1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Tığdemir: Afrika Pazarına Girmek Birkaç Yıl Sonra Zor Olacak
Tığdemir: Afrika Pazarına Girmek Birkaç Yıl Sonra Zor Olacak

Tığdemir: Afrika Pazarına Girmek Birkaç Yıl Sonra Zor Olacak

Türkiye İş Adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Afrika Koordinatörü Timur Tığdemir, Afrika ülkelerinin fakir olduğu düşüncesiyle yatırım yapılmamasının yanlış olduğunu ifade ederek, “Şuan arsalar ucuz ve yatırım olanakları güzel.

A+A-

Türkiye İş Adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Afrika Koordinatörü Timur Tığdemir, Afrika ülkelerinin fakir olduğu düşüncesiyle yatırım yapılmamasının yanlış olduğunu ifade ederek, “Şuan arsalar ucuz ve yatırım olanakları güzel. Afrika pazarına girmek kolay ama birkaç yıl sonra bu mümkün olmayacak.” dedi.

    Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) üyelerinin yurt dışına açılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda TUSKON Afrika Koordinatörü Timur Tığdemir, Afrika kıtasında ki fırsatlardan bahsetti. Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof ise ülkelerinde ki ticaret ve yatırım olanaklarını anlattı.

    Ommer Otel’de gerçekleştirilen programda ilk olarak Afrika kıtasındaki genel ticari fırsatlardan bahseden TUSKON Afrika Koordinatörü Timur Tığdemir, “Afrika fakir korkusuyla üreticiler çekingen ama ben sizi davet ediyorum. Afrika fakir mi, ürün satılabilir mi buyurun gelin birlikte bakalım. Her ülkenin yüzde 10’luk zengin bir kesimi vardır bu bazı ülkelerde daha yüksektir ama Afrika’da Türkiye standartlarında yaşayan ciddi bir kesim var.” diye konuştu.

    Afrika ülkelerinin ticaret ve yatırım olanakları hakkında detaylı bilgiler aktaran Tığdemir, “Şuan arsalar ucuz, yatırım olanakları güzel. Afrika pazarına girmek kolay, birkaç yıl sonra bu mümkün olmayacak. O yüzden şimdiden yatırıma başlayan firmalar karşılığını fazlasıyla alacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

    Yatırım olanaklarından bahsederken, Etiyopya’da bir gecelik otel ücretinin 900 dolar olduğuna örnek veren Tığdemir, pirinç ve pamuğunda tamamen dışardan alındığını belirtti. Tığdemir, bu yüzden dünyada en hızlı büyüyen ülkelerin Afrika’da olduğunu ifade ederek, “Angola mükemmel ama Portekizce konuştukları ve bazı ülkelerle alış-verişleri oturduğu için diğer Afrika ülkelerine göre biraz zor pazar. Ama bazı ufak tefek dezavantajları ortadan kaldırabilirseniz Angola’ya mükemmel ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü Angola’da pazarlık yok, 50 dolarsa 50 doları verip hemen alıyor. Yani pazarlıksız ürün satabileceğiniz ender ülkelerden biri. Angola-Luanda ticarete çok yatkın bir şehir. O yüzden TUSKON’un 16-21 Temmuz tarihlerinde ki 30. Luanda Uluslararası Ticaret Fuarı’na katılmanızı tavsiye ederim.’’ dedi.

    Afrika ile tarihi ve kültürel ilişkilerimizin güzel olduğu ülkelerin bulunduğunu belirten Tığdemir, şu bilgileri verdi: “Afrika’ya ihracatımız hızla gelişiyor. Ülke olarak 2012 yılında Afrika’ya ihracatta 13,3 milyar dolara ulaştık.’’

    GAMBİYA BÜYÜKELÇİSİ GESİAD ÜYELERİNİ YATIRIM DAVETİ

    Gambiya hakkında bilgiler aktaran Büyükelçi Gibril Joof, Gambiya hükümetinin yatırımlar için verdiği teşviklerden, özel sektörlerin yatırım yapması için ayırdığı alanlardan ve iş gücünün çok ucuz olduğundan bahsetti. Yatırımcıların gelir vergisinden muaf olduğunu da söyleyen Joof, “Gambiya hükümeti tarafından yatırımcılar için kurulmuş ajans var, o ajans size her türlü kolaylığı sağlıyor. Yüzde 5,9 büyüme hızında olan Gambiya’da tarım, balıkçılık, hayvancılık, turizm gibi sektörlerde ciddi yatırımlar yapılabilir. Avrupa’dan turizm için çok yoğun talep var. Hayvancılık sektöründe ilginç fırsatlarla karşılaşabilirsiniz.’’ diye konuştu.

    Program sonunda GESİAD ve TUSKON’a teşekkür eden Büyükelçi Joof’a GESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Alparslan hatıra olarak hediye takdim etti. CİHAN

Tığdemir: Afrika pazarına girmek birkaç yıl sonra zor olacak

Tığdemir: Afrika pazarına girmek birkaç yıl sonra zor olacak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.