Türkiyenin En Lüks Köyü Kahramanmaraşa Kuruldu

Hidroelektrik santrali yapımı nedeniyle sular altında kalan Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesine bağlı Soysallı köyü, eski köy merkezine yakın bir bölgeye yeniden kuruldu.

Hidroelektrik santrali yapımı nedeniyle sular altında kalan Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesine bağlı Soysallı köyü, eski köy merkezine yakın bir bölgeye yeniden kuruldu. 3 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan yeni köyde her biri 160 metrekarelik 68 konut bulunuyor. Köy içerisinde; taziye evi, halı saha, 8 derslikli ilköğretim okulu, 600 kişilik camii, çocuk oyun parkuru ve sağlık eviyle birlikte çok sayıda imkan birarada yeralıyor. Baraj gölüne bakan köy evlerinin görünümü ise lüks villaları aratmıyor.

4 yıl önce 800 milyon dolarlık enerji yatırımı kapsamında Ceyhan Nehri üzerine Kandil Hidroelektrik Santrali inşaatının başlamasıyla su altında kalan Soysallı köyü, Alişar ve Pörnek mezrası, Enerjisa tarafından 2011 yılında 14 milyon TL bedelle yeniden kuruldu. Baraj kıyısına hakim bir tepe üzerine yeniden inşa edilen 400 nüfusa sahip köydeki evler, ısı yalıtımı ve çatısına kurulan güneş enerji sistemiyle dikkat çekiyor. Eski toprak evlerin yerine her biri iki katlı, üst katı 3+1 daire şeklinde tasarlanan yeni konutların alt katları ise hayvan barınağı olarak düşünülmüş. Ayrıca köyün alt yapı sistemleri de unutulmamış. Proje, içme suyu deposundan, kanalizasyon temizleme sistemine, su menfezlerinden yolların asfaltla kaplanmasına kadar, kent merkezlerindeki belediyelerin verdiği birçok hizmeti kapsıyor.

Şehir merkezine 180 kilometre uzaklıkta bulunan yeni yerleşim yeriyle ilgili bilgi veren Ekinözü İlçe Kaymakamı Abdulhamit Karaca, Soysallı köyünün Türkiye’nin en modern köyü olduğunu belirtti.

Kandil HES Barajı inşaatının yapımına 4 yıl önce başlandığını hatırlatan Karaca, “Kentsel dönüşüm kapsamında evleri su altında kalan insanlarımıza yeni bir köy oluşturma çabası içine girildi. Bu çabalar sonucunda 68 konutlu halı sahası, sağlık ocağı ve altyapı sistemleri olan tam donanımlı bir köy oluşturuldu.” dedi.

Hes barajlarıyla ilgili kamuoyunda yanlış bir algı oluştuğunu ifade eden Karaca, HES'lerin neticesinin Soysallı köyünde ortaya çıktığını aktardı.
Köyün içerisinde tüm tesislerin mevcut olduğunu kaydeden Karaca, “Diğer köylerimizin de buradaki evler gibi olmasını temenni ediyoruz. Fakat eldeki imkanlar şu an için yeterli değil. Vatandaşlarımızın daha önceki evleri ahşap, briket ve tuğladan inşa edilmişti. Geneli toprak yapılardan oluşuyordu. Yeni evlerin üst katı aile bireyleri için, alt katıda hayvan barınağı olarak hazırlandı. 68 konutun yer aldığı alan, yaklaşık 14 milyon TL maliyetle 3 bin metrekare alan üzerine kuruldu. “ açıklamasında bulundu.

Konutların tamamlanmasıyla birlikte Ocak ayında 130 bin TL değerindeki yeni evlerine taşınmanın mutluluğunu yaşayan köylüler ise daha önce bu tip evleri televizyondan izlediklerini anlattı. Evlerin hayatlarını kolaylaştırdığına dikkat çeken vatandaşlar, köyün modern insanlara göre hazırlandığını dile getirdi.

Çiftçilikle geçimini sağlayan Soysallı köyü sakinlerinden 53 yaşındaki Celal Göçer, 28 yıl boyunca 2 odalı toprak bir evde 5 çocuk büyüttüğüne değindi. Göçer, “Yeni evlerimiz 2 katlı, içerisinde her şey mevcut. Bu evleri biz ancak televizyondan izliyorduk. Şimdi ise çocuklarımızla birlikte içerisinde yaşıyoruz. Önceden evlerimiz toprak yapı olduğu için yağmur yağdığında akmasın diye damları lovlamak zorunda kalıyorduk. Şimdi üzeri çatılı dört, dörtlük evler inşa edildi. Ben köyümüzün yeni halinden çok memnunum” dedi.

Öte yandan, baraj inşaatını üslenen firma, İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile imzalanan protokol gereği, su altında kalan köy yollarının bağlantısını sağlamak amacıyla 70 metre yüksekliğinde 340 metre uzunluğunda viyadük inşa etti. Viyadük, Ekinözü’ne bağlı Soysallı Köyü Pörnek ve Alişar Mezrası arasında yapılan ve ırmağın diğer tarafında kalan Kabaktepe, Kandil, Yeniköy köyü ile bu köylere bağlı birçok mezranın ulaşımını sağlıyor.

CİHAN