Türkiye'deki kiraz üretiminin yüzde 15'inin karşılandığı Isparta'nın Uluborlu ilçesinde hasat başladı. Önceki yıllara göre bir hafta erken başlayan hasat sonunda 7 bin ton kiraz rekoltesi bekleniyor.
Kirazın başkenti olarak bilinen Uluborlu'da, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi sezonun bir hafta erken açılmasına neden oldu. Kiraz toplama sezonunun bu yıl bir hafta erken başladığını belirten Uluborlu Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Ünverdi, bu yıl rekoltenin geçen yıla göre fazla olmasını beklediklerini söyledi. Ünverdi, "Uluborlu'da bölgesel bir ürün var. Çiçeklenme dönemi de çok uzun sürüyor. Bu da bazı bölgelerde çok güzel hatta aşırı denilebilecek bir kirazın olduğunu, ancak bazı bölgelerde de ürünün olmadığını gösteriyor. Ama Uluborlu geneli olarak orantıladığımızda ben 7 bin ton gibi bir ürün olduğunu yani geçen yıldan fazla bir ürün olduğunu tahmin ediyorum." dedi.
İlçeye yapılan kapalı devre sulama sisteminin kirazdaki kaliteyi artırdığını vurgulayan Ünverdi, şöyle devam etti: Damla sulamanın kiraza çok olumlu bir etkisi var. Bir kere ağacın sağlığı olarak ve verim kalitesi olarak çok ciddi bir etkisi var. Damla sulamada gübrelemeyi de sulama üzerinden yapıyoruz. Bu da ağacı besleme açısından ve ikinci bir su ihtiyacı açısından ağaca olumlu katkısı var. Damla sulama Uluborlu kirazını daha farklı bir boyuta taşıdı."
Çok kaliteli bir ürün yetiştirmelerine rağmen alım fiyatlarının düşük olduğunu da ifade eden Ünverdi, fiyatların 4,50- 4,80 lira arasında seyrettiğini belirtti. 32 ihracatçı, 19 da iç piyasacı firmanın alım yapmak için belediyeye yer talebinde bulunduğu bilgisini veren Ünverdi, bu rakamların alıcı nezdinde yüksek talep olduğuna işaret etti. Ünverdi, kirazı tanıtmak için her yıl yapılan Kiraz Festivali ve Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin bu yıl 29-30 Haziran tarihlerinde yapılacağını sözlerine ekledi.
Üretici Ömer Dursun ise kiraz fiyatındaki düşüklüğün kendilerini mağdur ettiğine dikkat çekti. Uluborlu kirazının kalitesi, kokusu, sertliği, dayanıklılığı başka hiç bir yerde olmadığını dile getiren Dursun, "Ama nedense kirazın erken olduğu bölgelerde çok yüksek fiyattan başlayan alımlar, buraya geldiğinde çok hızlı bir şekilde düşüyor." dedi.
Bir başka üretici Kaya Öcal da çok istekli bir şekilde ürettikleri kirazlarının satışında büyük sıkıntı çektiklerini vurguladı. Şu anda müstahsilin gergin bir durumda olduğunu kaydeden Öcal, şunları söyledi: "İzmir Kemalpaşa'da 15 liradan açılan piyasa, Çanakkale Manisa'da 12 liraya, buraya gelinde de 3- 4 liraya düşüyor. Bu haksızlık.Şu anda müstahsil kiraz piyasasından memnun değil. Bu sorunların çözülmesini istiyoruz." CİHAN