Türkiyenin Kıbrıs Tatbikatının Deniz Safhası Başarıyla Tamamlandı

Türkiye ile KKTC arasında her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2013 arama kurtarma tatbikatı başarıyla tamamlandı.

Türkiye ile KKTC arasında her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2013 arama kurtarma tatbikatı başarıyla tamamlandı.

Tatbikatın deniz safhası iki saha ve iki ayrı senaryo ile gerçekleştirildi. Birinci senaryoda, Gazimağusa açıklarında yardım çağrısında bulunan bir feribotta, ikinci senaryoda ise Zeytinburnu açıklarında tehlike sinyali veren bir deniz uçağında arama-kurtarma çalışmaları yapıldı. Tatbikatla, arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usullerinin gelişimi, insani yardım harekatı ve işbirliği konusunda Türkiye ve KKTC'nin imkan ve kabiliyetleri sınandı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikata-2013 deniz safhası Gazimağusa açıklarında 15.00-22.00 saatleri arasında TCG Gökçeada F-494 isimli gemiyle gerçekleştirildi. Tatbikatı, Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Atilla Kezek, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, 39. Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı ve yabancı gözlemciler izledi.

İlk senaryoda, Dipkarpaz açıklarında KKTC karasuları dışında, Türkiye Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde seyir halinde olan bir feribottan yardım çağrısı alınması üzerine, Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirildi. Gazimağusa Limanı’nda ziyaret amaçlı bulunan sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildi.

Feribot kaptanının güvertede bir TIR'ın yandığını ve bunun kontrol edilemediğini ihbar etmesi üzerine Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı tarafından KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı ile temasa geçildi. KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi Ltd’in Söndüren-10 romorkörü, GKK’dan bir arama kurtarma helikopteri ile bir ambulans helikopteri ve üç sahil güvenlik botu görevlendirilerek bölgeye sevk edildi. Feribotla telsiz irtibatının kesilmesi üzerine TC Arama Kurtarma Teşkilatı, helikopter konuşlu firkateyn, bir korvet ve bir karakol gemisi, arama kurtarma helikopteri, sahil güvenlik helikopteri ile bir arama kurtarma uçağını bölgeye yönlendirerek arama kurtarma faaliyeti başlatıldı.

Arama kurtarma uçağı tarafından tespit edilen cansalındaki gemici personel firkateyn tarafından kurtarılarak ilk müdaheleleri gemideki revirde yapıldı. Sağlık durumu ciddi olan kazazedeler ambulans helikopterle Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Kurtarılan personelin, başka bir cansalında da kazazedelerin bulunduğunu bildirmesi üzerine, bölgede arama kurtarma faaliyeti tekrar başlatıldı. İkinci cansalındaki kazazedelerden dördü arama kurtarma helikopterleri, diğerleri ise bölgeye sevk edilen deniz unsurlarınca kurtarılarak tahliye edildi. Feribottaki yangın ise Söndüren-10 romorkörü tarafından söndürüldü.

İKİNCİ SENARYO GECE ŞARTLARINDA YAPILDI

KKTC karasuları içerisinde Zeytin Burnu’nun 5 mil açığında gece ortamında uygulanan ikinci senaryoda ise bir deniz uçağı tarafından tehlike sinyali verildi. Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından alınan sinyalin, Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne bildirilmesi üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçti. GKK’dan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve üç sahil güvenlik botu arama kurtarma faaliyetlerine başladı.

Denizde yerleri tespit edilen kazazede uçağın iki personeli arama kurtarma helikopteri, dört kazazede ise sahil güvenlik botları tarafından kurtarılarak tahliye edildi. İki senaryonun da icra edilmesiyle tatbikat saat 21.45 sıralarında sona erdi. Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı’nın dün gerçekleştirilen kara safhasının ardından bugün icra edilen deniz safhasıyla birlikte fiili bölümü tamamlanmış oldu.

ARAMA KURTARMANIN EN İYİ ŞEKİLDE İCRA EDİLEBİLECEĞİ TÜRK VE DÜNYA KAMUOYUNA GÖSTERİLDİ

Tatbikatın tamamlanmasının ardından Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Atilla Kezek basın toplantısı düzenleyerek tatbikatı değerlendirdi. Tatbikatla, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sivil ve askeri arama kurtarma unsurlarının koordineli ve birlikte çalışabilirliğinin denendiğini belirten Kezek, arama kurtarma konusunda iki ülke arasındaki işbirliği ve koordinasyonun arttırıldığını ve arama kurtarma harekatına ilişkin komuta kontrol ve muhabere usullerinin denendiğini kaydetti.

İcra edilen tatbikatla Doğu Akdeniz’de KKTC’nin egemenlik hakları ile Türk arama kurtarma bölgesi konusundaki hak ve menfaatlerinin vurgulandığını kaydeden Kezek, “Dünya ticaretinin çeşitlenmesi ve küreselleşmesine paralel deniz ve hava taşımacılığının artış göstermesi, denizden yasadışı göçün yaygınlaşması, korsanlık ve terörizm gibi yasadışı eylemlerin zaman zaman deniz ve hava trafiğini hedef aldı. Bu bakımdan denizde arama kurtarma faaliyetinin önemi arttı. Tatbikatla arama kurtarma faaliyetleri Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından koordineli ve karşılıklı işbirliği içinde en iyi şekilde icra edilebilerek Türk ve dünya kamuoyuna bir kez daha gösterildi.” şeklinde konuştu.

Tatbikata Türkiye’den helikopter konuşlu 1 fırkateyn, 1 korvet, 1 karakol gemisi, 1 sahil güvenlik botu, 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri, 1 sahil güvenlik helikopterinin katıldığını belirten Kezek, KKTC’den ise 1 arama kurtarma helikopteri, 1 ambulans helikopteri, 3 sahil güvenlik botu, 1 römorkör ve 1 deniz aracının iştirak ettiğini belirtti. Tatbikata fiilen katılan icracı unsurlar dışında 2 ülkeden 3 yabancı gözlemci, ulusal ve mahalli basından 34 basın mensubunun katıldığını vurgulayan Kezek, tatbikatın arama kurtarma teşkilatının eğitim hedeflerine üst düzeyde katkı sağlayacak şekilde başarı ile tamamlandığını kaydetti. CİHAN