1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yarım Asırdır Binlerce Çiftçinin Geçim Kaynağı Olan Tukaş Konserve Fabrikası Kapanıyor
Yarım Asırdır Binlerce Çiftçinin Geçim Kaynağı Olan Tukaş Konserve Fabrikası Kapanıyor

Yarım Asırdır Binlerce Çiftçinin Geçim Kaynağı Olan Tukaş Konserve Fabrikası Kapanıyor

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yarım asırdan beri faaliyet gösteren TUKAŞ konserve fabrikası kapatılıyor. Çiftçilerin tarım ürünlerini alarak Ege Bölg...

A+A-
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yarım asırdan beri faaliyet gösteren TUKAŞ konserve fabrikası kapatılıyor. Çiftçilerin tarım ürünlerini alarak Ege Bölgesi'nde binlerce kişinin geçim kaynağı olan fabrikada, geçen ay buhar kazanı patlamıştı. Büyük hasar veren patlamadan sonra üretim durmuş, sadece paketleme bölümü çalışmaya devam etmişti. TUKAŞ'ın, fabrika şehir içinde kaldığı için hasarı tamir etmeyip tesisi kapatma kararı aldığını dün Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'na bildirildiği öğrenildi. Fabrika sahasının arsa olarak satılacağı açıklandı.

TUKAŞ'ın ilk üretim yeri olan fabrika, 1962 yılında Turgutlulu beş müteşebbisle kurulmuş, 1967'de OYAK'ın satın almasından sonra Ege Bölgesi'ndeki binlerce çiftçinin yetiştirdiği sebze ve meyveleri almaya başlamıştı. Salça, sebze ve meyve konserveleri, hazır yemek konserveleri, reçel ve sos ürünleri imal eden fabrika, yıllık 80 bin tonluk kapasiteye ulaşmıştı.

Fabrikanın kapatılmasından en çok çiftçilerin etkileneceğine dikkat çeken Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, ilçede konserve için yaklaşık 15 bin dönüm araziye domates ve benzeri ürünlerin ekildiğini belirtti. Şenol, "Turgutlumuz için bulunmaz bir nimetti. Çok büyük bir kayıp. Kapatılma kararına çok üzüldük." dedi.

Yaklaşık yarım asırdır Turgutlu'da faaliyet gösteren fabrikanın, çiftçilere başta domates olmak üzere bezelye, patlıcan, biber, taze fasulye ve kabak gibi sebzeler ektirerek büyük katkı sağladığını ifade eden Şenol, Turgutlu çiftçisinin bir nevi lokomotifi durumunda olduğunu dile getirdi. Bu sayede piyasayı dengelediğini ifade eden Abdullah Şenol, fabrikanın kapanmasıyla bu yıl domates ekimlerinde yüzde 70'lere varan azalma olacağını vurguladı. Kadrolu ve sezonluk çalışanlarıyla TUKAŞ Konserve Fabrikası'nın her yıl ortalama 600 kişiye istihdam sağladığını da hatırlatan Turgutlu Ziraat Odası Başkanı, ilçede işsizlik oranının da artacağına dikkat çekti. Yıllardır ekilenlerin yerine çiftçilere farklı ürünler ekme konusunda destek vereceklerini belirten Şenol, yıllardır yetiştirilmeyen pamuğa dönüş başlayacağının sinyalini verdi. Oda Başkanı Şenol, "Çiftçilerimiz, mecburen farklı ürün arayışına girecektir. Bu yüzden arz talep dengesi de bozulacaktır. Ürün fiyatlarının bir miktar da olsa gerileyeceğini tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Bu arada TUKAŞ Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan özel durum açıklamasında, kapatma kararını şöyle yer aldı:

''Şirketimizin üretim faaliyetlerinin, ağırlıklı olarak mevsimsel tedarik edilebilen yaş sebze ve meyveye dayalı bulunması ve 12 ay üretim yapılamamasına bağlı olarak yıl boyunca yüksek sabit giderlere katlanılmasının, üç ayrı fabrika lokasyonunda sürdürülen üretim faaliyetlerinin mevcut kapasitenin ve işgücü kaynağının etkin kullanılmasını engellediği ve idari giderlerin artmasına sebep olduğu dikkate alınmıştır. Bu sebeple verimlilik kriterleri çerçevesinde Manyas Balıkesir fabrikamızda tam yıl süren çalışma döneminden, salça ve sebze konservesi üretimi faaliyetleriyle sınırlı mevsimsel yaş hammadde gelimine bağlı olarak 6 ayı kapsayacak çalışma düzenine geçilmesine, Turgutlu Manisa fabrikamızın yerleşim ve yaşam alanlarıyla iç içe olması, buna bağlı çeşitli riskleri içermesi, büyüme ve genişleme olanaksızlığı, buna karşılık Torbalı İzmir ve Manyas Balıkesir fabrikalarımızdaki açık ve kapalı alanların gelişmeye açık ve yeterli düzeyde bulunması sebebiyle Turgutlu fabrikamızdaki üretim faaliyetlerinin sona erdirilmesine, mevcut üretim hatları makine ve ekipmanlarının (domates ve biber salçası hariç) Torbalı ve Manyas fabrikalarımıza taşınmasına, arsasının mevcut salça tesisiyle birlikte veya ayrı olarak satılmasına, ihtiyaç duyulması halinde salça kapasitesinin 10 bin tonluk kısmının Torbalı fabrikasında bilahare yapılacak yeni yatırımla karşılanmasına karar verilmiştir.'' (CİHAN)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.