Yapılan düzenleme ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vazife tanımında yer alan, "Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" ifadesi yasadan çıkartıldı.
Yasanın yürürlüğe girmesine rağmen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli unsuru olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesinde vazife tanımında bir değişiklik yapılmaması dikkat çekti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın vazife tanımı, yasadan çıkartılan ifadeleri içererek "TSK'nin bir unsuru olarak, Türk yurdunun ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması ile ilgili kendisine verilen görevleri yerine getirmektir" cümlesi ile başlıyor.
13 Temmuz'da Meclis'ten geçmişti!..
6496 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 13 Temmuz'da Meclis'te kabul edildi. Yasal düzenleme Cumhurbaşkanlığı'na ise 22 Temmuz tarihinde gönderildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün dün onayladığı yasa, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yasa ile TSK İç Hizmet Yasası'nın 35. maddesinde yer alan "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi: Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır" ifadesi çıkartıldı. 35. maddeye şu ifade konuldu:
"Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır."
Genelkurmay komisyon aşamasında açıklama yapmıştı
Cumhuriyet tarihindeki askeri darbelere dayanak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştirecek tasarının TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilmesinden sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde, 1 Temmuz'da, şu açıklama yapılmıştı:
"Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi; T.C. Anayasası, çeşitli kanunlar, 2010 Yılında Başbakanlık tarafından yayımlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB-2010) ve bu belgedeki direktif doğrultusunda hazırlanarak Sayın Başbakan tarafından onaylanan Türkiye'nin Milli Askerî Stratejisi (TÜMAS-2011) dokümanı ile tanımlanmıştır. Bu kapsamda; Türk Silahlı Kuvvetleri; caydırıcılık, güvenlik/harekât ortamının şekillendirilmesi, kriz yönetimi, sınırlı güç kullanımı ve konvansiyonel harp görevlerine ilave olarak, Barışı Destekleme Harekâtı ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde talep edildiğinde Doğal Afet Yardım Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtına da destek sağlamaktadır."
Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak...
Genelkurmay Başkanlığı'nın bu hassas tutumuna rağmen Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesinde, vazife tanımında yasanın bugün yürürlüğe girmiş olmasına rağmen bir değişiklik yapılmaması dikkat çekti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesinde, kuvvetin vazifesi şöyle tanımlanıyor:
"TSK'nin bir unsuru olarak, Türk yurdunun ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'nin korunması ve kollanması ile ilgili kendisine verilen görevleri yerine getirmektir.
1. Dış tehditlere yönelik görev ve sorumlulukları:
a. Savaşı önlemek için etkili ve caydırıcı bir Kara Gücü'nü oluşturmak ve idame ettirmek,
b. Ülke topraklarını savunmak,
c. Milli sınırların güvenliğini sağlamak,
ç. İttifak üyelerine yönelik tehditlere karşı veya oluşturulacak koalisyonlar içerisinde çok uluslu ortamlarda gerektiğinde kuvvet kullanmaya hazır olmak.
2. İç istikrarın sağlanmasında görev ve sorumlulukları: İlgili yasalarda yer alan hükümler çerçevesinde; kamu kurum ve kuruluşları, hükümet dışı ve özel teşkilatlarla müştereken, aşağıda belirtilen görevleri yapmaktır.
a. Terörle mücadele,
b. Toplumsal olaylarda asayişin ve güvenliğin sağlanması,
c. Doğal ve suni afetlerde yardım,
(1) Orman yangını,
(2) Deprem,
(3) Sel,
(4) Çığ,
(5) Kuraklık,
(6) Salgın hastalık,
(7) Nükleer kazalar,
(8) Mültecilerin kontrolü vebenzeri.
ç. Kara Kuvvetlerini tanıtmak ve toplumla Kara Kuvvetleri arasındaki bağı güçlendirmek,
3. Uluslararası istikrarın sağlanması ile ilgili görevler:
a. Barışa destek harekâtı görevleri.
b. Dost ve müttefik ülkelere askerî yardım.
c. Silahsızlanma ve silahların kontrolü."