Üniversiteye giriş sistemi değişiyor!

Üniversiteye giriş sistemi değişiyor mu? Üniversiteye giriş nasıl olacak? MEB yeni sistemi nasıl düşünüyor?

Sınav sistemlerinin değişmesi öğrencilerin daha rahat şekilde okullara girebilmesi için her yıl değişen sınav sisteminde yeni yöntem konuşuluyor.

Öğrencilerin üniversite girişlerinde her dersten aralarında 2 ay süreyle sınava girmesi herkesi rahatlatacak gibi...

İşte konuyla ilgili Sabah Gazetesi Yazarı Yaşar Özay'ın o yazısı...

"Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite için yeni bir sistem hazırlığında. 2015'te hayata geçirilmesi planlanan yeni sisteme göre YGS kalkacak, üniversite sınavı 5 dersten, 2 ay aralıklarla yapılacak!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada üniversite sınav sisteminin değişeceğini söylemesi, gözlerin üniversite sınavlarına çevrilmesine neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da, dershanelerin 2015 yılından itibaren kaldırılmasının ardından, üniversiteye giriş sistemini değiştirmek için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. MEB, TÜBİTAK, YÖK ve ÖSYM'nin yürüttüğü ortak çalışma kapsamında, üniversiteye giriş sistemi de değiştirilecek. Çalışmalar, 2015 yılı ortalarında netleştirilecek. Çalışmaya göre, üniversiteye girişte ikili uygulanan YGS ve LYS'den YGS, 2014 yılında son kez yapılacak ve kaldırılacak. Çalışmalar kapsamında 2015 yılında YGS'nin yapılmaması da değerlendiriliyor. YGS yerine LYS yapılacak. Tek sınav olacak LYS'nin formatı değiştirilecek. Çalışmalarda ele alınan ilk modele göre, öğrencilerdeki "tek sınav sıkıntısını" yok etmek amacıyla, 2 ay aralıklarla toplam 5 dersten sınav uygulanacak ve öğrenci en yüksek notu aldığı sınav ile üniversiteye başvurusunu yapabilecek..

İKİ AYDA BİR SINAV

Yine çalışmalarda ele alınan farklı modele göre de, lisede her yıl öğrenci sene sonu yazılılara girecek. Lise 1,2,3 ve 4. sınıflarda merkezi yazılılara girecek öğrencilerin ders durumları da ölçülecek ve çıkan puana göre öğrenciler üniversiteleri tercih edebilecek. Model hayata geçirilirse, liselerde matematik, geometri, Türk Dili ve Edebiyatı, tarih, coğrafya gibi derslerin yazılıları merkezi olarak yapılacak. Her öğrencinin aldığı puan bir merkezde depolanacak. Sınavlarda çoktan seçmeli testlerin yanında, kısa açık uçlu sorular da sorulacak. Fen-Edebiyat fakültelerindeki bazı bölümler gibi tam olarak bir mesleğe yönelik olmayan bölümler için taban puanlar kaldırılacak ve isteyen öğrenci kayıt yaptıracak. Özellikle işletme, bazı mühendislikler gibi alanlarda fakülteler öğrencilerini kendileri seçebilecek. Öğrencilerin, ders dışı aktiviteleri ve katıldıkları etkinliklerdeki başarıları da bir puanlama sistemiyle öğrencinin dosyasına işlenecek. Bu puanlar üniversitelere başvurularda esas alınacak..

ÜNİVERSİTELER 3 YIL

Farklı bir görüşe göre ise üniversiteleri üç yıla indirmek var. Üniversite sınavını kazanan öğrencilerin dört yıl olan üniversitenin bir yılını, dershanede devam etmeleri düşünülüyor. Bilindiği gibi üniversitelerin birinci yılında öğrenciler, ortak ders görüyorlar. Böylece öğrencilerin, üniversitenin diğer sınıflar için daha iyi yetişmesi sağlanacak. Dershanelerin işlevi de, üniversiteyi kazandırmak yerine, öğrenciyi yetiştirmeye dönüştürülecek"