İstanbul’un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği adaylığı ile ilgili sunum Rusya’nın St. Petersburg kentinde Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın da katıldığı programda yapıldı. Aday olan kentlerin tanıtımları Sport Accord Kongresi çerçevesinde düzenlenen Uluslar arası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu Toplantısı’nda gerçekleştiriliyor.
Türkiye 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapabilmek için Madrid ve Tokyo ile yarışıyor. Tanıtımda bir konuşma yapan Kılıç, yeni bir Türkiye’de binlerce yıldır olduğu gibi tüm dünyayı kucaklamaya hazır olduklarını ve olimpiyat yatırımlarını karşılayacak ekonomik güce sahip olduklarını söyledi.
Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu, son on yılda ortalama yüzde 5 büyüdüğünü belirten Bakan Kılıç, “Bugün, dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisiyiz. Ayrıca 2023 yılında, milli gelir yönünden dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefledik. Oyunlara ev sahipliği yapmak için gereken finansal güce artık sahibiz. Gösterdiğimiz bu büyüme, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 yılında kutlayacağı 100’üncü kuruluş yıl dönümü için hazırladığımız 20 yıllık planın bir parçası. Olimpiyat Oyunları, ulaştırma da dâhil olmak üzere gelişimimizin tüm yönleriyle uyumlu.” ifadelerini kullandı.
SPOR ALTYAPISININ İYİLEŞTİRİLMESİNE 2,5 MİLYAR DOLAR
İstanbul’da 2001’de yalnızca kısa mesafeli iki metro hattı olduğunu, şimdi ise günde 1 milyon 400 bin kişinin raylı sistemleri kullandığını hatırlatan Bakan, “Olimpiyat Parkı’ndaki metro istasyonumuz da hizmete açılmış bulunuyor. Dün Sayın Başbakanımız Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün temelini attı. 4,5 milyar ABD Doları değerindeki bu karayolu ve demiryolu köprüsü, Avrupa ve Asya arasındaki dördüncü büyük bağlantımız olacak. Türkiye inşaat sektörüne yabancı değil. İnşaat endüstrimiz o kadar güvenilir ki, dünyanın dört bir yanındaki devasa projelerin inşaatını biz gerçekleştiriyoruz.” dedi.
St. Petersburg havalimanının bir Türk firması tarafından inşa edildiğini vurgulayan Bakan Kılıç, “İstanbul’da, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak olan projenin 28,8 milyar ABD dolar değerindeki ihalesini gerçekleştirdik. Bu oyunlara gelen ziyaretçileri aynı zamanda dünyanın en çok ziyaret edilen 5. şehriyle buluşturacak olan üçüncü havalimanımız olacak. Oyunlar planımız, İstanbul’da ana stadyum ile mevcut park altyapımızın hazır bulunduğu devlet mülkiyetindeki Olimpiyat Parkı üzerine kurulacak. Dünya standartlarındaki spor tesislerimize ek olarak ülkemizin spor altyapısının iyileştirilmesine yönelik 2,5 milyar ABD Doları değerinde bir yatırım programını da hayata geçiriyoruz. Son zamanlarda İstanbul’a gelmediyseniz, yapılan tesisleri gördüğünüzde çok şaşıracağınızı söyleyebilirim.” dedi.
İSTANBUL’DA OLİMPİK ŞEHİR YÜKSELİYOR
Doğrudan Başbakana bağlı ve gerekli altyapının kurulmasından sorumlu olan kurum TOKİ’ye, oyunlara yönelik altyapıyı oluşturması için gerekli finansman desteğinin sağlandığı bilgisini veren Kılıç şu şekilde konuştu: “TOKİ son sekiz yılda İstanbul’da 15,000 adet yeni konut, spor tesisi ve kamu binası inşa etti…. Evet, doğru duydunuz, her yıl tam beş Olimpiyat Köyü’ne eşdeğer bir yapılaşmayı şehrimize kazandırıyoruz! İstanbul kararlı. Az laf çok iş felsefesini benimsedik. Başbakanımız ve Belediye Başkanımızdan gelen şartsız ve tam Hükümet desteği mevcut. Olimpiyat Oyunları’nı düzenlemeye yönelik yapı, hâlihazırda yürürlükte bulunan Olimpiyat Kanunu’yla tanımlanmıştır. 1992 yılında yürürlüğe giren Olimpiyat Kanunu, oyunların başarıyla düzenlenmesinin garantisini vermektedir. Bu garanti yalnızca kağıt üzerinde değil. Hükümetimizin yüzde 100 desteklediği somut bir kurul (HDK) tarafından verilmektedir.”
Tanıtımda bir konuşma yapan İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat da, İstanbul’un bu oyunlara ihtiyacı olduğunu, Avrupa-Asya’yı birbirine bağlayan köprü üzerinde maraton ve Boğaziçi’nde yüzme yarışlarının çok renkli olabileceğini söyledi.
CİHAN