Türki Cumhuriyetlerin Diasporaları Bakü'de Toplandı
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne (Türk Konseyi) üye ülkelerin diaspora işlerinden sorumlu bakan ve kuruluş başkanlarının ilk forumu başladı.
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne (Türk Konseyi) üye ülkelerin diaspora işlerinden sorumlu bakan ve kuruluş başkanlarının ilk forumu başladı.
Azerbaycan'ın ev sahipliğinde başlayan foruma dünyanın 44 ülkesinden 500'den fazla delege katılıyor.
Başkent Bakü'deki Gülistan Sarayı’nda gerçekleştirilen foruma, Türk Konseyi’nin misyon ve vizyonu ile başladı. Konseyin Genel Sekreteri Halil Akıncı, yaptığı açılış konuşmasında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra dünya sahnesine çıkan Türk dili konuşan devletlerin bir birleri arasındaki ilişkilerini her alanda geliştirdiğini söyledi. Akıncı '' Bu işbirliği ruhunun Türk dünyasının ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde diasporalar düzeyine de taşınmasının vakti geldi. ''dedi.
Azerbaycan Devlet Diaspora Komitesi Başkanı Nazim İbrahimov da yaptığı konuşmada günümüzde 'Türk Dünyası ' anlayışının artık daha ciddi bir siyasi anlayış olarak kabul edildiğini bildirdi. İbrahimov Türk birliğinin öneminin altını çizerek '' Bizim birliğimiz yalnız kültürel ve tarihi bağlarla sınırlı değil aynı zamanda ortak çıkarlarımız üzerine kurulu. ''dedi.
Daha sonra sırasıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in foruma gönderdikleri mesajlar okundu. Her üç ülkenin cumhurbaşkanları da globalleşen dünyada birlik beraberlik ve birlikte hareket etmenin sağlayacağı kazanımlar konularına dikkat çektiler.
Forumda Türkiye'den katılan heyete başkanlık yapan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç yaptığı konuşmada yurtdışında yaşayan Türklerin en çok duydukları ifadenin entegrasyon yani uyum olduğunu ifade etti. Entegrasyon konusuna desteklerini açıklayan Yurtnaç entegrasyonun bir toplumun kendi kültürünü bırakarak başka bir topluma uyması demek olmadığının altını çizdi. Yurtnaç''Biz entegrasyonun aynı zamanda demokratik hakların kullandırılması ve o toplumun yönetime katılmasının önündeki engelleri kaldırılması olarak algılıyoruz ''dedi.
Forumun sonunda basının sorularını cevaplandıran Halil Akıncı, hedeflerinin konseye üye 4 devlet arasında her konuda olan yakın işbirliğini arttırılması olduğunu söyledi. Akıncı 2011 yılında ekonomik işbirliği ile başlayan çalışmaların eğitim ve üniversiteler arasındaki birliklerden sonra diasporalar arasındaki birliği tesis ettiklerini söyledi.
Nazım İbrahimov da basına yaptığı açıklamada forumun Türk dünyasının birliği adına atılan önemli adımlardan biri olarak değerlendirdiğini söyledi. İbrahimov konseye üye ülke diaspora teşkilatlarının ortak hareketi ile yaşanan problemlere karşı daha güçlü olacaklarını dile getirdi.
Kemal Yurtnaç ise basın mensuplarına dünyanın her yerinde beraber hareket etmekle alakalı çalışmaların ilk temelinin bu forumla birlikte atılmış olduğunu söyledi.
CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.