarından tutun da pazarlarda kalıcı yer edinebilmek için reklam harcamalarına kadar birtakım doneleri de iyi oturtmamız lazım. Ekonomi Bakanlığı ile birlikte yeni dış ticaret (teşvik) paketlerini de önümüzdeki günlerde paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
Tüfenkci, “İhracatçıların rekabet gücünün artması için, önceliğimiz gümrük işlemlerinden kaynaklanan formalitenin azaltılması, ticaretin kolaylaştırılması ve buna bağlı olarak gümrük işlem maliyetlerini de minimum düzeye indirmek” dedi.
KIRMIZI HAT YÜZDE 5’E DÜŞTÜ!
Tüfenkci ihracatçılara daha kaliteli ve hızlı hizmet sunmak amacıyla çeşitli risk analiz tekniklerini kullandıklarını belirterek, “Risk analizleriyle 2002’de yüzde 13 olan ihracat kırmızı hat oranı bugün yüzde 5’e düştü. Amacımız Avrupa ortalaması olan yüzde 3’lere çekmek. Bugün itibarıyla ihracat beyannamelerinin yüzde 83’ü ilk yarım saatte, yüzde 95’i ise ilk 4 saatte tamamlanıyor” diye konuştu.
“Varış Öncesi Yolcu Bildirim Projesi”ni hayata geçirdiklerine de değinen Tüfenkci, yolcu bilgilerinin seyahat öncesinde alınıp risk analizi yapıldığını vurguladı.
Belgelerin teslimini bir merkezde toplayan “Tek Pencere” uygulamasına geçileceğine de değinen Tüfenkci, 19 bakanlık ve 30 kamu kurumu ile yapılan protokolün, bu ay içinde uygulanacağını söyledi.
SINIR KAPILARI YENİLENİYOR..
Irak’a 3’üncü gümrük kapısının açılmasının gündemlerinde olduğunu söyleyen Tüfenkci, DAEŞ ve PYD’nin karşısındaki kapılarda sıkıntıların sürdüğünü belirtirken yeni düzenlemeleri de anlattı:
“Sarp sınır kapımızı yeniden yapıyoruz. Temmuzda temelini atmış olacağız. Kapıköy gümrük kapımızın temelini de aynı ayda atacağız. Ayrıca, Hamzabeyli, Esendere, Gürbulak, Dereköy gümrük kapılarımızı da yeniden inşa edeceğiz.”
YATIRIM ORTAMI İYİLEŞECEK!
Tüfenkci daha fazla dış yatırımın çekilmesi için yatırım ortamını iyileştiren düzenlemeler yaptıklarını “Bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Zaman içinde sizlerle paylaşmak isterim. Heyecanlandıracak projeler...” sözleriyle ifade etti. Karşılıksız çeklerde endişe verici artış olmadığını, ancak itibar sorunu yaşandığını ekledi. (Gazete Habertürk)