Türkiye’nin Avrasya’da siyasi, ekonomik ve ilmi faaliyetlerini ele alan ‘Türkiye Avrasya Çalışmaları Çalıştayı’ başladı. Çalıştaya katılan öğretim üyeleri, konu ile ilgili tebliğlerini sunuyor.
Bağcılar Belediyesi ile İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü tarafından tertip edilen çalıştay, büyük ilgi görüyor. Toplantıda söz alan Bağcılar Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Lokman Çağırıcı, Avrasya’nın Türkiye için büyük bir önemi olduğunu vurguladı. Avrasya odaklı her toplantının ve her çalışmanın hem uluslararası bağlar hem de akademik faaliyetler için olumlu olacağına temas eden Lokman Çağırıcı, çalıştaya Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin de katkıda bulunduğunu aktardı. Çağırıcı, “Burada yeni nesillere tarihimizi ve ecdadımızı anlatabilmek için ufak bir payımın bulunacak olması beni ayrıca memnu ediyor.” dedi.
Bağcılar Belediyesi olarak Balkan ve Orta Asya ülkelerine de hitap ettiklerini anlatan Çağırıcı, bunların başında Ramazan etkinliklerinin geldiğini belirtti.
Çağırıcı, “Kazakistan’ın ayrı şehirlerinde iftar veren belediyemiz buna Kızgızistan’ı da ekledi. Şu aşamada Kazakistan Almaata, Çimkent, Astana, Türkistan şehirleri ile Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’te iftar verildi ve karşılıklı görüşmeler oldu. “ açıklamalarını yaptı.
“BALKANLAR VE ORTA ASYA’DA KARDEŞ BELEDİYELERİMİZ VAR”
Orta Asya’da yerel yönetimlerle kardeş belediye protokolleri yaparak hem diyalogu artırmaya hem ortak projeleri hayata geçirmeye odaklandıklarını bildiren Çağırıcı, şunları ifade etti:
“Çok sayıda Türk’ün bulunduğu Almanya’nın Hamm Belediyesi’nden başlamak suretiyle Polonya’nın Lublin ve Koscian, Bosna Hersek’in Çeliç ve Buzim, Bulgaristan’ın Ruen belediyeleri ile Bağcılar Belediyesi kardeş. Kardeş belediyelere Balkan ülkelerinden son eklenen ise Arnavutluk’un Berat Belediyesi oldu. Bağcılar, Kazakistan’da ise Almalı Belediyesi ile kardeş belediye oldu. Birlikte ortak projeleri devreye alıyoruz.”
Çağırıcı, Osmanlı arşivlerinde bulunan belgelerde Berat şehrine ait 1600’lere ait muhasebe kayıtları ile Bekârlar Camii muhasebe kayıtlarının olduğunu da ilave etti.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mustafa Başkurt ise üniversitelerle yürüttükleri faaliyetlere değindi. İstanbul Üniversitesi’nin Avrasya ile ilgili etkinlikler tertip ettiğini duyuran Başkurt, ‘Orta Asya’dan Anadolu’ya Şehir ve İnsan’ adlı bir fotoğraf albümü ortaya koyacaklarını dile getirdi.
İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bekir Günay, son bir senedir Avrasya ile ilgili çok önemli faaliyetlerde bulunduklarını vurguladı. Çalıştay kapsamında Balkanlar, Rusya, Hazar, Orta Asya, Uzak Doğu ve Ortadoğu’da ağırlıklı olarak dil, din, kültür konusunu ele alan araştırmalar yaptıklarını kaydetti. Günay, “Kazakistan, Bakü ve Romanya’yı da tarayarak çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ise Türkiye’de Avrasya ekseninde çalışan bütün grupları bir çatı altında toplayacaklarını belirtti.
Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Darhan Hıdırali da Avrasya Enstitüsü binasında bu çalıştayın yapılmasının çok önemli olduğuna işaret etti. Hıdrali, “Avrasya’da bulunan devletlerde Türklüğün izini görmemek mümkün değil. Bu konunun akademik olarak ele alınması çok önemlidir.” yorumunu yaptı.
Doç. Dr. Pınar Akçalı, Avrasya ile Hindistan, Çin, Rusya ve Türkiye’nin yanı sıra İran ve Afganistan’ın da yakından ilgilendiğini savundu.
Doç. Dr. Fatih Özbay ise dış ve iç siyasette savunmaya yönelik anlayışlar ortaya koyulduğunu dillendirdi. Avrasya bölgesine dönük 1991’e kadar akademik çalışma imkânı olmadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Işık Kuşçu da “1995’ten sonra görülen değişimlerin işareti olarak sayısı sene içinde artan lisansüstü ve doktora tezleri ortaya koyabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Dr. Anar Somuncuoğlu, disiplinler arasında araştırmaların derinleştirilmesini; bölgenin sıhhatle mercek altına alınması için Avrasya dillerine hâkim olunmasını önerdi. Somuncuoğlu, “Bilimsel, siyasi ve ekonomik dallarda uzmanlar yetiştirilmeli.” temennisinde bulundu
CİHAN