Tunceli-Elazığ sınırında bulunan Peri Çayı üzerinde yapımı tamamlanan ve su tutumuna başlanan Tatar Barajı ve Hidroelektirik Santrali nedeniyle meydana gelen balık ölümleri Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi tarafından Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı'na taşınarak konunun incelenmesi istendi.
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi adına Barış Yıldırım tarafından yapılan başvuruda, Peri Su üzerinde inşa edilen ve edilmekte olan 9 baraj ve HES bulunduğu belirtilerek, "Bunlardan Tatar Barajı ve HES'in inşası tamamlanmış olup 12.06.2013 tarihinde ilgili HES şirketince su tutum işlemine başlanmıştır. Özellikle belirtmek isterim ki su tutum işlemi sırasında Su Kullanım Hakkı Anlaşması ve ÇED olumlu kararına aykırı olarak dere yatağına su bırakılmamasından ötürü dere yatağındaki balık ve diğer sucul canlıların tümü yok olmuştur. [Konu medyada geniş olarak yer bulmuştu.] Halihazırda gerek işletme halinde olan ve gerekse de inşa halinde olan baraj / HES’ler sebebiyle Peri Vadisi’nin eko-sistemi büyük zarar görmüş çeşitli flora ve fauna türleri olumsuz olarak etkilenmiş ve geniş anlamda telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verilmiştir. Hâl böyleyken Peri Suyu üzerinde eko-sistemi tamamen yok edecek olan baraj / HES projelerine devam etmek hukuken izah edilebilir değildir" ifadelerine yer verildi.
Başvurusuna ilişkin yasal dayanaklara da dilekçesinde yer veren Barış Yıldırım, Peri Suyu üzerinde projelendirilen Baraj ve HES’lerden kaynaklı hukuka aykırılıklar ve ekolojik zararlar için Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme, araştırma ve denetleme yaptırılmasına Anayasanın 104. maddesi hükmü uyarınca karar verilmesini talep etti.
Geçtiğimiz günlerde Tunceli-Elazığ sınırında bulunan Peri Çayı üzerinde yapımı tamamlanan ve su tutumu gerçekleştirilen Tatar Barajı ve HES'te can suyunun kesilmesi nedeniyle binlerce balık ölmüştü.
CİHAN