X, Q, W AÇIKLAMASI

TÜRK DİL KURUMU'NDAN 'X, Q, W' AÇIKLAMASI..

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Demokratikleşme Paketi'ndeki "x, q, w gibi harflerin kullanımına ilişkin yasağın kaldırılması kararını değerlendirdi.

Kaçalin, yaptığı açıklamada, kendilerine TürkHarfleri Yasası'nın değiştirileceğine yönelik herhangi bir bilginin gelmediğini söyledi.

Böyle bir uygulamaya geçilmesi durumundakendilerinden görüş alınacağını düşündüğünü belirten Kaçalin, "Bu harfler, Türkçe'ye dahiledilecekse Türkçeciler konuşur anlaşır, gereği var mı, yok mu bunu söyler. Bunun bize sorulacağınıdüşünüyorum. Bize bildirildiğinde o zamanüzerinde düşündüğümüz, fikir yürüttüğümüz, şimdiki bilgilerimizi daha başka tecrübelere,bilgilere dayandırdığımız bir şeyi gerektiği kadar basına söyleyebiliriz" diye konuştu.

Türkçe metinlerde bazı seslerin ortaya çıkması için işaretler kullanıldığını aktaran Kaçalin, özellikle çeviri metinlerde ihtiyaç duyulan bu sesler için çeviri alfabesi olduğunu anımsattı.

Türkçe'nin kendine göre bazı sorunları olduğunu anlatan Kaçalin, "X, q ve w gibi harfler Türkçe'ye katkı sağlamaz. Türkçe'nin kendisine ait problemleri varken bunu gündeme getirmeyip başka bir ihtiyaç dolayısıyla gündeme geliyor ki bu çapraz bir soru. Bunun için verilecek cevap, çeviri yazıları alfabesi. Harflerimize işaret ilaveleriyle, milli ve resmi yazıya dokunmadan zaten sesleri ilave ediyoruz" görüşünü paylaştı.

Türkçe'nin Osmanlıca ağırlıklı olmak üzere başka dillerle münasebetinin bulunduğunu anlatan Kaçalin, şunları kaydetti:

"Türkçe'de çeviri yazılarımız var. Daha çok Osmanlıca ağırlıklı ve başka dillerle münasebetli olarak ağız araştırmalarında sesleri daha iyi vermek için böyle çeviri yazı alfabemiz var. Bunun mantığı şudur; bir alfabeye dayalı olarak yetişen insanlara daha farklı sesleri çıkartabilmek için alfabe üzerinde yapılan ilavelerdir. Nokta konur, çizgi konur, ters (v) işareti konur. Bunlar neşriyatın başında da 'Bu seslere delalet ediyor' diye bildirilir. Böyle bir şeyi biz zaten kullanıyoruz ve istenildiğinde kullanılır. Bunun genel, ilmi ve siyasi alandaki yetkisi ayrı bir şeydir. Bir dilin alfabesi, bir şekilde temin ve tespit edildikten sonra üzerinde oynanmaz ama böyle bir çalışma yapıldığını da ben bilmiyorum"