Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türk ve Yunan sanatçılar tarafından 'Buluşmalar' adlı ortak resim sergisi açıldı. Türkiye’den Prof. Dr. Tansel Türkdoğan, Elli Meli ve Nellie Gavroğlu’nun eserlerinden oluşan sergiye Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği, Atina-Pire Başkonsolosluğu ve Paleo Faliro Belediyesi destek verdi.
Son yıllarda artış kaydeden Türk ve Yunan sanatçıların birlikte düzenledikleri kültürel çalışmalarına yeni bir halka daha başkent Atina’da eklendi. Sanatçıların Türk ve Yunan dosluğuna yaptıkları katkının vurgulandığı “Buluşmalar” adlı sergide Türkiye’den Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Türkdoğan ve Yunan sanatçılar Elli Meli ve Nellie Gavroğlu’nun eserleri yer alıyor. Sergi, 6-9 Haziran tarihleri arasında Paleo Faliro’daki “Flisvos Kültür Merkezi”nde gezilebilecek. Dün akşam gerçekleşen sergi açılışına Paleo Faliro Belediye Başkanı Dionisis Hatzidakis, Atina-Pire Başkonsolosu Nurdan Altuntaş, diplomatlar, İstanbul kökenli Rumlar ve STK temsilcileri katıldı.
“KÜLTÜR HALKLARI YAKINLAŞTIRIYOR”
Avrupa Birliği ülkeleri arasında yapılan “en iyi yerel lider” yarışmasında ikincilik ödülüyle onurlandırılan Paleo Faliro Belediye Başkanı Dionisis Hatzidakis, sergi açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Her zaman kültür ve kültürel faaliyetlerin halkları yakınlaştırdığına inananlardanım. İki Yunan ve bir Türk sanatçı tarafından açılan bu sergi ile de bugün bir kez daha onun örneğine şahit oluyoruz. Türk Başkonsolosa iki halkın ilişkilerinin güçlenmesi adına yaptığı büyük çabalara teşekkür ediyorum.”
Başkonsolos Nurdan Altuntaş da “Bunlar hep dostluk, kardeşlik ve barış projeleridir. Bundan sonra da bu yönde devam etmeye çalışacağız.” diyerek eserleriyle sergide yer alan sanatçılara ve katılımcılara teşekkür etti.
TÜRK YUNAN DOSTLUĞU SERGİDE ‘BULUŞTU’
Eserlerini sergileyen sanatçılardan Elli Meli ve Prof. Dr. Tansel Türkdoğan, Cihan Haber Ajansı mikrofonlarına konuştu. Şair de olan resim sanatçısı Meli, “Komşu iki ülke dostça bir diyalog ve işbirliği halindeler. Biz sanatçılar da birbirimizi destekliyor, birlikte üretiyor ve birlikte işbirliği yapıyoruz. Bunun da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Büyük bir zevkle böyle bir projede yer almayı kabul ettim.” dedi.
Eserlerinin suluboya resimlerden oluştuğunu belirten Meli; su, kağıt ve boyanın yardımıyla duygularını ve düşüncülerini ifade etmeye çalıştığını söyledi. Meli, “Şiir İstanbul” etkinliğinde İstanbullu şairler ile birlikte yer aldığını da sözlerine ekledi.
Türkiye’den sergiye eserleriyle katkı veren Prof. Dr. Tansel Türkdoğan da İstanbul’dan Atina’ya göç eden Rum sanatçılarla birlikte gerçekleşen bu sergi dolayısıyla mutlu olduğunu söyledi. Türkdoğan, “Bu ‘Buluşmalar’ sergisiyle aslında aynı kaynaktan çıkmış ama birbirini tanımayan sanatçılarla birlikte bir yumak haline geldik. İki ülkenin dostluğu anlamında da çok güzel. Bu serginin konsepti, ‘Buluşmalar’ oldu.” dedi.
'Simülasyon’ tekniği ile eserler meydana getirdiğini belirten Türkdoğan, " Yaptığınız şey, bir şeyi çağrıştıran bir nesne olarak karşınızda duruyor." dedi. Türkdoğan, daha önce de uluslararası karma projelerde Yunanistan’a geldiğini söyledi. CİHAN