1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Torba tasarı" TBMM Genel Kurul'unda..
Torba tasarı TBMM Genel Kurulunda..

"Torba tasarı" TBMM Genel Kurul'unda..

Genel Kurul'daki görüşmelerde, 125 maddelik tasarının 60. maddesine gelindi.

A+A-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Çocuk gelin Kader ile çocuk yaşta evlenen kişi, bu gayriresmi evlilik törenini düzenleyenler ve ebeveynleri soruşturma geçiriyor" dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ'ın, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, "torba tasarı" üzerindeki konuşması sırasında AK Parti sıralarından, "Sizin genel başkanınız ABD'de kimlerle görüştü?" diye laf atıldı.

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Biz Amerika'ya sizin gibi Başbakan Yardımcısını gönderip Pensilvanya'da hoca efendiye 'bir emrin var mıdır' diye sormadık. Balkon konuşmasından sonra Pensilvanya'ya teşekkür konuşması yapmadık. Beraber namaza durduğunuz, secdeye vardığınız, camileri paylaştığınız, muhterem sıfatı ile andığınız kişileri bugün sahte peygamberlikle suçluyorsunuz. Ne zamandır suçluyorsunuz? Bakanlarınızla ilgili suçlamalar ortaya çıkınca suçladınız. Sahtecilik de yüzsüzlük de iki yüzlülük de sizde. Bakanlara yönelik o soruşturmalar olmasaydı kimseyi sahte peygamberlikle suçlamayacaktınız, o tatlı beraberlik devam edecekti. Ne zamanki yolsuzluğun hedefi oldunuz, cezaevi kapısı gözüktü, o zaman korktunuz, başınız aklınıza geldi. Böyle bir iki yüzlülüğü bugüne kadar hiçbir hükümet yaşamadı."

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada, Hamzaçebi'nin konuşmasının doğru bir konuşma olmadığını ifade ederek, "Kişi kendisinin aynasıdır. Kimse bu grubu iki yüzlülükle suçlayamaz. Bu konuşmayı yadırgadım. Eğer bir yolsuzluk varsa sonuna kadar gidilsin ama kalkıp da ne olduğu belli olmadan, soruşturmanın gizliliği ilkelerini ihlal ederek bütün bir camiayı suçlamak haksızlıktır" dedi.

"18 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ ÇOCUKLARIN EVLENDİRİLMESİ YASAK"

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ayşenur İslam, bakanlığın kullandığı binanın Bayraktar Holding'e ait olduğunu ve piyasa rayicinde kiralandığını belirterek, "binayı daha önce Sağlık Bakanlığı'nın kiralamak istediği ancak fiyatı yüksek olduğu için kiralanmadığı" yönündeki bir bilginin kendilerinde olmadığını kaydetti.

Bakanlığın hukuk işlerini hukuk müşavirliği aracılığıyla sürdürdüğünü, dışarıdan özel hukuk büroları ile çalışmalarının söz konusu olmadığını bildiren İslam, Sosyal Yardımlaşma Vakfı personelinin İş Kanunu güvencesi altında olduğunu ifade etti.

"Çocuk gelin Kader" hakkındaki soruyu da yanıtlayan İslam, "Kader'in durumundan, kaderinden sorumlu tutulan insanlar şu anda soruşturma geçiriyorlar. Kendisi ile çocuk yaşta evlenen kişi, bu gayriresmi evlilik törenini düzenleyenler ve ebeveynleri soruşturma geçiriyor. Türk Medeni Kanunu ve Ceza Kanunu bu konuları düzenliyor. Bu kanunlara göre 17 yaşını bitirmiş, 18 yaşından gün almamış çocukların evlendirilmesi yasak. Böyle bir durumla karşılaştığımız zaman sorumluların tümü hakkında yasal hükümler uygulanıyor" diye konuştu.

Bakan İslam, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına aylık 87.5 milyon TL para aktarıldığını belirtti.

Tasarı üzerinde MHP'nin bir önergesi kabul edildi. Buna göre, iş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerin yanı sıra renk ve engelliliğe göre de ayırım yapılamayacak.

AK Parti'nin kabul edilen önergesine göre ise korumalı iş yerinde çalıştırılan ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel ve ruhsal engellilere işverenlerce zamanında ödenmeyen ücretler, bu ücretlere ilişkin yasal hükümlülüklerinin tam ve zamanında karşılanmış olması kaydıyla, İşsizlik Sigortası Fonu yerine Hazine'ce işverene ödenecek.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, tasarının 3. bölümünde yer alan 59. maddenin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi.

Birleşimi tekrar açan Bahçekapılı, Danışma Kurulu önerisini okuttu. Kabul edilen Danışma Kurulu önerisine göre, Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı gündemin ön sırasına alındı. Genel Kurul, haftaya "Torba tasarının" görüşmelerini tamamladıktan sonra, Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıyı görüşecek. Genel Kurul, daha önce alınan karar gereği, bugün ile 1, 2, 3 Şubat Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri ise çalışmayacak.

Bahçekapılı, komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, birleşimi 4 Şubat Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.