Titreyengöl'de Su Akışı Doğal Haline Getirilecek, Göl Yeniden Titreyecek
Dünyaca ünlü Titreyengöl'de yapılacak olan çevre, peyzaj ve doğal su akışına yönelik çalışmalarla yeniden titremesinin sağlanacağı bildirildi.
Dünyaca ünlü Titreyengöl'de yapılacak olan çevre, peyzaj ve doğal su akışına yönelik çalışmalarla yeniden titremesinin sağlanacağı bildirildi. Antalya Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, sürdürülebilir turizmin temelinin çevreyi ve doğal kaynakları korumaktan geçtiğini söyledi.
5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerinde Titreyengöl'ü kurtarmaya yönelik yaptıkları çalışma ile ilgili bilgilendirme yapan Başkan Aydoğan, Titreyengöl'ün bugün titrememesindeki en önemli etkenin, doğal su akışının bozulması ve göle tatlı ve deniz suyu karışımının engellenmesi olduğunu kaydetti.
Gölün doğal su akışının geçmiş yıllarda bozulmasıyla ekolojik dengesinin bozulmasına bağlı titremenin kaybolduğunu aktaran Aydoğan, gölde su akışının yeniden eski konumuna getirerek, turistlerin sık sık sordukları 'Titreyengöl neden titremiyor?' sorusuna gözleriyle bakarak cevap vereceklerini söyledi.
Gölün doğal havzasına yeninden kavuşması ve titremesi için Antalya Valiliği ile proje çalışması yaptıklarını belirten Aydoğan, hedeflerinin, yerli ve yabancı turistlerin "Gölün adı Titreyengöl, titrediğini görmedik." sözlerinin bir an önce geçmesi olduğunu söyledi. Dünyada turizminde birinci önceliğin çevre olduğunu ve çevre korunmadan ve doğal kaynaklara sahip çıkılmadan turizm yapılamayacağının altını çizen Aydoğan, Titreyengöl'ün aynı zamanda kuş göçlerinde beslenme alanlarından biri olduğunu ifade etti. Aydoğan, "Gölün doğallığına insan eli değmesiyle birlikte yıllardır titreyen Titreyengöl, titremez oldu. Su akışının bozulması gölün titreme özelliğini kaybettirdi. Yaptığımız çalışmalarla dünyanın sayılı gölünü yeniden eski konumuna getirmek için çalışıyoruz. Geçmiş yıllarda göle tatlı ve tuzlu karışımının önü kesildiği için balçık oluşmuştu. Manavgat Turizm Altyapı Birliği (MATAB) denizden boru döşmesiyle tuzlu, tatlı su karışımının yeniden başlamasıyla balçık oluşumunun kısmen önüne geçilmişti. Gölü korumaya yönelik çalışmalarımızla Titreyen'i dünyanın gözde eko, doğa sporları, bisiklet, Nording walking (İskandinav yürüyüşü), oryantiring (koşarak yön bulma ve ornito (kuş gözlemi) turizminde cazip hale getireceğiz. Gölü yeniden titreterek eski ihtişamına kavuşturacağız." diye konuştu.
Titreyengöl'ün 16 bin 744 yatak kapasitesine sahip olduğunu anlatan Aydoğan, bölgeye gelen turist yoğunluğunu başta Almanlar olmak üzere Avrupa, İskandinav ülkeleri ve dünyanın çok sayıda ülkesinde turistin tatile geldiğini kaydetti.
CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.