VURGUNUN, RÜŞVETİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR / 1
VURGUNUN, RÜŞVETİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR / 1
Vurgunun, rüşvetin ardı arkası kesilmiyor. Duyduklarım, gördüklerim, okuduklarım bu vatanın bir bireyi olarak içimi adeta karartıyor, üzüyor ve 'nereye gidiyoruz?' diye de düşündürüyor. Bir yolsuzluğu kaleme almaya çalışırken bir diğeri geliyor.
Sakın ha sakın ‘yok memleketi kötülüyor, yok yapılan iyi şeyleri görmüyor’ diye yazmasın ve konuşmasın klavye şövalyeleri. İnanın şehit kanı ile sulanmış bu topraklara yazık oluyor. Yolsuzluk beka sorunu ise, bir ülke için ben ülkemin bu gidişiyle bekasında önemli gelişmeler yaşanacağını, olaylar olacağını düşünüyorum.
Umarım olmaz, umarım dört bir gözden ‘aman Türkiye sendelesin de üzerine basalım’ diyen o şer odaklarının rüyaları gerçek olmaz.
OKUYUN SİZDE HAK VERECEKSİNİZ!
Bakın, okuyun ve okuduktan sonra yazdıklarımda haklı mıyım, haksız mıyım sizler karar verin. Alın size dumanı üzerinde bir büyük yolsuzluk olayı.
İran’dan Gürbulak Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Gürbulak Gümrük Müdürlüğü’ ne gelen ve içerisinde karışık eşyaları barındıran tır X-Ray taramasına gönderiliyor. X-Ray taramasından sonra tır açılıyor, eşyalar indiriliyor ve her kalemden fotoğraflar çekiliyor ve NCTS sisteminde beyanda hiçbir redrese değişiklik işlemi yapılmadan eşya Mersin Gümrük Müdürlüğü’ ne sevk ediliyor.
Sevgili okuyucularım, bunda ne var diyebilirsiniz ama durum hiç öyle değil! Öncelikle İran’ dan gelen tır X-Ray taramasına sevk edilebilir burada yoğunluk narkotik vb. yönlerden değerlendirme yapılabilir ancak ülke içerisinde bu tür tırların bir iç gümrükten diğer bir iç gümrüğe sevklerde yolda eşya indirilmesi, eşya değiştirilmesi gibi hususların kontrolü için giriş gümrük idaresindeki X-Ray görüntüsü ile çıkış gümrük idaresi veya ithalat gümrük idaresinde X-Ray görüntüleri karşılaştırılır ki yolda bir değişiklik olmuş mu diye.
Gürbulak Gümrük Müdürlüğü çok uyanık arif bilgili şahsiyetler olduğu için tır X-Ray taramasına girdikten sonra, tır açılarak her eşyadan göstermelik fotoğraflar çekilmiş; tırın içinde eşyaların konumları değiştirilmiş ve tekrardan yüklenerek eşya Mersin Gümrüğü’ne sevk edilmiştir. Yüksek vergili bir transitte tırı sevk ederken giriş gümrük idaresinden ne beklersiniz yapılacaklar şöyledir.
Öncelikle tırdaki tüm eşyalar geçici depolama alanına sevk edilir ve tam tespiti yapılır. Muayene Memuru beyannameye ait bütün kalemlerin vergilerini tek tek hesaplar ve bir teminat belirler, daha sonra idare riskli sevkiyat yazısı yazar ve Muhafaza Müdürlüğü’nden ATS cihazı takılması talep edilir. ATS takıldıktan sonra Muayene Memuru teminatı beyannameye girer ve idarenin riskli sevkiyat yazısı ile araç sevk edilir. ANCAK! Bu transitimizde ATS tatbik edilmez.
Çünkü eşyamızın yolda değiştirilmesi beklenmektedir ve ATS takarsanız araç yolda mutat bekleme dışında bekleme yaparsa veya belirlenen güzergâh dışına çıkarsa sistemde uyarı verir ve bütün plan bozulur.
Ayrıca eşyalar tıra yüklendikten sonra gözetim memuru mührü araca tatbik ettiğinde NCTS belgesine imzasını atar ve mühür numarasını yazar ancak bu tırda Gözetim Memuru imzası da yok. Demek ki, Gözetim Memuru bu pisliğe girmemiş ve araç başkaları tarafından sevk edilmiş. Bu tır ATS ile sevk edilmez ancak refakat memuru verilir ki böyle yüksek vergili tırda 1100 km refakat memuru nasıl refakat edecek! ve Tırımız Mersin sınırlarına giriyor A. Antreposu’na giriyor ve antrepo yetkilileri ne görüyor! Mührümüz Kırık!
Derhal Mersin KIM Müdürlüğü’ne haber veriliyor, antrepodan tır alınıyor Mersin Limanı’nda bulunan X-Ray cihazına gönderiliyor ve ne oluyor sevgili okuyucularım. Tırın Gürbulak Gümrük Müdürlüğü’ndeki X-Ray görüntüsü ile Mersin KIM Müdürlüğü’ndeki X-Ray görüntüsü farklı çıkıyor.
Yani açık seçik yolda eşyalar değiştiriliyor, yüksek vergili eşyalar indirilip yerine düşük vergili eşyalar konuluyor ve bu iddiamın aksini ispat edeceğiniz bütün enstrümanlar Gürbulak Gümrük Müdürlüğü idarecileri tarafından ortadan kaldırılmıştır. Bu enstrümanları çalmak sizden oynamak sizden gün gelir hesaplar sorulur.
KEÇELİ KALEM
Önceki yazımın notlarında sizlere Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü’ ne bağlı M… antreposunda bulunan Marka Keçeli kalemleri yazmıştım. Yazımdan sonra ortalık toz duman ama hemen resmi yazışmalarda yalan yanlış bilgilerle marka avukatına cevap verilir ancak ne cevap.
Bölge Müdürünün personel genel müdüründen özel yetkilerle istediği özel görevli! Muayene memuru Marka Avukatlarına “Eşyalar kısmi fiziki muayeneden işlem gördüğünden Muayene işlemi esnasında marka tespiti yapılamamış olup bundan dolayı herhangi bir işlem yapılmamıştır.”
Sevgili okurlarım, Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü’nde heyet marifetiyle bütün eşyalar tam tespite tabi tutulur, bu yıllardır böyle devam ediyor. Eğer bu eşya ile ilgili antrepoda tam tespit yapılmamışsa bildiğiniz kaçakçılık yapılmıştır. Ancak burada kısmi muayene yok bildiğiniz tam tespit var. Antrepo boşaltma tutanağını yakında burada paylaşacağım. Tutanakta MARKA yazıyor.
ŞİMDİ SAYIN BAKAN ÖMER BOLAT’ A SESLENİYORUM, PERSONEL GENEL MÜDÜRÜ’ NE SESLENİYORUM BU TUTANAĞI KONTROL ETTİRİN.
Eğer ki marka yazılmadıysa, antrepo heyetinin tamamına soruşturma açın yok eğer tutanakta marka yazıyorsa Bölge Müdürünün özel yetkili muayenesi hakkında soruşturma açın!! Marka avukatına da tavsiyem Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısına, Doğubayazıt Kaymakamına başvurunuzu yapın.
TIRAŞ MAKİNASI
Değerli okuyucularım tekrardan Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü’ ne bağlı M… Antreposundayız. Bu sefer eşyamız tıraş makinası. Tıraş makinasında model bazlı TAREKS denetimleri var. Her bir model testlere tabi tutulur ve siz beyannameyi TAREKS de belirtilen modellere göre açarsınız ancak KAÇAKÇILIK nasıl yapılıyor gene Bölge Müdürünün özel yetkili, personel genel müdürlüğünden özel seçilerek gönderilen Muayene Memurlarınca. İthalat beyannamesi açılıyor ve firmanın elinde düşümleri yapılamamış başka marka model ve/veya aynı marka başka model eşyaların TPS bilgileri yani TAREKSleri usule aykırı şekilde bu ithalat beyannamesine giriliyor ve işlemler tamamlanıyor. Burada teşkilatını düşünen Gürbulak KIM personelleri durumu anlıyor ve antrepoya giderek eşyaları tekrar kontrol ediyor ve kaçakçılığı ortaya çıkarıp tutanağa bağlıyor (ithalat beyannamesi kapandıktan sonra)
Bölge Müdürü özel yetkili Muayene Memuruna bu durumu sorabiliyor mu? Tabi ki HAYIR! Peki neden! cevabı sizlere bırakıyorum. Şimdi tekrardan Bakan Sn. Ömer Bolat’ a sesleniyorum, Personel Genel Müdürü’ ne sesleniyorum bu tutanağı kontrol ettirin. Sonucundan 657 sayılı yasadaki disiplin hükümlerini içerecek şekilde cevaplayın.
BADEM VURGUNU (Made in USA)
Gümrüğümüz gene Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü, antrepoya gelen Bademler tam tespite alınır ve tutanağa bağlanır. Tarım uygunluğu vs. alınır ancak Ankara Operasyon Şube bir şüphe üzerine başka bir KIM personeli antrepoya gönderir ve bu personel antrepoya gider ve görüntülü arama ile Ankara Operasyon Daireyi arar ve canlı olarak muayeneyi gösterir. Bademler çuvallar kesilince altındaki çuvallarda ve kutularda kocaman MADE in USA ibareleri ortaya çıkar.
Değerli okuyucularım yapılan bu tespit 2. Tespittir. İlk tespiti yapan Gürbulak KIM personeli, Doğubayazıt Kaçakçılık İstihbarat Bölge Amirliği antrepo ekipleri, Antrepo özel yetkili Muayene Memuru (Bölge Müdürünün özel yetkilerle Personel Genel Müdüründen istediği), Gümrük Antrepo Memuru bu MADE in USA ibarelerini görmemiştir, görememiştir, görmek istememiştir. Şimdi tekrardan sesleniyorum Bakan Sn. Ömer Bolat’ a ve Personel Genel Müdürü’ ne bu personellerinize 657 sayılı yasa kapsamında soruşturma açacak mısınız?
YAZININ EN BÜYÜK VURGUNU SİGARA KÂĞIDI
Yer gene Doğubayazıt Gümrük Müdürlüğü. Antrepomuz A. Antreposu. Eşyamız sigara kâğıdı. Şimdi diyeceksiniz ki e zaten sigara kâğıdı beyan edilmiş antrepoya koyulmuş ne olabilir ki?
Değerli okuyucularım eşya sigara kâğıdı sizce antrepoda kalır mı? A. Antreposunda bulunan sigara kağıtları çoktan sigara kaçakçılarına doğru yola çıkmış yerine de antrepoya ofislerde evlerde kullandığınız A4 kağıtları koyulmuş. Detaylar çok yakında. Burada artık seslenmekten usandım.
Sn. Ömer Bolat’ a, Personel Genel Müdürü, Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcısı, Doğubayazıt Kaymakamı sizleri göreve çağırıyorum.
Ben detayları yazmadan siz gereğini yapın!!
ŞŞT… BAK SORULARIM VAR SANA
Bak şimdi...! Yazıyı kaldır, mahkemeye giderim, savcıya giderim vs vs vs yi bırak. Şşşt bak şimdi zor sorularım var sana. Cevap verebilir misin?
Soruyorum bağla kemerleri...
1-) Bir olayda ihracat aracında, antrepoda ticareti yasak olan yabancı menşeli, 1800 koli çocuk gıda takviyesi tespit edilmiş, kaçak istihbarat müdürlüğü tarafından adli işlem yapılmadan idari işlem tesis edilmiş midir? Mevzuattaki yeri; fatura ve beyanname temin edilemediğinden 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun 3/5 maddesi hükümleri uygulanmış, kanunda açıkça belirtilmesine rağmen adli işlem tesis edilmiş midir?
İlgili memurlar kimlerdir?
2-) !!!10.11.2023 tarihinde, 34 … … plakalı araçta İran’dan Türkiye’ye getirilen; 10.000 adet kırmızı reçeteye tabi ilaç, 260 karton yabancı bandrol sigara, 225 koli esrar sarma kâğıdı ve aynı aracın içinde zulalanmış şekilde değeri milyonlarca doları bulan doğal insan saçı tespit edilmiş, söz konusu olayda sadece ilaçlara mı adli işlem yapılmıştır?
Söz konusu araçta zulalanmış şekilde tespit edilen insan saçı cinsi eşya o tarihte yurda giriş-çıkışı bulunmayan F.Ş adına kaçak istihbarat personelince ambar kaydı yapılmış ve geri yurt dışı ettirilmiştir.
(İnsan saçlarının X-ray görüntüsü mevcut olup, dosyada bulunmasına rağmen işlem tatbik edilmiş midir?)
Olayın akabinde muhatap şahıs kendi kendini CİMER’e şikayet ederek kaçak istihbarat personellerinin maddi menfaat karşılığında bu eşyaların değerli olanlarına işlem yapılmadığını bildirmiş, söz konusu CİMER şikayeti hakkında savcılık makamı yanlış yönlendirilerek olay farklı aksettirilmiştir, hali hazırda Bölge Müdürü ve Kaçak İstihbarat Müdürü tarafından olay örtbas edilmiş midir? Kaçak memurlarının ceza alması engellenmiş midir?
Bu olayda 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun 3/1, 3/10, 3/18 maddelerinde açıkça adli işlem yapılması belirtilmişken söz konusu eşyaların bir kısmı tütün ve tütün mamulleri olduğundan katlanarak artması gereken cezalar uygulanmamış şahsında aracını mahkemeden alması kolaylaştırılmış mıdır?
Savcılık makamı kaçak istihbarat kısım amirleri ve nöbet personelince yanlış yönlendirilmiş midir?
İlgili memurlar kimlerdir?
3-) MENŞE SAPTIRMA; STM kapsamında vergisiz ithal edilen gıda ürünleri (iç ceviz, kabuklu ceviz, badem, kaju, çekirdek, pirinç..) konteynırla getiriliyor, Amerikan menşeili ürünlere İran ve Türki Cumhuriyetlerin sahte menşeileri yapılarak vergi kaçakçılığı; STM kapsamında gelen eşyalar tenteli tırlarla gelmelidir. STM ile vergisiz ithalat yalnızca komşu ülkeden gelen ürünler için geçerli midir? Bu durumda konteynırlar nasıl geliyor?
Diğerlerini sakladım. Onlar biraz daha kalın...!
-YAZARIN NOTLARI-
1- Gürbulak Gümrük Müdürlüğü sahasında 100’e yakın Karışık Eşya bulunan tır bekliyormuş. Bu tırları tek tek takip edeceğim…
2- BİR de MERSİN MAİLİ VAR! O da şöyle diyor...!
"Merhaba ONUR BEY,
Mersin’e getirilen Gıda ürünleri ne hikmetse ithalat aşamasında temiziyle değiştiriliyor. Bu numune alımı 6 seferde 1 kere yahut 10 seferde 2 kere analize atılıyor. Analizsiz olanlar kontrol adı altında memur inisiyatifi kullanılıyor. Numune alımına gidilirken değişim olmaması için gümrük muhafaza kaçakçılık nezaretinde olmalı bence. Yoksa GDO suda hastalığında bozuğu da kolaylıkla ithal edilip halka yedirilir. Bu konuda araştırıp bilgilendirmenizi isterim."
MERSİN GÜMRÜKLERİ ile ilgili çarpıcı yazımı bekleyin!
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.