Türkiye’de İlk Defa Üniversitede Mezuniyet Töreninde 'Kürtçe' Plaket Çakıldı
Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye' de Yaşayan Diller Enstitüsü 2012-2013 Dönemi Kürtçe öğretmenliği Tezsiz Yüksek lisans bölümü ilk mezunlarını verdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye' de Yaşayan Diller Enstitüsü 2012-2013 Dönemi Kürtçe öğretmenliği Tezsiz Yüksek lisans bölümü ilk mezunlarını verdi. Türkiye’de cumhuriyet tarihinde ilk kez Artuklu Üniversitesi'nde okul 1’incisi olan öğrenci tarafından kütüğe Kürtçe plaket çakıldı.
Geçtiğimiz yıl Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye' de Yaşayan Diller Enstitüsü'ne alınan 500 öğrenci enstitüde 3 profesör, 1 doçent, 6 yardımcı doçent ve 10 öğretim görevlisinden oluşan 20 kişilik 'Kürdoloji kadrosu' tarafından bir yıldır yüksek lisans düzeyinde eğitim verildi. Eğitim sonunda mezun olan 500 öğrenci okuldan mezun olup diplomalarını almaya hak kazandı.
Artuklu Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen mezuniyet törenine Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Kürdoloji Koordinatörü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Eğitim Bakanı İsmet Halid ve eski Kültür Bakanı Felakedin Kakayi, Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, Bejan Matur, Oral çalışlar öğrenciler ile aileleri katıldı.
Mezuniyet töreninde konuşma yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Kürdoloji Koordinatörü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, her kes gibi Kürdoloji birimi olarak biz de ümidimizi barış sürecinin başarıya ulaşmasına bağladıklarını söyledi. 4 aydır Türkiye’de ne bir asker cenazesi ne de bir PKK’li cenazesi kalktığını belirten Yıldırım, ” Bu süreçte ne asker cephesinde 'şehitler ölmez' sloganı atılıyor, ne PKK cephesinde 'şehîd namirin!' sloganı yükseliyor. Allah korusun aksi takdirde ne Kürdoloji kalıyor ne de Türkoloji! Buna izin verilmemelidir.” dedi
"Hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem de BDP’nin sayın yetkilileri çok geç de olsa taşın altına ellerini koyarak 30 yıldan beridir akan Kürt-Türk kanını durdurmayı başardı" diyen Yıldırım, ” Tabi ki bir olguyu başlatmak kadar onu sürdürmek ve her kesin hoşnut olacağı adil bir şekilde sonuçlandırmak da önemlidir. Bakın İslam tarihinde yaklaşık bin dört yüz yıl önce Hz. Ali ile muhalifleri arasındaki çatışmaları durdurmak için başlatılan, ancak sabote edilen bir sürecin hem Alevilere, hem de onların karşısında yer alan kesimlere neye mal olduğunu, bin 400 yüz yıl sonra günümüzde hâlâ bunun sancılarını nasıl çektiğimizi ve öyle normal açılımlarla altından kalkamadığımız bir hâl aldığını aklımızdan çıkarmamalıyız. “
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Eğitim Bakanı İsmet Halid, Türkiye’de son yıllarda yaşanan değişimin önemine değindi. Eski Kültür Bakanı Felakedin Kakayi ise Türkiye’de son aylarda oluşan barış sürecine herkesin katkı sağlamasını istedi. Daha sonra Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü 2012-2013 Dönemi Kürtçe Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Bölümü'nden mezun olan ilk 3 öğrenciye diplomalarını Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, Bejan Matur ve Oral çalışlar verdi. Bölüm birincisi Ömer Barasi tarafından kütüğe Kürtçe plaket çakılması ardından sahneye çıkan 500 öğrenci keplerini havaya fırlatarak mezuniyet sevincini birlikte kutladı. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.