1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Sömürge Geçmişi Olmayan Türkiye Afrika'da Daha Etkili Olabilir"
Sömürge Geçmişi Olmayan Türkiye Afrikada Daha Etkili Olabilir

"Sömürge Geçmişi Olmayan Türkiye Afrika'da Daha Etkili Olabilir"

Abant Platformu’nun düzenlediği “Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika” temalı uluslararası forum Büyük Abant Oteli’nde başladı.

A+A-

Abant Platformu’nun düzenlediği “Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika” temalı uluslararası forum Büyük Abant Oteli’nde başladı. 30 Haziran’a kadar sürecek forum için 50’ye yakın Afrika ülkesinden yaklaşık 160 davetli Bolu'da.

Türkiye’nin önde gelen entelektüellerinin de katıldığı forumda Afrika’nın imajı, eğitim, sağlık ve ekonomik kalkınma konularında serbest müzakere yapılıyor.

Bugün 5 oturumun yapılacağı program, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil’in açılış konuşmasıyla başladı. Panel’de ilk olarak söz alan Demokratik Kongo Eğitim Bakanı Therese Olengha, “Beni buraya davet eden Şafak Eğitim Kurumları’na teşekkür ediyorum. Bizim çok verimli topraklarımız var, suyumuz var, madenlerimiz var. Ama bugün misafirperverliğimizin bedelini ödüyoruz. Komşu ülkeye yardım ettik ama masum insanlarla beraber silahlarda topraklarımıza girdi. Ülkemizin doğusu on yıllardır savaş yaşıyor. Kinşasa’da Türk okulundan mezun olan öğrencilerimiz Türkiye ve başka ülkelere yüksek öğrenim için gidiyor. Türk işadamları ülkemizde. Yabancılar 3 günde şirket kurabiliyor. Karşılıklı sevgi hoşgörü ve sevgi ile insanlığın temellerini atalım.” dedi.

Senegal’den Future Medya Grubu Genel Müdürü Muhammed İbra ise, “Senegal 1940’lardan beri demokrasinin meyvelerini yiyor. Çok önemli insan kaynaklarımız var. 365 gün ışık veren bir güneşimiz var. Demir, fosfat, altın madenlerimiz var. Su sıkıntımız yok. ABD Başkanı Barack Obama Afrika’da ilk ziyaretini bizim ülkemize yaptı. Abant Platformu ile bazı şeylerin farkına daha fazla varacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Panelde söz alanlar, uluslararası medyanın Afrika’yı yanlış tanıttığı üzerinde dururken, kıtada yerel medyanın gelişmesinin sevindirici olduğunu belirtti. Kenyalı gazeteci Linin Kaikai, medyanın tarafsız haber yapmasının önemine değinirken, Mali Teknoloji ve Bilim Üniversitesi Rektörü Adam Keita, Afrika’da sömürge geçmişi olmayan Türkiye’nin Mali ve kıtanın geleceğinde çok önemli roller üstlenebileceğine dikkat çekti.

Sosyolog Ali Bulaç, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan gibi isimlerin hazır bulunduğu panelin moderatörlüğünü Türkiye'nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas yapıyor. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.