MHP’de muhaliflerin tüzük kurultayının toplanması için imza toplamasıyla başlayan, Genel Merkez’in itirazları nedeniyle mahkemeye taşınan süreçte ilk raunt dün yapıldı. Mahkeme ve Yargıtay’ın aldığı karar doğrultusunda, mahkeme tarafından atanan çağrı heyetinin kararıyla dün tüzük kurultayı gerçekleştirildi. 10 Temmuz’u seçimli kurultay tarihi olarak açıklayan ve tüzük kurultayını hukuksuz ilan eden Genel Merkez ise dünkü kurultaya katılmadı. Buna karşılık Çağrı Heyeti’nin açıklamasına göre, 752 delegenin katılımıyla MHP 6. Olağanüstü Kurultayı gerçekleştirildi. Kurultayda, sadece tüzükteki seçim maddesine ilişkin değişiklik yapılmasıyla yetinilmedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Genel Merkez organlarının by-pass edilerek tamamen devre dışı bırakılmasını içeren tüzük değişiklikleri oy birliği ile kabul edildi. Muhalifler, tüzük değişiklikleri kapsamında MHP’nin 10 Temmuz olarak açıkladığı kurultay tarihini de kayda aldı ve bu tarihte olağanüstü seçimli kurultay yapılmasını kararlaştırdı. Ancak aynı gün tüzük kurultayı ve seçimli kurultay yapılmasını planlayan Genel Merkez’in aksine, söz konusu tarihte 6 kişilik kongre komitesi oluşturularak işlemleri yürütmesi benimsendi. Genel Başkan Bahçeli’nin tüzük kurultayı nedeniyle disiplin kartını açmasına önlem olarak, 7 Haziran sonrasında verilen disiplin cezaları affedilirken, “tedbirli” olarak disipline sevk düzenlemesi de tüzükten çıkarıldı. Böylece genel başkan adayları hakkındaki ihraç olasılığı ortadan kaldırılmış oldu. Gözler bu tüzük değişikliklerini gerçekleştiren muhalefete karşı Genel Merkez’in atacağı adımlara çevrildi. Genel Merkez’in tüzük değişikliklerini tüzüğe işlememesi ve işlemlerin iptali için yargıya başvurması bekleniyor..
Çağrı Heyeti’nin topladığı ve MHP Genel Merkezi’ni yasadışı ilan ettiği MHP 6. Olağanüstü Tüzük Kurultayı Akyurt ilçesindeki Büyük Anadolu Otel’de gerçekleştirildi. Kongreye genel başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Ogan, Ümit Özdağ, Sait Gönen ve Suat Başaran katılırken Süleyman Servet Sazak gelişmeleri ofisinde izlemeyi tercih etti.
İmza karmaşası
Kongrenin açılabilmesi için 595 delegenin imzası gerekiyordu. Ancak kongrenin açılması için açıklanan rakamlar karmaşaya yol açtı. Çağrı Heyeti Başkanı salonda 752 delegenin imza verdiğini açıklarken, Ankara 13. Noteri 659 delegeden imza aldıklarını duyurdu. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel ise noter tasdikli 662 delegenin imzasının bulunduğunu hazirun cetveline imza atanların sayısının ise 752 olduğunu kaydetti. Bu karışıklığın daha sonra giderilebileceği belirtildi.
MHP Genel Merkezi’ne yakın kaynaklar, kurultayın genel başkansız açılamayacağı ve hukuksuz olduğu tezini yinelerken, kurultayda sadece 495 imza toplandığını, bunun da kurultayın tüzüğe uygun biçimde açılmadığı anlamına geldiğini de savundu.
Gözler Bahçeli’de..
Muhaliflerin gerçekleştirdiği bu kongre sonrası gözler, Bahçeli ve genel merkez yönetiminin atacağı adıma çevrildi. Bahçeli’nin yasadışı ilan ettiği kongre için yargı mercilerine başvurarak kongrenin geçersiz olduğu ve alınan kararların iptalini istemesi bekleniyor.
Genel Merkez, kurultayın genel başkansız açılamayacağı, imzaların yetersiz olduğu tezlerine ek olarak Akyurt’ta kurultay yapılmasının Ankara yargı çevresi dışında olması nedeniyle de hukuksuz olduğunu savunuyor. Muhalifler ise Büyükşehir Yasası’na göre Akyurt’un da Ankara yargı çevresinde olduğunu savundu.
Delegelere noterli tespit
Kongrenin başlangıcında adaylar arasında gergin diyaloglar yaşandı. Akşener, kendisine karşı “güç birliği” oluşturan diğer muhalif adaylara açıktan tavır aldı.
Muhalif adaylar arasında yaşanan tartışma konularının başında “divan başkanının kim olacağı”, “kongrede verilecek önergelerin içerikleri”, “delegenin zamanında içeriye alınamaması” gelirken, en önemli görüş ayrılığı “adayların konuşma yapması” konusunda yaşandı. Akşener, salonda konuşma yapmak isterken diğer adaylar buna yanaşmadı. Adayların birbirleri ve ekipleri arasında mekik diplomasisi yürütülmesinin ardından Akşener geri adım atarak konuşmaktan vazgeçti. Delegeler kameralar ve noter eşliğinde kayıtlarını yaptırdı. Hazirun cetveli ve noter tasdikli işlemler karşılaştırılarak, mükerrer işlemler ayıklandı ve hazirun cetveveline imza atıp noter tutanağına imza atmayan delegeler tek tek bulunarak eksikler tamamlandı. Bu nedenle Saat 10:00’da başlaması beklenen kongre yaklaşık 4.5 saat sonra açıldı. MHP Genel Merkezi’nin de merakla beklediği salt çoğunluk ciddi bir rakamla aşıldı. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel’in delege sayısını 752 olarak açıklamasıyla salonda alkış tufanı koptu.
‘Saygı duymalı’
Kurultayı açış konuşmasını yapan Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sarı, “Çağrımız MHP ve ülkücü hareketin birliği adınadır. Ülküdaşlık hukukunu yaşama ve yaşatma adınadır. Küstürülecek, ötekileştirilecek ve dışlanacak tek ülküdaşımız yoktur. Adaletten sapmayacağız, ülkücü hukuktan ayrılmayacağız. Salondan çıkacak karar saygı duyulmak ve kabul edilmek zorundadır” dedi.
Divan başkanlığı konusunda adaylar arasında kriz yaşandı. Akşener’in adayı Musavaat Dervişoğlu 456 delegenin imzasıyla, Oğan’ın adayı HASAN Hüseyin Türkoğlu ise 170 delegenin imzasıyla aday gösterildi. İki aday çıktığı için divan başkanlık seçiminin gizli oylamayla yapılması zorunluluğu delegelerin tepkisine yol açtı. “Tek liste” diye tempo tutan delegelerin bu talebi Çağrı Heyeti Sözcüsü Erel tarafından “mevzuat böyle, iki aday olduğu için gizli yapılması zorunlu” şeklinde yanıtladı.
Genel Başkan adayları, delegenin “tek liste” talebi karşısında uzlaşma aradı. Görüşmelerin ardından varılan uzlaşma doğrultusunda tek liste hazırlandı ve Dervişoğlu oybirliği ile divan başkanı seçildi. Böylece konuşmaktan vazgeçen Akşener kendi divan adayını kabul ettirmiş oldu.
Bütün gerginliklere rağmen genel başkan adayları sahneye çıkarak “birlik” görüntüsü verdi. Birbirlerinin ellerini tutarak havaya kaldıran adaylar salondan büyük alkış alırken, “Ülkücü hareket engellenemez” sloganları atıldı.
Genel Merkez by-pass edildi!
Divan Başkanı Dervişoğlu’nun yaptığı Divanın oluşumunun ardından Gündem maddelerine geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve görevlendirmesi gereken MYK üyesinin salonda olmadığı anons edildi. Bu durum genel kurulun oyuna sunularak tescil edildi. Böylece Genel Merkez’in “genel başkan veya görevlendirdiği bir MYK üyesi olmadan kongre açılamaz” iddiası çürütülmeye çalışıldı.
Daha sonra tüzük değişikliğine geçildi. 452 delegenin imzasıyla verilen 13 maddelik tüzük değişikliği olağanüstü kongre sürecinde Genel Başkan Bahçeli ve Genel Merkez yönetimini tamamen devre dışı bırakan “darbe” olarak nitelendirilebilecek düzenlemeler içeriyor. İşte o düzenlemeler:
Otomatikman yürürlük
Bu kongrede alınan tüzük değişiklikleri büyük kongrede kabul edilmesiyle birlikte yürürlüğe girecek.
Üye kayıtlarının iptal ve yenilenmesi düzenlemeleri tüzükten çıkacak.
Yeni teşkilat oluşturulacak ya da işten el çektirilen belde, ilçe ve illerde Merkez Yönetim Kurulu tarafından kurucu yönetim kurulları teşkil olunur” hükmü tüzükten çıkacak.
Genel Merkez MYK kararına dayanarak teşkilat belde, ilçe ve illerde teşkilatları görevden alamayacak veya bu teşkilatları kapatamayacak.
Genel Başkan adaylarının niteliklerini düzenleyen maddeden “partinin aldığı kararlara aykırı davranmama” hükmü çıkarılacak. Böylece genel başkan adaylarının korsan ve yasadışı ilan edilen kurultaya gelmeleri suç olmaktan çıkmış olacak.
Kongreden üç ay önce tedbirli olarak hiçbir üye disipline sevk edilemeyecek. Üç ay içinde alınmış tedbirli ihraç kararları hükümsüz hale gelecek. Haklarında karar alınanlar her türlü seçime girebilecek.
Disiplin cezalarına af
7 Haziran sonrasında seçimli kongreye kadar söz davranış ve faaliyetleri nedeniyle disipline sevk edilenler affedilecek. Haklarında soruşturma devam edenlerin soruşturmaları da düşecek.
Genel Başkan’ın olağanüstü kongreye “çağırabilir” yetkisi “Çağırır” şeklinde değiştirilecek. Böylece 5’te 1 delegenin imzasıyla olağanüstü kongre talebi söz konusu olduğunda genel başkanın inisiyatifi ortadan kalkacak.
Büyük kongrelerde alınacak kararlarla, kongrenin belirleyeceği gündemle olağanüstü toplantı yapılmasına karar verilebilecek. Böylece bu kongrede alınan kararların iptaline ilişkin yürütülecek hukuki süreçlere karşı önlem alınmış olacak.
Olağanüstü büyük kongrede seçimli olağanüstü kongre kararı alınabilecek. Böylece bu kongrede alınacak 10 Temmuz’daki olağanüstü seçimli kongre tarihi tüzük dayanağı oluşturulacak. Böyle bir karar alınması halinde kongrenin tüm hazırlıkları iş ve işlemlerine yerine getirmek üzere 6 kişilik “kongre heyeti” heyeti oluşturulacak. Böylece 10 Temmuz’daki kongrede genel merkez tamamen devre dışı bırakılmış olacak. Kongre heyet içindeki bir üye tarafından açılabilecek.
10 Temmuz’da Arena’da muhalifler de kongre yapacak.
Büyük kongrede olağanüstü kongre kararı alınması halinde MHP’de herhangi başka bir organ benzer olağanüstü kongre kararı alamayacak. Bir parti organının olağanüstü kongre almış olması ve uyuşmazlık çıkması halinde büyük kongrede alınan karar nedeniyle söz konusu organının aldığı karar yok hükmünde olacak. Böylece Bahçeli’nin 10 Temmuz olarak açıkladığı olağanüstü kongre yok hükmünde olacak. Konunun yargıya intikal etmesi halinde büyük kongrenin belirlediği kongre heyeti yargısal işlemleri takip edecek.
İlan edilen olağanüstü büyük kongre toplantılarında, ilk toplantının hangi sebeple olursa olsun yapılamamış olması halinde, ilan edilen zaman, yer ve şekilde ikinci toplantı yapılacak. İlk toplantının yapılamamış olması ikinci toplantının geri bırakılmasına sebep olmayacak.
Güngör’e iade-i itibar
Kurultayda verilen değişiklik önergesi ile 2001 yılında partiden ihraç edilen, 2014 yılında yaşamını yitiren eski Milletvekili Ali Güngör için de iade-i itibar kararı çıktı.
Oy birliği ile kabul
Bu tüzük değişiklikleri kongrede oybirliği ile kabul edildi. 10 Temmuz’daki kongre hazırlıklarını yürütmek amacıyla Musavaat Dervişoğlu, Şefik Çirkin, Enes Kaplan ‘kongre heyeti” olarak belirlendi. 10 Temmuz’da Arena’daki kongrenin yapılamaması halinde 17 Temmuz’da bu kez Büyük Anadolu Oteli’nde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
‘Yedi hata tespit ettik’
MHP’nin üst düzey yöneticileri, Çağrı Heyetince toplanan kongreyle ilgili, “delege sayısı”, “kongrenin yapıldığı adres”, “yasa dışı şekilde gündeme madde eklenmesi” ve “Çağrı Heyeti’nin tutumu” gibi başlıklarda 7 fahiş hata tespit edildiğini ileri sürdü. Partinin meşru kongresinin 10 Temmuz’da yapılacağını vurgulayan parti yöneticileri, zaten yok hükmünde kabul ettikleri bu kongreye ilişkin mahkemeye itirazda bulunmaya gerek duyulmadığını, bu konuda üyelerin bireysel tutumlarına da müdahale edilemeyeceğini bildirdi.
‘Bize haber verilmedi’
Sinan Oğan “Ortak listeye gittikten sonra ortaya konan tüzük maddelerinin tamamına yakınından burada haberdar olduk” dedi. Oğan, “Genel Merkez bazı tüzük maddelerinin değiştirilmesi için bazı delegeler üzerinden teklif mi verdi?” sorusuna Oğan, “Hayır, önergeyi divan sundu ama divanın önergelerini genel başkan adaylarının birisi hariç hiçbirisi bilmiyordu. Bir tek herhalde Meral Hanım biliyordu. Bizden saklandı” dedi. Koray Aydın da, değişikliği kongre salonunda gördüğünü söyledi. Ümit Özdağ ise, kurultayı büyük bir olgunluk içerisinde gerçekleştirdiklerini belirtti. (Milliyet)