Türkiye 2018'de de 'girişimci ve insani' dış politikasını sürdürdü
Türkiye, 2018'de ortaya koyduğu "girişimci ve insani dış politika" ile hem ulusal hem de uluslararası arenada öncü rol oynadı.
Türkiye, izlediği "girişimci ve insani dış politika"yla bulunduğu bölge ve ötesinde, barışı, refahı ve istikrarı tesis etmeyi hedefliyor.
Milli değerleri temel alan ve "Yurtta Barış, Dünyada Barış" ilkesini benimseyen Türk dış politikası, 2018'de ortaya koyduğu "girişimci ve insani dış politika" ile hem ulusal hem de uluslararası arenada öncü rol oynadı.
Bu bağlamda, Türkiye, yıl içerisinde çok sayıda uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı ve arabuluculuk faaliyetlerinde bulundu.
Türkiye'nin terörle mücadele stratejilerinde, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında, Suriye krizinin çözümü için Astana toplantılarıyla siyasi sürece verdiği destekte, Rusya'nın Soçi kentinde imzalanan ve İdlib'de insani faciayı önleyen mutabakat zaptı ile yasadışı göçle mücadelede yaptığı önemli katkılarda, girişimci anlayışı ve insani duruşunu gözlemlemek mümkün.
Bunun yanı sıra, Türkiye, Irak'ın yeniden imarı için uluslararası alandaki en yüksek meblağı içeren taahhüdünde, rekor sürede tertip ettiği Filistin-Kudüs konusundaki iki olağanüstü İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesinde, artırarak sürdürdüğü ve milli gelire oranla dünyada ilk sırayı alan insani yardım ve arabuluculuk faaliyetleriyle de uluslararası arenada önemli rol oynadı.
Türkiye'nin dış politika öncelikleri arasında, terörizmle ve yıkıcı propagandayla mücadele, bölgesel kriz yönetimi ve istikrarın güçlendirilmesi, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının haklarının korunması, yurt dışındaki ticari ilişkiler ve enerji güvenliğinin güçlendirilmesi ile küresel ve bölgesel örgütlerle iş birliğinin artırılması geliyor.
Bu kapsamda, sadece ikili temaslar bağlamında 2018'de Türkiye'den yurt dışına cumhurbaşkanı düzeyinde 29, başbakan düzeyinde 8, dışişleri bakanı düzeyinde ise 79 ziyaret gerçekleştirildi.
Komşu ve yakın coğrafyalardaki ülkeler başta olmak üzere diğer ülkelerle ilişkilerin yapıcı diyalog ve iş birliği temelinde yürütülmesi hedefi doğrultusunda 24 ülkeyle kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik/İşbirliği Konseyi (YDSK/YDİK) mekanizmaları da çalışmalarını sürüyor.
Bölge ülkeleri arasında güvenin artırılması amacıyla, Türkiye-Afganistan-Pakistan, Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan, Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan, Türkiye-Azerbaycan-İran, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan ve Türkiye-Azerbaycan-Pakistan gibi üçlü eş güdüm mekanizmaları çalışmalarına devam ediyor.
Bunun yanı sıra, Afganistan'daki barış ve istikrara katkı sağlamak amacıyla başlatılan "İstanbul Süreci" kapsamındaki temas ve faaliyetler de sürdürülüyor. Son olarak, bu çabalara yıl içerisinde kurulan Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan-İran dörtlü iş birliği mekanizması eklendi.
2018'de çok sayıda uluslararası etkinliğe ev sahipliği
Türkiye, yıl içerisinde yoğun ziyaret ve temasların yanı sıra çok sayıda üst düzey uluslararası etkinliğe de ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda, yılın ilk 10 ayında, Sırbistan ve Bosna-Hersek Üçlü Zirve Toplantısı, Türkiye-Afrika Ortaklığı 2. Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı, Türkiye-Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Ekonomi ve İş Forumu ve Türkiye, İran ve Rusya Zirvesi düzenledi.
Ayrıca, 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Zirvesi, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi, 2. Türkiye-Afrika Ekonomik Forumu, Suriye konulu Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı, Türkiye, Azerbaycan ve İran Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı ve Gelişmekte Olan Ülkeler Teşkilatı (D-8) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı da Türkiye'nin ev sahipliğinde yapıldı.
"FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesi çalışmaları sürüyor"
Türkiye, ulusal güvenlik meselesini öncelikli konular arasında ele alarak, YPG/PKK, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Bu bağlamda Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarını başarıyla sonuçlandırdı.
Terör örgütü FETÖ'yle mücadeleyi yılmadan sürdüren Türkiye, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla FETÖ'nün terör ve suç örgütü olduğunu ortaya koyarak, uluslararası kamuoyu nezdinde farkındalık yaratmaya yönelik faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor.
Öte yandan Bakanlık, yurt dışında FETÖ bağlantılı oluşumların kapatılması, devredilmesi, örgütle iltisaklı şahısların üçüncü ülkelerde hareket alanı bulmalarının ve adaletten kaçmalarının engellenmesi ile Türkiye'ye iade edilmelerine yönelik çalışmaları koordine ediyor.
Türkiye'nin yoğun çabaları neticesinde çeşitli ülkelerdeki FETÖ okulları ve diğer unsurları kapatıldı, devredildi veya yasaklandı. Ayrıca, FETÖ mensuplarının bazıları üçüncü ülkelere, bir kısmı Türkiye'ye sınır dışı edildi.
AB'ye tam üyelik stratejik hedefler arasında
Küresel ve bölgesel konularda ortak çıkar ve değerler temelinde iş birliğinin yapıldığı ABD ile ilişkilerde devam eden sorunların aşılması ve Türkiye'nin ulusal çıkarları temelinde mümkün olan her alanda ilişkilerin ilerlemesine yönelik gayretler yıl içerisinde devam etti ve ilerleyen dönemde de devam edecek.
Türkiye, uluslararası güvenlik ve savunma politikasının temel unsuru olmayı sürdüren NATO ile bu kapsamdaki faaliyet ve çalışmalara aktif katkıda bulunmayı sürdürecek.
Türkiye'nin izlediği çok yönlü dış politikanın en önemli ayaklarından birini Avrupa Birliği (AB) ile yürütülen katılım süreci oluşturuyor. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, ilerleyen süreçte de en önemli stratejik hedeflerden biri olacak.
Öte yandan, geçen yaklaşık bir yılda, AB ülkeleri Almanya, Hollanda ve Avusturya ile Türkiye arasında olumlu diyalog ve normalleşme süreci başladı.
Filistinlilerin barışçıl mücadelesine destek sürecek
Milli dava Kıbrıs konusunda, Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını korumaya devam eden Türkiye, daima Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların bir an önce kaldırılması gerektiği hususunu uluslararası toplantıların gündeminde tutuyor ve tutmaya da devam edecek.
Türkiye'nin dış politikasında öncelikli yerini muhafaza eden Filistin meselesi de Türkiye'nin hassasiyetle yaklaştığı konular arasında yer alıyor.
ABD'nin bu yıl içerisinde büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı alması üzerine, İİT Zirve Dönem Başkanı Cumhurbaşkanı ReErdoğan'ın çağrısıyla 18 Mayıs'ta İstanbul'da İİT Olağanüstü Zirvesi düzenlendi. Zirvede, ABD'nin uluslararası hukuku ve ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını hiçe sayan tek taraflı adımı bir kez daha reddedildi. İsrail'in sivil halka yönelik saldırganlığı kınandı ve bu suçların bağımsız ve şeffaf biçimde soruşturulması çağrısında bulunuldu.
Bu kapsamda Türkiye, Filistin halkının barışçıl mücadelesine ve Filistin'in uluslararası alanda devlet olarak tanınmasına desteğini sürdürecek.
Uluslararası ve bölgesel oluşumlarda da görünür ve etkin bir tutum izleyen Türkiye'nin, bu bağlamda, İİT Zirve Dönem Başkanlığı, D-8 Zirve Dönem Başkanlığı, Evrensel Posta Birliği İdari Konsey Başkanlığı, Asya Parlamenter Asamblesi Dönem Başkanlığı ile Asya'nın Kalbi-Istanbul Süreci eş başkanlığı devam ediyor.
Sorunların ve çatışmaların önlenmesi ve barış içinde çözümüne önem veren Türkiye'nin, BM çatısı altında kurulmasına öncülük ettiği "Barış için Arabuluculuk" ve "Medeniyetler İttifakı" girişimleri bunun en bariz örneklerini teşkil ediyor.
Türkiye, bu bağlamda "İstanbul Arabuluculuk Konferansları"na ev sahipliği yaptı. Türkiye ayrıca öncelikle BM içinde, daha sonra AGİT'te ve bu yıl da İİT'de arabuluculuk kapasitesinin güçlenmesi için öncü rol oynadı. Türkiye, Arabuluculuk Dostluk Gruplarını kurdu ve eş başkanlık rolünü üstlendi.
Dünyanın en geniş temsil ağına sahip 5. ülke
Türkiye'nin, uluslararası alandaki varlığı ve etkinliğinin göstergesi olan dış temsilcilik sayısı da her geçen gün artırıyor.
Bu bağlamda Türkiye, 240 dış misyonla dünyanın en geniş temsil ağına sahip beşinci ülke konumunda. Açılış süreçleri devam eden temsilciliklerle, Dışişleri Bakanlığının yurt dışı teşkilatını oluşturan toplam temsilcilik sayısı ilerleyen dönemde 270'e ulaşacak. Türkiye'de yabancı temsilcilik sayıları da hızla artarak 273'e ulaştı.
AA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.