Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Selim Köksal, Türkiye’de toplam 110 milyar metreküpün üzerinde su kaynağı potansiyeli olduğunu söyledi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü katkıları ile 'Havzadan Tarlaya Su Kaynakları Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar' konulu bir çalıştay düzenledi. Üniversitenin Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan 4 günlük çalıştayın açılış törenine Samsun Vali Yardımcısı Mustafa Özer, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, ABD Tuzluluk Sulama Enstitüsü müdürleri Dr. Steve Evet, Dr. Donald Suarez ve Dr. Prasanna Gowda, çok sayıda üniversiteden bilim adamı ile fakülte öğrencileri katıldı.
Çalıştayın organizasyon komite başkanı Doç. Dr. Eyüp Selim Köksal, açılış konuşmasında, Türkiye’de toplam 110 milyar metreküpün üzerinde su kaynağı potansiyeli olduğunu söyledi. Yapılan altyapı çalışmaları ve yatırımlarla birlikte bunun yaklaşık yüzde 40’ının kontrol altına alındığını ifade eden Doç. Dr. Köksal, kontrol altına alınan su kaynaklarının ise yüzde 75’inin tarımsal sulamada kullanıldığı bilgisini verdi. Köksal, devlet yatırımları sayesinde 6 milyon hektar arazinin sulamaya açıldığını hazırlattı.
Bilimsel çalıştayda su yönetimine ilişkin sunumlar yapacaklarını dile getiren OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’de su konusunda ciddi problemler olduğunu vurguladı. Suyun tarımda kullanılan yüzde 75’lik kısmının doğru yönetilmesi gerektiğini bildiren Prof. Demir, “Bu suyun gelecek adına daha rantabl kullanımı konusu önemlidir. Türkiye’deki su yönetiminde ciddi problemleri var. Suyu yöneten kamu kurumlarının yöneticilerine su yönetiminin daha doğru nasıl yapılabileceğini anlatmak istiyoruz.” dedi.
“SU, ALTINDAN DEĞERLİ OLACAK”
Globalleşen dünyanın gıda, su ve enerji gibi 3 temel ihtiyacından söz eden Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, “Türkiye tarım sektörü, 75 milyon ülke nüfusunun yanında 30 milyon turisti de besliyor. Çok kıymetli bir hazine olan suyun gelecekte altından değerli olacağını ön görüyoruz. Bu sebeple bir damla suyun dahi israf olmaması için gerekli altyapıyı kurmalıyız. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklemesi programları çerçevesinde Bakanlık olarak desteklerimiz sürüyor. 4 milyon dekarlık alanda modern sulama sistemi yatırım çalışmalarımız sona erdi. Desteklerimiz ve yatırımlarımız ise devam edecek.” bilgisini verdi.
SUYUN ÖNEMİNİ FARKETTİK
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise uzun yıllardır su zengini bilinen Türkiye’nin gerçekte böyle bir durumunun bulunmadığının altını çizdi. Son yıllarda su israfının önlenmesine dair yapılan çalışmaları önemli gördüğünün söyleyen Prof. Akan, israf politikalarıyla suyun doğru yönetilmesinin öneminin farkına vardıklarını sözlerine ekledi.
CİHAN