Uü Kimya Bölümü ‘bor Madeni Araştırma Merkezi’ Oluyor
Bursa’nın Mustafa Kemalpaşa ilçesinin Kestelek köyünde çıkarılan bor maden tesislerini gezen BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, tesislerden edindiği bilgileri Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü’ne gerçekleştirdiği ziyarette öğretim üyeleriyle paylaştı.
Bursa’nın Mustafa Kemalpaşa ilçesinin Kestelek köyünde çıkarılan bor maden tesislerini gezen BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, tesislerden edindiği bilgileri Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü’ne gerçekleştirdiği ziyarette öğretim üyeleriyle paylaştı. Sanayinin tuzu olarak nitelendirilen bor madeninin, Bursa’da üniversite-sanayici işbirliği ile işlenmiş mamul haline getirilmesinin önemine dikkat çeken Duran, Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü’nde bir ‘Bor Madeni Araştırma Merkezi’nin Bursa sanayisi ve ekonomisi adına gerekliliğini belirtti.
BTSO Kimya Komitesi üyeleri ile Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nü ziyaret eden İlker Duran, Türkiye’nin, dünyadaki bor rezervinin yüzde 72’sine sahip olmasına rağmen yurt dışına işlenmemiş hammadde halinde sattığını ifade etti. Düşük fiyata işlenmemiş olarak satılan bor madenine karşılık, mamul haline dönüştürülmüşünün yüksek fiyata satın alındığını vurgulayan Duran, “Üniversite-sanayici işbirliği çerçevesinde Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü’nde oluşturulacak bir Bor Madeni Araştırma Merkezi ile bor madenini işleyip Bursa’ya ve ülkemize katma değer sağlamalıyız.” dedi.
BTSO’nun Bursa’yı savunma sanayi üssü yapma projesinde bor madeninin ciddi öneme sahip olacağını altını çizen Duran, “Dünya üzerinde büyük çoğunluğu Türkiye’de bulunan bu element, askeriyeden bilgisayar sistemlerine, inşaat sektöründen otomobil sektörüne kadar 400‘ü aşkın alanda kullanılması itibari ile 21. yüzyılın petrolü, sanayinin tuzu olarak adlandırılmaktadır. Kullanım alanı bu derece geniş olan bor elementini Amerika’da uzay teknolojilerinde ve askeriye sistemlerinde kullanırken, Türkiye’de ise deterjan ve sabun yapımında kullanmaktadır. Böylesine stratejik bir madeni işleyemediğimiz için genellikle de hammadde halinde satmaktayız. Borun işlenmişini ise maalesef ciddi rakamlara satın almaktayız.” diye ifade etti.
Türkiye’de henüz bor ile ilgili ekonomiye önemli katma değer sağlayacak bir ürün elde edilmediğini ifade eden Duran, şöyle devam etti: “Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü’nde oluşturulacak ‘Bor Madeni Araştırma Merkezi’ ile ilçelerimizde ve çevre illerde çıkarılan bor madenini işleyerek Bursamıza ve ülkemize katma değer sağlayacak ürünler elde edebiliriz. Elde edilecek ürünlerle de tekstil ve otomotivden sonra dünyanın ilgisini kimyada da çekebiliriz. 'Geçti borun pazarı' dememiz için kentimizin sanayicileri olarak bizlere ve üniversitelerin değerli hocalarına önemli görevler düşüyor. BTSO ve Kimya Komitesi olarak bu anlamda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”
Bor Madeni Araştırma Merkezi için ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını ifade eden Uludağ Üniversitesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Demir ise bor madenini incelemek ve işleyebilmek için yüksek teknolojiye sahip cihazlara ihtiyaç duyulacağını hatırlatarak, sanayicilerin ve devletin desteğinin büyük önem arz edeceğini kaydetti.
CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.