1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. SGK'dan 100 Bin kişiye sıkı takip
SGKdan 100 Bin kişiye sıkı takip

SGK'dan 100 Bin kişiye sıkı takip

JANDARMA KOMUTANI'NIN EŞİ SAHTE SİGORTALI ÇIKTI!..

A+A-

15 bin sahte işyeri ve 100 bin sahte sigortalıyı yakın takibe alan SGK'nın denetimine, jandarma alay komutanının eşi de takıldı!..

Taraf, SGK'nın sahte işyerleri ve sahte sigortalılara yönelik araştırmasında 15 bin sahte işyeri ile 100 bin sahte sigortalıyı yakın takibe aldığını, denetimde Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde bulunan 6. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay Semih Okyar’ın eşi Ayşe Okyar’ın isminin de sahte sigortalılar arasında geçtiğini yazdı. Habere göre, eşinin çalışıyor gözükmeye başlaması ile birlikte Albay Semih Okyar’ın maaşından kesilmesi gereken Aile Yardımı ve Asgari Geçim İndirimini almaya devam ederek, devleti zarara uğrattığı da ortaya çıktı. Haberde, 2006 yılında Kırkağaç Eğitim Alay Komutanlığı’nda yapılan komando muayeneleri esnasında da skandal yaşandığının ortaya çıktığı hatırlatıldı.

İşte Taraf'ın o haberi:

SGK, Türkiye çapında yaklaşık 15 bin sahte işyeri ve 100 bin sahte sigortalıyı yakın takibe aldı. SGK denetiminde jandarma alay komutanının eşinin de sahte sigortalı olduğu saptandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) denetim elemanları, uzun zamandır sürdürdükleri sahte işyerleri ve sahte sigortalılara yönelik ön araştırmalarını tamamladı. Özellikle Manisa ilindeki denetimlerde, tekstil sektörü ve büro işyerlerinden oluşan gayri faal işyerleri sayısında ciddi oranda artış olduğu tesbit edildi.

Türkiye çapında yaklaşık 15 bin sahte işyeri ve 100 bin sahte sigortalı SGK’nın yakın takibinde. Sahte sigortalıların herhangi bir işyerinde çalışmadıkları, kendilerinin bildirildiği işyerlerinin adını ve adresini dahi bilmedikleri, sahte işyerlerinde sahte belgelerle çalışıyor gibi kayıtlarının tutulduğu ve primlerinin düzenli olarak ödendiği denetim elemanlarınca belirlendi. Tesbit edilen kişilerin, çalışmadıkları halde emeklilik hakkı kazanmak ve genel sağlık sigortasından yararlanmak için sahte sigortalılık yoluna başvurduklarını belirttikleri ortaya çıktı. Gerek sahte işyerlerinden bildirilen gerekse faal işyerlerinden bildirilen sahte sigortalıların sağlık hizmetlerinden yararlanmak ve geçici iş göremezlik ödeneği almak suretiyle devlete verdikleri zararı katladıkları tesbit edildi.

Komutan eşi de var!

Araştırmalar neticesinde ortaya çıkan isimlerden bazıları uzmanları da şaşırttı. Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde bulunan 6. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay Semih Okyar’ın eşi Ayşe Okyar’ın isminin de sahte sigortalılar arasında geçmesi dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre Semih Okyar, Kırkağaç’ta görev yaptığı dönemde, Soma’da bulunan ve Jandarma’nın Asayiş Vakfı’nın ihalelerini de aldığı belirtilen bir firmada eşini sahte sigortalı yaptı. Şeref Kavruk’a ait iş yerinin muhasebe bölümünde çalışıyor gözükmesine rağmen, “lise mezunu olduğu ve bu alanda bir deneyiminin olmadığı, çalışıyor gözüktüğü dönem içerisinde bu iş yerine gitmediği fakat primlerinin firma tarafından düzenli yatırıldığı” tesbit edilen Ayşe Okyar hakkında işlem başlatıldı. Ayşe Okyar’ın en son çalıştığı iş yerinden 1988’de çıkması ve eşinin Kırkağaç’ta görev yapmaya başlamasının hemen sonrasına kadar, 2011 yılına kadar, çalışmamış olması da dikkat çekti.

Aile yardımına devam

Ayrıca, eşinin çalışıyor gözükmeye başlaması ile birlikte Albay Semih Okyar’ın maaşından kesilmesi gereken Aile Yardımı ve Asgari Geçim İndirimini almaya devam ederek, devleti zarara uğrattığı da ortaya çıktı. Albay’ın, eşinin sigortalı olduğunu bildirmesi gerekirken iki yıl boyunca bunu gizleyerek, çalıştığı kuruma bildirmediği belirtildi. İki yıl boyunca aylık yaklaşık 200 TL’lik haksız kazancın ortaya çıkması ile birlikte, bu paranın Semih Okyar’dan yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesi bekleniyor..

6 yıl sonra aynı yerde ikinci skandal

2006 yılında Kırkağaç Eğitim Alay Komutanlığı’nda yapılan komando muayeneleri esnasında da skandal yaşandığı ortaya çıkmıştı. Özel bir şirketin binlerce komando adayına yaptığı kan testlerinin aynı çıktığı belirlenmiş, konuya ilişkin yolsuzluk iddiaları basına yansımıştı. Altı yıl sonra bu kez aynı yer sahte sigorta ile tekrar gündemde..

İncelemeler bu yılın sonunda tamamlanıyor!..

Sahte sigortalıların tamamen çalışan vatandaşların kendi prim katkılarından oluşan sosyal güvenlik sistemine büyük bir yük oluşturduğunu dile getiren uzmanlar, yaklaşık 55 milyar TL’yi bulan sosyal güvenlik açığının ülke ekonomisi için ciddi bir sorun oluşturduğunu ve SGK’nın özellikle yasal düzenlemelerle sahte sigortalı göstermeye yönelik cezaları daha da ağırlaştırılması gerektiğini ifade ediyor. Denetim elemanları, kayıtdışı istihdamla mücadele kapsamında sahte sigortalara yönelik incelemelerin 2013 yılının sonuna kadar bitirerek adli mercilere intikal ettirmeyi planlıyor. (TARAF)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.