1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ülkelerine geri dönecek olanlara 1 Milyon lira verilecek!
Ülkelerine geri dönecek olanlara 1 Milyon lira verilecek!

Ülkelerine geri dönecek olanlara 1 Milyon lira verilecek!

İsveç, göçmen sorununa ilişkin yeni bir planı devreye soktu ve ülkesine geri dönmeyi kabul eden göçmenlere hibe vermeyi planladığını açıkladı.

A+A-

Ülkesine gelen göçmenleri topluma entegre etmekte zorlanan İsveç hükümeti, ülkesine geri dönmeyi kabul eden mültecilere 2026 yılından itibaren 350.000 kron (yaklaşık 1,15 milyon Türk Lirası) ödenmesinin planlandığını duyurdu. İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, konuya ilişkin, "Göç politikamızda bir paradigma değişiminin ortasındayız" ifadelerini kaydetti.

Göçmen sorunu ülkelerin sosyal güvenlik sisteminde de büyük aksamalara sebep olurken geçtiğimiz ay Almanya'nın Solingen kentinde üç kişinin hayatını kaybettiği bıçaklama olayıyla birlikte Avrupa ülkelerinde göçmen karşıtı siyaseti kuvvetlendirdi. İsveç Göçmenlik Dairesi'nin internet sitesinden gerçekleştirilen açıklamada, mevcut düzenlemelere göre şu an İsveç'te yaşayıp ülkesine dönmeyi kabul eden bir yetişkin 10.000 kron (32.921 Türk Lirası), bir çocuk 5.000 kron (16.450 Türk Lirası) hibe alabiliyor. Verilen bu hibenin aile başına 40.000 kronluk (131.606 Türk Lirası) üst sınırı bulunuyor.

gocmen.jpg

İktidarı dışarıdan destekleyen İsveç Demokratları partisi parlamento üyesi Ludvig Aspling ise, konu hakkında "Hibe, 1984'ten beri var fakat çoğu kişi bilmiyor. Nispeten az sayıda insan başvuruyor" açıklamasında bulundu.

Euronews'in aktardığına göre, göçmenler arasındaki yüksek işsizlik oranları ile birlikte, İsveç'in gelir dağılımındaki eşitsizlikler de artış gösterdi ve ülkenin sosyal güvenlik sisteminde de aksamalar meydana geldi. 2015 yılında göçmen krizi bir dönüm noktası olarak görülürken dönemin Sosyal Demokrat hükümeti açık kapı politikalarını devam ettirmeyecekleri açıklamasını yapmıştı.

isvec.jpg

AVRUPA'DA "GERİ DÖNÜŞ" TEŞVİKLERİ

Diğer Avrupa ülkeleri de göçmenlerin kendi ülkelerine dönmelerini teşvik etmek amacıyla hibe imkanı sunarken Danimarka, göçmenlere kişi başına 15.000 dolardan (508.000 Türk Lirası) fazla ödeme yaptı. Norveç’te hibe olarak yaklaşık 1.400 dolar (47.444 Türk Lirası), Fransa'da 2.800 dolar (94.888 Türk Lirası) ve Almanya'da 2.000 dolar (67.777 Türk Lirası) ödeniyor.

"RUANDA PLANI" GÜNDEMDE...

İngiltere'de geçtiğimiz yıllarda hazırlanan "Ruanda Planı" kapsamında düzensiz göçmen ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebinde bulunan kişileri Ruanda’ya gönderme planını açıklamıştı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Nisan ayında bir açıklama gerçekleştirmiş ve ülkedeki göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı edecek uçakların 10-12 hafta içinde kalkacağını ifade etmişti.

Ancak Yüksek mahkeme göçmenlerin Ruanda’ya gönderilme planını yasa dışı bulmuş ve 14 Haziran günü Ruanda’ya gitmek için havalimanında bekleyen uçağın kalkışını durdurmuştu.

Almanya Göç Komiseri Joachim Stamp, geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği’ne Belarus üzerinden yasadışı yollarla giren göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesini teklif etti. Stamp, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2022 yılında planladığı fakat uygulamaya koymadığı projenin bütün Avrupa ülkeleri için hayata giderilebileceğini iletti.  / Euronews

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.