Türkiye'nin İtalya'ya ihracatı durdu
Yetersiz geçiş belge kotaları sebebiyle Türkiye’den İtalya’ya taşımalar durma noktasına geldi.
Türkiye ile İtalya arasında ihracat krizi yaşanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür yardımcısı Hüseyin Yılmaz'ın yaptığı Türk heyeti, İtalya’daki toplantıdan anlaşma yapmadan ayrıldı. İtalyanların uzlaşmaz tutumunu protesto eden Türk heyeti masayı terk etti.
Son olarak 2008 yılında gerçekleştirilen KUKK toplantısında 2.000 adet arttırılarak 31.000 adet olarak belirlenen geçiş belge kotası, aradan geçen 7 yıl zarfında iki ülke arasındaki ticaret yüzde 45 artmış olmasına rağmen hiçbir şekilde artırılmadı. İkişer aylık dönemler halinde dağıtılan yetersiz kotalar sebebiyle İtalya’ya 15 gün taşıma yapılamıyor. Ocak ayında dağıtılan geçiş belgeleri 15 Şubat’ta bitmiş durumda ve Türk taşımacılar çaresizce bekliyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ısrarlı talepleri ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin gerek İtalya Başbakanı, gerekse İtalya Ekonomi Bakanı ve AB nezdindeki yoğun girişimleri ile 2008 yılından bu yana toplantı yapmaktan kaçınan İtalyan makamları toplantıyı 12 Şubat’ta yapmaya ikna oldu ve yıllardır beklenen KUKK toplantısı Roma’da gerçekleştirildi.
Toplantıda, iki ülke arasında yaşanan ticaret artışına bağlı olarak ihtiyaç duyulan ilave 14.000 belgeye karşılık, sadece 1.000 ilave belge öneren İtalyan tarafının uzlaşmaz tutumu karşısında anlaşma sağlanamadı. Toplantıya özel sektörü temsilen katılan UND, İtalyan tarafının yaklaşımını protesto ederek masayı terk etti.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Toplantı bizim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Gümrük Birliğine taraf olmuş malların serbest dolaşımı hakkına sahip olan Türkiye’nin İtalya’ya ihraç edeceği malları götürmek için yeterli izin belgesinin olmaması akıl alacak bir şey değil. 2008 yılında yapılan son toplantıda 2.000 ilave belge tahsis edilmiş ve akabinde 7 yıl toplantı yapılmadı. Her yıl toplantı yapılmış olsa bugün ihtiyaç duyulan 14.000 belge otomatik olarak temin edilmiş olacaktı. Bu durum hem ihracatla büyüyen ülkemize, hem de İtalyan ekonomisine zarar veriyor. Durumu İtalyan bürokratlara aktarmaya çalıştık ancak inatlarını sürdürdüler. Bu inat yüzünden İtalya ile olan ticaretimiz, taşıma sorunu yaşamadığımız Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelere göre yarı yarıya daha az artıyor” şeklinde konuştu.
Toplantı boyunca Türk tarafının taleplerini reddeden ve kota artışı sağlamaktan uzak bir tavır sergileyen İtalyan heyeti toplantıya geniş bir ekiple katılan Türk taşımacılar tarafından protesto edildi. Protesto konusuna da değinen Şener “İtalyan heyetinin iki ülke arasındaki ticareti engelleyen bu tavrı Türkiye’den çok İtalyan ekonomisine zarar veriyor. Türkiye’nin AB ülkelerine yaptığı ihracatın yüzde 10’u Türkiye’de yerleşik İtalyan firmaları tarafından yapılıyor. Bu firmalar İtalya’dan da önemli ölçüde hammadde ve yarı mamul ithal ediyorlar. Bizim araçlarımız her iki ülkenin ekonomisini taşıyor. İtalya yıllardan beri evrensel bir hakkımız olan transit geçişlerimizi de engelliyor. Bu böyle sürdürülemez. İtalyan ulaştırma bürokrasisi bu inadına ve bir son vermek zorunda” dedi(iha)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.