İnşaat sektörünün son yıllarda ciddi bir ivme kazanması, işadamlarını dünya pazarına açılmaya teşvik etti. Türk müteahhitlerin çok farklı ülkelerde iş alanlarını geliştirdiğinden bahseden Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Kulak İnşaat Sahibi Tarkan Kulak, “Kazakistan’dan Afrika’nın uç noktasındaki bir ülkeye kadar geniş bir coğrafyada Türk müteahhitlerimizin eserleri konuşur oldu. Parmak ısırtacak noktadayız.” dedi.
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat, son 10 yılda ciddi bir mesafe kat etti. İnşaat sektöründe çalışma yürüten Türk müteahhitler, artık dünya ülkelerinde farklı yapılar inşa ediyor.
Konut sektöründe Türkiye’nin Çin’le yarışır konumda olduğuna vurgu yapan Kulak İnşaat sahibi Tarkan Kulak, dünyadaki pek çok ülkede Türk mimarisinin konuşulduğuna dikkat çekti. Dünya’nın ilk 200 müteahhit sıralamasında Türkiye’den 35-40 müteahhidin çıkmasının gurur verici olduğunu söyleyen İşadamı, “Sektör anlamında iyi gidiyoruz, doğru işler yapıyoruz, birinin ayağına basarak işler yapmıyoruz. Ufak tefek eksiklerimiz vardır. İşadamlarımız hakikaten çok çırpınıyor. Dil bilmiyor, iz bilmiyor eline kartelâsını alıp ülke ülke geziyor. Türkiye’den gidenler Kazakistan gibi ülkelerde çok güzel işler yaptı. Örnek projeler yaptılar. O şehirlerin bütün sembollerini, Türk firmaları yapmıştır. Bu gerçekten gurur vericidir. Türk konut sektörü dünyada artık parmak ısırtacak noktaya gelmiştir.” dedi.
DURGUNLUĞUN YAŞANDIĞI İNŞAAT SEKTÖRÜ OLMASI GEREKEN NOKTAYA GELECEKTİR
İstanbul ölçekli düşünüldüğünde konut sektöründe arz fazlası bulunduğunu belirten ATO Meclis Başkanı, “Konut sektörüne baktığımızda, İstanbul ölçekli düşünecek olursak çok konut arzının olduğundan söz edebiliriz. Bu arada lansmanların da az olmasının sebeplerinden birisi bu. Ama bizim sektörümüz dinamiklerini tamamen ülke içerisinden aldığı için zaman zaman çeşitli dalgalanmalar olur. Şuan biraz düşük seviyede. Ama bu yakın gelecekte daha iyi noktalara taşıyacaktır. Bunlar çeşitli zamanlarda hafif bir şişkinlik oluşturur. Daha sonra tekrardan olması gereken noktaya gelir. Ege’nin, Akdeniz’in, İç Anadolu’nun hala konutlara ihtiyacı var. Olması gereken de budur zaten. Mutlak surette iyiye doğru gidecektir. “ şeklinde konuştu.
ADANA'DA YEREL YÖNETİMLERİN KARARLARI SEKTÖRÜ ETKİLİYOR
Adana’da konut sektörünü, yerel yönetimlerin aldığı kararların etkilediğini anlatan Kulak, “Adana’da imar düzenlemesiyle alakalı, yerel yönetimlerin tavrı belirliyor sektörümüzü. İmara kapalı yerlerin yeni düzenlemeyle açılması, arsa arzlarının artması, sektördeki ihtiyaçlara daha fazla cevap verecek diye düşünüyorum. Şuanda piyasa durgun, ama netice itibariyle mevsimsel olarak hareket eder Adana’da. Yaz dönemine girildi, bu dönem itibariyle biraz durgunluk yaşanabilir. Ama okulların açılmasıyla beraber, piyasalar yine hareketlenecektir.” ifadelerini kullandı.
4 MİLYON METREKAREDEN FAZLA KONUT ÜRETTİK
Kulak İnşaat’ın projelerinden de bahseden Tarkan Kulak, firma olarak Irak, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Komar Adaları’nda inşaat çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. İşadamı Kulak, “İnşaatta 70 yıllık bir firmayız. Bundan sonra enerji sektöründe de devam edeceğiz. Alt yapı, iş merkezi olarak çalışmalarımız devam ediyor. Ağırlıklı olarak konut, iş yeri ve enerji sektöründe çalışmalarımız var. 4 milyon metre kareden fazla konut ürettik. Sadece Adana’da 500’ün üzerinde yaptığımız bina var. 4 bin civarında Kayseri’de var. Marmara bölgesinde 2 bin civarında deprem konutları yaptı. Ama ne yaparsak yapalım iyisini yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu. İstanbul Büyükçekmece’de 110 dönümlük özel tasarlanan peyzaj alanına 44 villadan oluşan Vella Lacus projesini uluslar arası standartlarda inşa ettiklerini belirten Kulak, " Belirli gelir seviyesindeki insanımıza konut olarak hizmet vermek istedik. Yaklaşık 800 metre kare net alanlı tripleks villalar yapmaya karar verdik. Uluslararası sertifikalı proje de, her villanın 2 dönüm bahçesinin yanında birde iç bahçe olsun istedik. Son teknolojinin kullanıldığı ancak daha uygun fiyatlarda tasarladığımız proje çok beğenildi." dedi.
ÇEVRECİ PROJELER YAPIYORUZ
Proje kapsamında hava kaynaklı elektrikle çalışan ısı pompaları sayesinde ısınma ve soğutma maliyetlerinin minimum seviyelere düşürüldüğü proje de, özel biyolojik arıtma sistemleri sayesinde gri sulardan geri dönüşüm sağlandığını belirten Tarkan Kulak, sosyal tesis alanında projenin tamamına hizmet edecek olan jeneratör sistemi, açık ve kapalı havuzlar, fitness alanları, sauna ve buhar odaları, teraslı restoran alanı, açık- kapalı spor alanları, çocuk oyun alanları ile doğa içerisinde farklı bir yaşam sunduğunu ifade etti. Bütün projelerinde çevreyle ilgili çok titiz davrandıklarını dile getiren Tarkan Kulak, İstanbul’daki ikinci projelerinin de Avrupa yakasında olduğunu belirterek, “Bord Walk(yürüyüş yolu) ismini verdiğimiz bu projemiz ise Basın Ekspres Yolu üzerinde gerçekleşecek. Karma olarak planlanan projede bulvar mağazaları, rezidans ve apart otel bulunacak. Proje 2 yıl içinde teslim edilecek.” dedi.
CİHAN