Yapı Denetim Kanun Taslağı Hazır

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Yapı Denetim Kanun Taslağı, inşaat denetimlerine yeni tedbirler getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Yapı Denetim Kanun Taslağı, inşaat denetimlerine yeni tedbirler getirdi. Taslağa göre; inşaat, denetim ve test laboratuvarı işini aynı kişi yapamayacak. Yapı denetçileri, çimento gibi yapı ürünlerini test eden laboratuvara ortak olamayacak. Laboratuvarı olan bir inşaat şirketi ise testlerini başka bir yerde yaptıracak. Taslak, yapı denetçilerinin, inşaat yapım işine yönelik şirket sahibi olmalarının da önüne geçiyor.

Bakanlar Kurulu'na sunulmayı bekleyen Yapı Denetim Kanun Taslağı, standartlara uygun, güvenli yapılar inşa edilmesi için gerekli olan 'denetim' mekanizmasını düzenleyecek. Nüfusu 10 binden fazla olan yerlerde, bin metrekarenin üzerindeki inşaatlarda yapılacak yapı denetim, 2 katın üzerindeki yapılarda bir mühendisin şantiye şefi olarak görevlendirilmesini zorunlu kılacak. Daha küçük yapılarda ise inşaat teknikerleri ve teknik öğretmenler şantiye şefi olarak görev yapabilecek.

Yapı denetimde, görev alan teknik müşavirlik ve laboratuvar kuruluşları ile bunların denetçileri, şantiye şefleri, ustalar ve taşeronlar, yapıdaki kusurlardan 15 yıl sorumlu olacak. Ancak bu kişiler, parsel dışında meydana gelen yer kayması, çığ düşmesi, kaya düşmesi ve su baskınından doğan hasarlardan sorumlu tutulamayacak.

KENDİ İNŞAATINI KENDİN DENETLE DÖNEMİ BİTİYOR!..

Denetim yapan teknik müşavirlik kuruluşları, inşaat malzemelerini test eden laboratuvarlara ortak olamayacak. Ayrıca, başka inşaat işleri ile ilgili mesleki ve ticari faaliyette bulunamayacak. Bu kuruluşların denetçileri de laboratuvarlar için çalışamayacak ya da inşaat malzemeleriyle ilgili ticari faaliyetin içine giremeyecek. Laboratuvar sahipleri de aynı şekilde hem inşaat işinde hem de yapı malzemesi satışında yer alamayacak. Teknik müşavirlik kuruluşları, bünyelerindeki mühendis ve mimarlar tarafından hazırlanan projeleri denetleyemeyecek. Laboratuvarlar da ortaklarına ait yapıların testlerini gerçekleştiremeyecek. Bir inşaatın laboratuvar işleri; müteahhidin, taşeronun veya malzeme satıcılarının ortak olduğu şirketler tarafından yapılamayacak.

HER İLDE YAPI DENETİM KOMİSYONU

Her ilde bir yapı denetim komisyonu kurulacak. Ayrıca, merkezi bir yapı denetim komisyonu da koordinasyonu sağlayacak. Bu komisyonlar, yapı denetim kurumlarının izin, denetim, yapı malzemelerinin piyasaya arzının yasaklanması, toplatılması gibi görevleri yürütecek. Yapı denetim kuruluşlarının mesleki sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu olacak.

İYİ DENETLEMEYENE 10 YILLIK MEN

Denetim yapan teknik müşavirlik kuruluşuna, inşaatın aykırı olduğunun tespiti halinde, 10 bin liradan az olmamak kaydıyla, etüt ve proje denetimi hizmet bedelinin yüzde 50'si oranında idari para cezası verilecek. Denetim şirketleri ve laboratuvarlar, görevi ihmal etmeleri ve yanlış belge hazırlamaları nedeniyle sahtecilik suçundan da yargılanabilecek.. CİHAN