Uzun yıllardır e-fatura üzerine çalışmalar yürüten Digital Planet bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilen lisans ile 'özel entegratör' olarak hizmet veriyor. Hızlı adaptasyon için daha esnek ve sade sistemlerin seçilmesi gerektiğini vurgulayan Digital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, "31 Aralık 2013 ise geçiş için son tarih. Kurumların çok hızlı bir şekilde süreçlerini e-faturaya adapte etmeleri gerekiyor" uyarısında bulundu. Kurumların faturalama sistemlerinde akışı değiştirmeden çözümler sunduklarını belirten Vural, "Hayatımızdaki fatura alışverişi tamamen elektroniğe dönüşecek. Şimdilik kurumlar için yakın zamanda bireysel faturalarda bu sistemin bir parçası olacak" dedi.
Elektronik fatura sistemi ile kağıt fatura tedarik, depolama ve gönderim maliyetleri, işlemler sırasındaki hataların ortadan kalkması sağlanıyor. Ayrıca, karşılıklı fatura anlaşmasında uyuşmazlıklar, gönderimlerdeki aksaklıklar önlenirken sarf malzeme tüketimi de azalıyor. Banka entegrasyonuyla da ödemeler garanti altına alınabiliyor. Tedarikçiler için satıcıların geniş ağları ile fatura işlemlerini kolaylaştırıyor, ayrıca e-fatura çözümü, performans artışı, gider azalımı ve hata payının düşmesini sağlıyor.
Özetle 2011 sonu itibariyle 10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip tüm kuruluşlar 31 Aralık'a kadar bu sisteme geçmek zorundalar. Şirketler faturalarını e faturaya göre düzenlemek zorunda, karşı alıcısı e faturalı değilse, yani 10 milyon TL'nin altında cirosu varsa, kağıt fatura düzenleyebiliyor.
Kurumların faturalama sistemlerinde akışı değiştirmeden, mevcut akışlarını koruyarak, sistemlerine koyduğumuz yeni bağlantılarla sistemlerini yönetmesi önemlidir. Bu bağlantılar sayesinde alıcının e faturalı olup olmadığını anlıyoruz, buna göre elektronik olarak kağıda giden veriyi formattan alıyoruz. E-faturaya geçiş aslında bu kadar basit. Farklı veri formatlarına uyumlu, veri formatını destekleyen, veriyi alıp e faturaya döndüren sistemlerimiz var. Kurum içi muhasebe sistemleriyle entegrasyon bu aşamada çok kritik.
Hayatımızdaki fatura alışverişi tamamen elektroniğe dönüşecek. Şimdilik kurumlar için yakın zamanda bireysel faturalarda bu sistemin bir parçası olacak. Çok pahalı, komplike, aşırı entegre çözümler görüyoruz. Yapısı gereği e-fatura mevzuat ve süreç açısında sık değişimler içerik o yüzden esnek bir yapıda bu sistemleri tasarlamalısınız.
'Kazançla gönüllülük artacak'
E-faturaya geçen şirket ile geçmeyen şirket ayrımı diye bir kavram oluşacak mı? İleride geçen ile geçmeyen şirketler açısından bir sorun olacak mı?
Geçişle sağlanan kazançlar ortada iken ileriki aşamada zorunluluğa bakmaksızın kurumların gönüllülük esasına göre geçmeleri gerekecektir. Nasıl bugün her şirket birey elektronik dünyanın nimetlerinden faydalanıyorsa bu da böylesine bir standart haline gelecektir. Mevcut durumda kurumların işlerini son güne bırakmamaları gerekiyor.
2014'te e-defter uygulamasına da geçilecek... Bu sistem nasıl işleyecek, bilgi verir misiniz? E-defte uygulaması ne demek?
Aslında e-defter'e geçmek için kuruluşların bir zorunluluğa bakmaması gerek. Bunlar verimliliği artırıcı, maliyetleri azaltıcı operasyonlar, gider olarak görülmemeli. Bir kuruluşun faturalama süreçlerindeki maliyeti, yüzde 60 ile 70 arasında azalacak. Faturanın basımı, elden ele dolaştırılması büyük zaman alıyor. Alıcı ve satıcı arasında çok hızlı fatura konsolidasyonu yapması önemli.
'Sektörde pazar payı ve projelerimiz ile öndeyiz'
Tecrübe, sunulan çözümün basitliği, güvenirliği, alt yapı desteği, denenmişliği çok önemli. Bu konuda şirketimiz pazar payıyla, gerçekleştirdiği projelerle en önde yer almaktadır. Sektörde maalesef tarifeler uçuşuyor. Bu sebepler kurumların, sunulan fiyatlar sadece e-fatura kuryeliği midir yoksa ek olarak geçiş/ çözüm de sunulmakta mıdır ona bakmalılar (sabah)