Türk Ekonomisinde Tokat’ın Yeri Ve Geleceği Tartışıldı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik Kampüsü Konferans Salonu'nda 'Türkiye Ekonomisinde Tokat'ın Yeri ve Geleceği' konulu konferans ve panel düzenlendi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik Kampüsü Konferans Salonu'nda 'Türkiye Ekonomisinde Tokat'ın Yeri ve Geleceği' konulu konferans ve panel düzenlendi.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen'in özel ilgi, destek ve mahiyetinde düzenlenen programda 'Tokat ekonomisinin mevcut durumu, gelişme kapasitesi, Tokat'ın genel ekonomik yapısı, AB Fonları, devlet destekleri, yatırım teşvikleri, ihracat destekleri ve Tokat’ın 2023 ekonomi vizyonu' gibi konular başta olmak üzere Tokat ekonomisi tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. Valilik koordinasyonunda düzenlenen etkinliğe Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası, Tokat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, AKSİAD ve TÜMSİAD gibi sivil toplum kuruluşları destek verdi.

Toplantıda Tokat Ekonomisinin Mevcut Durumu, Gelişme Kapasitesi, Tokat'ın Genel Ekonomik Yapısı, AB fonları, Devlet Destekleri, Yatırım Teşvikleri, İhracat Destekleri ve Tokat’ın 2023 Ekonomi Vizyonu gibi sanayicileri direkt ilgilendiren çok önemli konular hakkında geniş sunumlar gerçekleştirildi.

Programın ikinci günü de Tokat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKSİAD) yönetimi, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel başkanlığında Tokatlı üst düzey bürokratları kahvaltıda bir araya geldi.

AKSİAD Başkanı Hasan Urhan şunları söyledi: "Tokatlı iş adamlarına yapabilecekleri yatırımlar noktasında yardımcı olan derneğimiz, ildeki ekonomik yapıyı arzu edilen seviyelere çıkararak canlanmasına, gelişmesine katkıda bulunmak adına faaliyet gösteriyor. Bu bağlamda AKSİAD olarak yurt içi gezilerimizin yanı sıra 2013 yılında yedinci yurt dışı gezisini gerçekleştirdik. Geziler sonrası üyelerimizden yurt dışında ticari faaliyet yapanları gördükçe mutlu oluyoruz. Yurt dışında potansiyeli gördükleri yerde bizzat oraya yerleşip ticaret yapanlar oluyor.”

Bölgede ekonominin canlanmasının tek yolu dünyadaki gelişmeleri iyi takip etmekten geçtiğini ifade eden Urhan, sözlerine şöyle devam etti: "Her yıl düzenli olarak yurt içi ve dışı gezi yaptıklarını, Tokatlı iş adamlarına yapabilecekleri yatırımlar noktasında yardımcı olmak için değişik organizasyonlara götürdük. Amacımız ildeki ekonomik yapıyı arzu edilen seviyelere çıkararak canlanmasına, gelişmesine katkıda bulunmak. Tokat'ın potansiyeli ancak bu şekilde değerlendirilebilir. Tokat’ımızda dedikodu üretmemeliyiz, her şeyden önce yapılacak işe inanmalıyız, inanırsak başarırız. Tokat’ın en büyük sorunu ortaklık kültürünün olmayışı ve ulaşım noktasındaki sıkıntılardır. Hemen 20 km ileride Artova'da, 40 km ileride Turhal'da demir yolu mevcut durumda iken merkezimizde maalesef yok. Bunu nasıl merkeze çekebiliriz, hava alanımızı nasıl aktif hale getirebiliriz, bu konulara yoğunlaşmamız lazım. Tokat’ın SODES kapsamına mutlaka alınmasını sağlamalıyız. Eğer bu işlemleri gerçekleştirirsek Tokat ekonomik anlamda çok güçlenecektir.”

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel ise Tokatlı hemşehrileri ile bir araya gelmekten mutlu olduğunu ifade ederek, "Tokat'ın tarihi ve kültürel zenginliğini, Allah'ın bahşetmiş olduğu mümbit toprakları, sanayi kültürünü ve her türlü potansiyelin varlığını ve coğrafi olarak önemli bir yerde olduğunu ifade ediyoruz. O takdirde bulunduğumuz durumdan memnun muyuz? Her birimiz kendimize 'biz kendi üzerimize düşeni ne kadar yapıyoruz' şeklinde sormalıyız. Başkalarını eleştirmek her zaman mümkündür. Ama eleştiriye kendimizden başlarsak yapacak çok şeyimiz olduğunu, hepimizin yapması gereken şeylerin bulunduğunu görürüz." diye konuştu.

AKSİAD Başkanı Hasan Urhan günün anısına misafirlere Tokat hatırası çeşitli hediyeler taktim etti. Kahvaltı sonrası heyet, AKSİAD üyesi Hasözgen Tekstil ve Güryıldız Tarım işletmelerini gezdi. CİHAN