Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki meraların Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün talebi ile Bursa Valiliği tarafından 10 yıl süre ile kiraya verilmesi, ilçedeki hayvan yetiştiricilerinin tepkisini çekti. Yenişehir Merkez Mera Birliği Başkanı Nihat Dedeli, meraların kendilerine ait olduğunu ve ihale ile kiraya verilmesinin hayvan yetiştiricilerini büyük sıkıntıya sokacağını söyledi. Dedeli, ihalenin iptal edilmesini istedi.
Bursa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ni (BDKKYB) ziyaret eden Yenişehirli hayvan yetiştiricileri, meraların ihaleyle kiralanmasına tepki gösterdi. Hayvan yetiştiricileri adına açıklama yapan Yenişehir Merkez Mera Birliği Başkanı Nihat Dedeli, mera olmadan hayvancılık yapmanın çok zor olacağına dikkat çekti. Yenişehir’deki 2 bin 600 dönüm mera arazilerinin Otomotiv Test Merkezi yapılması için ellerinden alındığını öne süren Başkan Dedeli, "Geçen hafta da Tabakhane Mahallesi’nde 450 dönüm meramız kiraya verildi. Şimdi de Gündoğan Mahallesi’ndeki 452 dönüm meramız ihale ile kiraya çıkarılıyor. Peki, biz hayvanlarımızı nerede otlatacağız?” diye sordu.
Başkan Dedeli, Yenişehirli hayvan yetiştiricileri olarak açılan ihalenin iptal edilmesi için Bursa Valiliği’ne giderek dilekçe verdiklerini buna rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ihalede ısrar ettiğini belirtti. Dedeli, "Ertesi gün ihale şartları yerine gelmediği için ihale iptal edildi. Hepimiz rahat bir nefes almıştık. Ancak ihalenin bu Cuma günü yine yapılacağı bildirildi. Elimizdeki son meranın da gitmesi halinde çok zor duruma düşeceğiz. Birileri bizim sesimizi duymalı." şeklinde konuştu.
Yenişehir’deki ihalelerin benzerlerinin Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da da yapıldığı, oradaki üreticilerin birlik olarak ihalelere katılıp yüksek bedeller ödeyerek kendi meralarını kiraladıklarını iddia eden Başkan Nihat Dedeli, uygulamanın biran önce durdurulması istedi.
Açılan ihalelerin iptale edilmesi ve meraların bedelsiz olarak hayvan yetiştiricilerine tahsis edilmesini istediklerini belirten Başkan Dedeli, şunları kaydetti: “Türkiye’de hayvan nüfusunun arttırılması için kırsalın kalkındırılması ve hayvancığın desteklenmesi gereklidir. Yem fiyatları çok arttı. Bir de kaba yeme para verecek olursak hayvancılık içinden çıkılmaz bir hale gelecek. Sadece sermaye sahipleri hayvancılık yaparken köylüler saf dışı kalacaklar. İyi de biz ne iş yapacağız? Neden meralarımıza göz dikiliyor? Maalesef meralarımız çeşitli vesilelerle ellerimizden alınıyor. Elimizde çok az bir meramız kaldı. Şimdi onlar da ihaleye çıkarılıyorlar. Biz de kendi meramızı kiralamak için para vermek zorunda kalıyoruz. Buna da gücümüz yetmiyor. Elimizdeki son merayı da bir sermaye grubu gelip kiralarsa ne yapacağız? Nitekim Gündoğdu Mahallesi’nde bir şirket merayı kiraladı. Yenişehir’de 300 dolayında küçük ve büyükbaş yetiştiricisi var. 4 bin dolayında küçükbaş, 3 bin dolayında büyükbaş hayvan var. Biz bu hayvanları neyle besleyeceğiz? Bizim sesimizi hiç kimse duymayacak mı?”
Öte yandan BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran da Yenişehirli üreticilerin meralarının ellerinden gitmemesi için çare arayışında olduklarını söyledi. Başkan Oran, “Gelip sorunu bize ilettiler. Biz de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne konuyu aktardık. Ancak bizi de dikkate almadılar. Şimdi son çare Sayın Valimizdir. Kendisinden mera ihalelerini iptal etmesini ve gerçek sahipleri olan yöre halkına bedelsiz olarak vermesini bekliyoruz. Aksi halde üreticilerimiz tamamen iflas edecekler. Bu insanlar ne iş yapacaklar?” diye konuştu.
CİHAN