Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayserililerin zekasının meşhur olduğuna dikkat çekerek, “Bunun kökenleri de günümüzden 4000 yıl öncesine dayanan Kaniş-Karum’dan gelmektedir.” dedi.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kazı ekibi ve davetlilerin katıldığı törenle başlatıldı. Tören öncesinde kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu kazı alanı hakkında bilgi verdi. Kulakoğlu, Kaniş Karum’daki kazıların 5 bin yıl daha süreceğini söyledi. Kazının 66. yılına girdiğini kaydeden Prof. Kulakoğlu, şunları söyledi: “Genel buraya gelenler kazının ne kadar süreceğini söylüyor. Ben de biz 5 bin yıllık tarihi kazıyorum, 5 bin yıl daha sürer cevabını veriyorum. Buradaki kazılar benden sonra 100 nesil daha sürecektir.”
Daha sonra kazı alanına giden Vali Orhan Düzgün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, burada Kulakoğlu’ndan bilgi aldı. Düzgün ve Özhaseki, ellerine kazmaları alarak, kazı sezonunu başlattı ve tarihi eserleri fırçalayarak temizledi. Daha sonra açıklamalarda bulunan Vali Orhan Düzgün, Kayseri’nin zengin bir kültür mirasına sahip olduğunu belirtti. Vali Düzgün, “Kültepe’de 4000 yıl öncesine ait arkeolojik kazı çalışmaları yürütülüyor. Buradaki ilk kazı çalışmaları 1948 yılında Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığında başladı. 2005 yılında Sayın Özgüç’ün vefatı üzerine, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü görevimi yürütürken, mevcut kazı ekibine bu arkeolojik kazıların yürütülmesi ile ilgili görevlendirmeyi yapmıştık.” diye konuştu.
Sadece Kayseri’nin değil, Anadolu’nun hatta dünya tarihinin aydınlatılması konusunda, Kültepe’deki kazı çalışmalarının çok önemli olduğunu belirten Vali Düzgün, şunları ifade etti: “Kayseri, ticari zekasıyla meşhurdur. Bunun kökenleri de günümüzden 4000 yıl öncesine dayanan Kaniş-Karum’dan gelmektedir. Kaniş Krallığının merkezi ve Anadolu’daki Asur Ticaret Kolonileri sisteminin Başşehri olan Kaniş-Karum’da pek çok ticari anlaşmaları içeren 23 bin 500 tablet bulunmuştur. Büyük önem ve destek verdiğimiz bu kazı çalışmalarında çıkan eserler müzelerimizde değerlendiriliyor. Kayseri'nin sanayi ve ticaret kenti olması yanında, bir kültür kenti olarak tanınması yönünde de çalışmalarımızı artıracağız. Kayseri; Asurlular, Hititliler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Sahip olduğumuz pek çok eserin kültür turizmine kazandırılması ve kültür rotaları oluşturulması konusunda Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla ortak çalışmalara devam edeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız da bu kazı çalışmalarına önemli destek veriyor.”
Basın mensuplarının, “Sizin döneminizde bu kazı çalışmaları biter mi?” sorusu üzerine Vali Düzgün, “Buradaki kazı çalışmaları 65 yıldır devam etmektedir. Arkeolojik kazı çalışmaları iğneyle kuyu kazmaya benzer. Çıkan eserlerin zarar görmeden gün yüzüne çıkarılması için hassas bir çalışma yürütülüyor. Bu nedenle çalışmalar daha uzun yıllar devam edecektir. Ancak çalışmalar devam ederken de burası mevcut haliyle kültür turizmine sunulabilir.” diye konuştu
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de Kültepe’nin Anadolu’nun eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu, burada yapılan kazılarla tarihin aralandığını, medeniyetlere ev sahipliği yapan Kadim Kent Kayseri’nin geçmişinin üzerine geleceğini inşa etmek istediklerini ve kazı alanında yeni eserlerin çıkmasını beklediklerini söyledi.
CİHAN