Yavrulama Döneminde Baraja Su Tutulunca Derelerdeki Balıklar Öldü

Tunceli ile Elazığ sınırında yapımı tamamlanan Tatar Barajı ve Hidroelektrik Santrali için su tutulmaya başlanması nedeniyle barajdan beslenen küçük derelerdeki balıklar oksijensizlikten can çekişerek öldü.

Tunceli ile Elazığ sınırında yapımı tamamlanan Tatar Barajı ve Hidroelektrik Santrali için su tutulmaya başlanması nedeniyle barajdan beslenen küçük derelerdeki balıklar oksijensizlikten can çekişerek öldü. Balıkların bir bölümü baraj çalışanları ve köylüler tarafından torbalarla toplanırken, köylüler yavrulama döneminde balıkların can suyunun kesilmesine tepki gösterdi.

Taner Kaya isimli köylü tonlarca balığın öldüğünü belirterek, "Buradan Peri Köprüsü'ne kadar kuruduğu zaman bütün yataklardaki balıklar ölecek. Bu bir katliamdır, daha önce de tünel yapılırken bu durum yaşandı. Bu canlıların yaşaması için yeteri kadar su bırakılmalıydı. Doğamız, köyümüz tahrip oldu. Ne kadar seslendiysek sesimizi duyuramadık" dedi.

Balıkların can suyunun yumurtlama ve yavrulama döneminde kesilmesiyle milyonlarca balığın öldüğünü söyleyen Serdar Yılmaz isimli köylü ise; "Balıklar taşların üzerinde ölü şekilde duruyor" diye konuştu. Köylüler, yetkililerin çaydaki diğer balıkların ölmemesi için önlem alması gerektiğinin altını çizdi.

Balıkların öldüğü alandaki bir tabelada "Kimsenin ölümüne sebep olma" yazması dikkat çekti.
CİHAN