Uzmanlar Uyardı: Aileler Çocuklarını Süs Havuzlarından Uzak Tutsun
İzmir’de aniden yükselen hava sıcaklıklarından bunalan çocuklar, serinlemek için sağlıklarını hiçe sayıyor.
İzmir’de aniden yükselen hava sıcaklıklarından bunalan çocuklar, serinlemek için sağlıklarını hiçe sayıyor. Tehlikelere aldırış etmeyen çocuklar, belediyelerin süs havuzlarına girerek serinlemeye çalışıyor. Son günlerde sık sık göze çarpan bu manzaralara karşı uzmanlar, süs havuzları konusunda aileleri uyardı. İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Bediha Türkyılmaz, süs havuzlarına serinlemek için giren çocukların ailelerine çağrıda bulunarak, "Kesinlikle aileler çocuklarına sahip olmalılar ve süs havuzlara girmemelerine engel olmalılar." dedi.
Şehrin birçok noktasında bulunan havuzların içinde elektrik aksamı olması nedeniyle çocuklar için büyük risk olduğunu, ayrıca bekleyen su olması nedeniyle sağlık açısından da uygun olmadığını ifade eden Türkyılmaz, “Bu tür havuzlara giren çocuklarımız, kulak, göz ve idrar yolu ile ciltte açık yara varsa cilt, yutulması halinde mide ve bağırsak gibi her türlü enfeksiyon riski altındalar. Bir de mantar enfeksiyonları gibi tedavisi güç enfeksiyonlara zemin hazırlar. Çocuklarımız için bu havuzlara girmek faydadan çok zarar getirecektir.” şeklinde konuştu. Ailelerin çocuklarını süs havuzlarından uzak durması için uyarmalarını ve bilinçlendirmelerini isteyen Türkyılmaz, deniz şehri olan İzmir’de çocukların denizi tercih etmesini, bu imkanı sahip olmayanların ise sık sık duş almaları gerektiğini ifade etti. Türkyılmaz, hastalık risklerinin yanı sıra süs havuzların boğulma gibi hayati risklerinin de bulunduğunu kaydetti.
"PROJELER UYGULANIRKEN DENETİM ÜST SEVİYEDE OLMALI"
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Müdürü Ali Fuat Aydın da, elektrik çarpması sonucu üzücü olayların yaşanmaması için süs havuzlarında standarda uygun ve suya karşı korumalı malzemeler kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Süs havuzlarındaki elektrikli malzemelere, bir aletle sökülebilen ızgara veya cam korkuluk kaldırılmadan erişiminin mümkün olmaması gerektiğini vurguladı. Süs havuzlarına girilmesinin yasak olduğunu hatırlatan Elektrik Elektronik Mühendisi Aydın, havuzlarda tesisatının nasıl olması gerektiğiyle 1984 yılında çıkan 2004 yılında düzenleme yapılan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin bulunduğu ancak yetersiz olduğunu söyledi. Genellikle belediyeler tarafından yapılan süs havuzlarının projesi ve tesisatın uygun olması gerektiğinin altını çizen Aydın, “Bu tür projelerde denetlemelerde aksamalar oluyor. Proje ne kadar doğru olursa olsun belediyelerin yeterli denetim kadrosu olmaması nedeniyle standartlar uygulanamıyor. Denetim üst seviyede olsa risk en aza indirilebilir.” dedi.
CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.