Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Mehmet Metin Hülagü, Bursa’da bugüne kadar ihmal edilmiş, iklime ve zamana yenik düşüp, yıpranmış tarihi dokunun ihyası yönünde önemli çalışmalar göze çarptığını söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Osmanlı Bursa’sında dil, kültür ve edebiyat bilgi şöleni’ etkinliğine katılmak üzere Bursa’ya gelen Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Mehmet Metin Hülagü, öğle yemeğinde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, halkın kullanımına açılan Kayıhan Hamamı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen yemekteki konunun ana gündemini Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel miras çalışmaları oluşturdu. İlk günkü ihtişamıyla yeniden kente kazandırılan Kayıhan Hamamı’na hayran kalan Prof.Dr. Mehmet Metin Hülagü, tarih başkenti olan Bursa’nın aynı zamanda pek çok tarihi yapıyı da bünyesinde barındırdığını söyledi. Ancak bu yapıların büyük bölümünün gerek ihmal edilmesi, gerekse iklim ve zamana yenik düşmesi gibi nedenlerle harap hale geldiğini ifade eden Hülagü, “Ancak Bursa’da büyük bir hareketlilik ve canlılık görülüyor. Tarihi dokunun ihyası yönünde ciddi çalışmalar var. Bu eserlerin gerek orijinal halleriyle gerekse, sosyal donatı alanı, kültür merkezi ve yeme içme mekanı olarak halkın kullanımına açıldığını görüyoruz. Yani Büyükşehir Belediyesi çalışıyor. Atalarımızdan, geçmişten bize intikal eden, kültür ve medeniyetimizin simgesi olan bu mimari doku kesinlikle muhafaza edilmeli. Çünkü bunların bir örneği daha yok. Yeniden yapılması mümkün değil. Her ne kadar teknoloji ilerlese de mimari gelişse de o sanat değeri, el işçiliği, o göz nuru eserleri bir daha kesinlikle bulamayacağımızı biliyoruz. Bu nedenle de bir takım eserlerimizin yurt dışına kaçırıldığını biliyoruz. Dolayısıyla bu eserleri ayağa kaldıran Belediye Başkanlarına, mülki amirlere destek verilmesi gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi bu birikimlerinden yararlanmayı da hedeflediklerini ifade eden Hülagü, “Özellikle tarih ve kültür konusunda halkımızın aydınlanmasına yönelik konferanslar düzenlemesine yönelik Büyükşehir Belediyemizle işbirliği içine gireceğiz. Yine Bursa’ya ait 1000 yıllık şeriye sicilleri var. Tarihi, hukuki kayıtlar, komşuluk ilişkileri, davalar miraslar, seyahatnameler gibi bu eserlerin kitaplaştırılıp, araştırmacılara, halkımıza hatta dünyaya açmak için işbirliği çalışmalarımız olacak.” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise tarihi eserlerin ayağa kaydırılmasının yanında kent kültürü gibi somut olmayan mirasın gelecek kuşaklara aktarılması noktasında örnek çalışmaları Bursa’da hayata geçirdiklerini söyledi. Bu çalışmaları yaparken üniversiteler başta olmak üzere tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, işadamları gibi kent dinamikleriyle işbirliği içinde olduklarını dile getiren Başkan Altepe, “Türk Tarih Kurumu da bizim için en önemli proje ortaklarımızdan biri. Çalışmalarımızda bize en büyük desteği verecek kurum. Türk Tarih Kurumu Başkanımıza da çok teşekkür edeceğim. Yakında farklı proje ortaklıklarına imza atmış olacağız” şeklinde konuştu. CİHAN