Vali Mustafa Taşkesen: Tokat Sokaklarından Sıkıldım

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, kentin sokaklarının temiz olmadığını belirterek, “İlimizin çeşitli yerlerine turist gelmiş, ama ağırlayacak durumumuz yok.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, kentin sokaklarının temiz olmadığını belirterek, “İlimizin çeşitli yerlerine turist gelmiş, ama ağırlayacak durumumuz yok. Göstereceğimiz tarihi eserimiz var, ama her taraf dökülüyor. Sokaklar dahil…” dedi.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, GOP Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama-Araştırma Merkezi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü İş Birliğiyle Düzenlenen 'Çocuk Üniversitesi Projesi'nin açılış törenine katıldı. Vali Taşkesen burada yaptığı konuşmada, “Bana göre çok önemli bir filmin başlangıcında olduğumuzu düşünüyorum. Programı inceledim, bizim dönemimizde bu tür etkinlikler hiç yoktu. Herhalde bunlar olsa bizim jenerasyonumuzdan, Anadolu’dan çok daha büyük bilim adamları çıkardı diye düşünüyorum. Çocuklara ayırdığımız bütçe, vakit, programlar her şeyin üzerindedir biliyorsunuz. Biz maalesef, özellikle velilere sesleniyorum, gerçi buradaki veliler çocuklarıyla ilgilenmişler ki buraya kadar gelmişler. Şahsen bizim gibi görevde bulunan insanlar pek ilgilenmiyoruz. Milletin çocuklarıyla ilgilenmekten kendi çocuklarımıza çok vakit ayıramıyoruz. Bu biraz görevle ilgili, biraz ihmallikle ilgili. Hep söylediklerinde 'işimiz var' diyoruz. Biz biliyoruz ki, bir müddet sonra biz boşalacağız, işlerimiz bitecek. Onlara diyeceğiz ki 'oğlum şu hafta sonu şunu yapalım', onlar da bize 'baba işim var' diyecekler. Bunu biliyoruz; ama yine de ihmalliğimizi bir türlü, görevimiz dışındaki çalışmalarımızı bir türlü ayarlayamıyoruz. Ben yapamıyorum. Yarın çocuklarınızın size 'anne, baba işim var' demesini istemiyorsanız siz de çocuklarınıza işim var demeyin. Mutlaka belli zamanlar ayırın; çünkü onlar hem bizim, hem de ülkemizin geleceğidir." dedi.

Temizlik konusuna da değinen Vali Mustafa Taşkesen, sözlerine şöyle devam etti: "Temizlikten tutun da birçok alışkanlıklara kadar çocuklar bu yaşlarda öğreniyorlar. Gelen misafirlerimizi Tokat'ta ağırlarken görüyorum. İlimize turist geliyor; fakat bizim turisti ağırlayacak durumumuz yok. Binamız var, göstereceğimiz tarihi eserimiz var; ama her tarafı dökülüyor. Sulu sokaktaki çocuklara ben artık rica ediyorum. 'sokağınızı temiz tutun, size top vereceğim' diye. Singapurlu dört tane bayan Türkiye’ye gezmeye gelmişler. Doğudan gelen turistler kültür turizmi yapıyor. Onların Antalya ile, denizle falan işi yok. Onlara kendimi tanıtırken sıkıldım. Tokat’ın temizliği konusunda sıkıldım; çünkü Singapur’da sokağa tükürmek bile yasaktır. Mümkün değil. Kore’de izmarit atacak çöp tenekesi yok. Japonya hakeza öyle; ama bizim evlerimiz çok temiz olmasına rağmen sokaklarımız içler acısı. Bu biraz evde başlayan bir şey tabi. Her şeyi kamu görevlilerinden, belediyeden, temizlik işçilerinden, valilikten bekleyemeyiz. Öncelikli olan önleyici tıp dediğimiz alan gibi önlemini almamız lazım. Atmamamız lazım. Adam tiryaki olduğu halde sigara içmiyor. Atacak yer olmadığı için. Atsa cezası var. Nasıl kontrol ediliyor? Vatandaşlar kontrol ediyor. Başka bir vatandaş gelip başına dikilip kimliğini alıyor. Duruma müdahale ediyor. Cezayı uyguluyorlar. Kanunları uyguluyorlar. Uygulayacak kanunlar çıkarıyorlar. Bunlara vatandaşlar sahip çıktığı için uygulamak durumunda kalıyorlar. Bunları sevgili annelere, babalara söylemek isterim."

Vali Taşkesen, 'Çocuk Üniversitesi Projesi' ile ilgili de şöyle konuştu: "Öncelikle üniversitemizi, Milli Eğitim Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum. İki aylık, dolu dolu bir program. Bu programa katılan çocukların üniversiteye gittiklerini, büyük adamlar olduklarını keşke izleme imkanı olsa. En azından çocuklarımızın televizyon, çep telefonu ve bilgisayar ekranlarından kurtulmaları için bir fırsat; çünkü vakit geçirecek başka uğraşlar olduğunu da gösterecek çocuklarımıza. Aynı zamanda analitik düşünmeye de faydası olacak, önemli bir program. Katılanları şanslı adlediyorum. Bunu hazırlayanları tebrik ediyorum. Üniversitemizle yaptığımız protokolün gereklerinden biri olan bu programın icra edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu gün ilginç bir tesadüf oldu. Üniversite sanayi iş birliğiyle ilgili bir toplantıdan geliyoruz. Teknoparkların çalışmasıyla ilgili bir genel kurul yaptık. Teknoparklar da üniversite ve sanayi iş birliğinin önemli ayaklarından birisi. İnşallah yakında tarım konusunda da bir iş birliği, protokol imzalayacağız. Özellikle tarım strateji planının uygulamasıyla ilgili önemli bir merkez burası. Otuz yılı aşkın bir Ziraat Fakültesi var. Önemli insanlar yetiştirmiş. Önemli potansiyeli olan bir üniversite. İnşallah onu da gerçekleştireceğiz. Ben bu düşüncelerle çocuklarımıza hayırlı olsun diliyorum. Kazasız, belasız iki ay geçirmelerini temenni ediyor, bu tür etkinliklerde buluşmak üzere hepinizi hürmetle, muhabbetle selamlıyorum.”

GOP Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce düzenlenen projede, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce seçilen 5, 6 ve 7. sınıfta öğrenim gören otuz öğrenci sekiz hafta boyunca Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde uygulamalı eğitime tabi tutulacak. Sekiz hafta sürecek programda ilköğretim dönemi çocuklarının keşfetme mutluluğu yaşamalarını teşvik etmek, bilime ve çevreye olan merak ve ilgilerini artırmak, üst düzey düşünme becerisini geliştirmek ve uygun eğitim ortamı ile çocukların bilimi erken yaşta içselleştirmelerini ve bu bağlamda kalıcı öğrenmelerini sağlamak amaçlanıyor. Çocuklara fen bilimleri, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarından seçilen bilim-doğa-tarih-kültür-spor ve sanat etkinlikleri sunulacak. Böylece çocukların çok yönlü gelişimleri desteklenecek ve çok boyutlu düşünmeleri teşvik edilecek. Sekiz haftalık programda çocukların farklı duyularını harekete geçiren, farklı ilgi alanlarını ve farklı öğrenme stillerini besleyen materyal ve etkinliklere yer verilmesinin esas alınacağı bildirildi. CİHAN