Sivaslı Kuşbazlar Meydan Okudu
Türkiye’de bilinen Mardinli kuşbazlara meydan okuyan Sivaslı kuşbazlar, artık Türkiye’nin her yerinde Sivas güvercini bulmanın mümkün olduğunu ve ilgi gördüğünü ifade ediyor.
Türkiye’de bilinen Mardinli kuşbazlara meydan okuyan Sivaslı kuşbazlar, artık Türkiye’nin her yerinde Sivas güvercini bulmanın mümkün olduğunu ve ilgi gördüğünü ifade ediyor.
Uzun yıllara dayanan kuşbazlık geleneği Sivas’ta da yerini koruyor. Sivaslılar, yıllardan beri besledikleri güvercinleri uçurarak stres atmaya çalışıyor. Onlarınki maç izlemek gibi bir şey. Güvercinin uçması, takla atması, ötmesi bile kendilerinde heyecan uyandırıyor. 50 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Metin Çankırı, ilkokuldan beri kuş beslediğini söyledi. Güvercin beslemenin ayrı bir heyecan olduğuna değinen Çankırı, bunun zevki ne futbola ne de başka bir şeye benzediğini dile getirdi.
“İLKOKULDA KUŞLARI OKULA GÖTÜRÜRDÜK”
Çankırı, ilkokulda çantalara güvercin koyarak okula götürdüklerini ve teneffüslerde güvercinlerle ilgilendiklerini ve bu şekilde kuşbazlığa başladıklarını anlattı. Güvercinin bir insan evladı gibi olduğuna işaret eden Metin Çankırı, güvercinlerin belirgin özellikleri bulunduğundan söz etti. Uçurdukları güvercinin, en az 2.5 saat havada kalması gerektiğini belirten Kuşbaz, yere yakın uçması, bir anda fişekleme tabir ettiğimiz şekilde hızla yükselmesi, başa gelmesi gibi özellikleri olduğunu ifade etti.
Güzel güvercinleri olduğunda geceleri sabah olmadığını, sabahı iple çektiklerini ifade eden 56 yaşındaki Çankırı, şöyle devam etti: ”Biz sabahı iple çekiyoruz. Saat 5 dedi mi kalkıyoruz, hazırlığımızı yapıyoruz. Sabah erkenden işe gitmeden önce güvercinlerimizi uçuruyoruz. Zevkimizi alıyoruz, karınlarını doyuruyoruz. Ondan sonra işe gidiyoruz. İşe yetişemezsek birini burada bırakıyoruz. Havada kaldığı zaman kaybolma riski oluyor.”
Güvercinlerin meraklısının çok olduğunu belirten Metin Çankırı, “Çevrede çok, güvercin güzel olduktan sonra arkadaş falan çok geliyor. Burada 15-20 kişi olur, semaver yanar, kahvaltımızı, muhabbetimizi yaparız. Bu güvercinler sayesinde eş, dost bir araya gelir. İstesen de istemesen de herkes gelir, muhabbeti daha bir tatlıdır.” şeklinde konuştu.
“MARDİN GÜVERCİNLERİ PİYASADAN KALKTI”
Sivaslı kuşbazlar olarak iddialı olduklarına vurgu yapan Çankırı, şunları söyledi: “Biz Mardin’i falan sallamayız. Bizim Sivas’ın sarıgözleri vardır. Uçun bizde, dönek bizde, her şeyin iyisi Sivas’ta. Kuşbazın da kuşun da iyisi Sivas’ta. Kuş havada balık tavada. Gelecek görecekler. Biz nasıl gidiyorsak, onlar da gelsinler. Türkiye’nin neresine giderseniz Sivas güvercini vardır. Mardin güvercini kalktı piyasadan. Onlar süs güvercinleri, masa kostümleri oldular artık.”
"DERNEK OLMADIĞI İÇİN TANITIM YAPILAMIYOR"
Fatih Yıldız (32) ise Sivas’ın güvercinlerinin oldukça meşhur olduğunu belirterek, “Küçüklükten beslediğimiz babamdan amcalarımdan, büyüklerden gördüğümüz gibi biz de aynı şekilde bu hayvanlarla ilgileniyoruz. Bunları seviyoruz, besliyoruz.” dedi.
Sivas’ta pahalı güvercinlerin bulunduğunu söyleyen Yıldız, “Sivas’ın güvercini daha güzel. Türkiye geneline hatta yurt dışına götürüldüğü oluyor, oralarda daha pahalı olduğunu duyuyoruz. 10 bin-20 bin Avro'ya satıldığı söyleniyor. Biz bu hayvanları sevdiğimiz kişilere hediye ediyoruz ama kesinlikle satmıyoruz. Aramızda değiş tokuş yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Sivas’ta Güvercin ile ilgili dernek kurulmadığı için tanıtım yapılamadığını söyleyen Fatih Yıldız, dernek olması halinde Sivas güvercinin tanıtımının daha çok yapılabileceğinin altını çizdi.
CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.