YÜKSEK TOPUKLAR REKOR KIRDI!
YÜKSEK TOPUKLAR REKOR KIRDI!
-TBMM’DEKİ KADIN SAYISINDA REKOR ARTIŞ-
16 Nisan 2011 günlü‘Yüksek Topuklar TBMM’ye koşuyor’ başlıklı yazımda, biz kadınların Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmemizin ne denli önemli olduğunu belirtmiş ve partilerin milletvekilleri seçiminde kadın adaylara verdiği önemi vurgulamıştım. Yazımın devamında meclise girmemizden itibaren de var gücümüzle çalışmamızı başta kadın hakları ve kadına yönelik şiddete ‘dur’ diyebilmek için çalışmamız gerektiğinin altını çizmiştim. Hatta biraz daha ileri giderek TBMM’de niye erkek egemenliğini yıkamayalım diye de düşünmüştüm.
Cumhuriyet Tarihinin Rekoru
Evet! 12 Haziran seçimlerinde erkek egemenliğini yıkamadık ancak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 48 olan kadın milletvekili sayısını 78’e yükselttik. Meclis’te kadınların sayısını 30 sandalye de olsa arttırmayı başardık. Meclis’e en çok kadın milletvekilini de 12 Haziran seçimlerinde yüzde 50 gibi bir oranla zafer kazanan AK Parti soktu. AK Parti Meclis sandalyelerine tam 45 bayan vekili oturttu. Seçim öncesinde son kez toplanan 23. dönem Meclisi’nde AK Parti’de 30, CHP’de 8, MHP’de 2, BDP’ de 7 ve DSP’de 1 kadın vekil yer alıyordu.
Partiler ne kadar aday göstermişti?
Milletvekili aday listesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 78, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 109, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise 68 kadın adaya yer vermişti. Seçim sonucunda AK Parti’den 45, CHP’den 19, MHP’den 3, bağımsızlardan ise 11 kadın milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. 43 ilden ise hiç kadın milletvekili çıkmadı. Ama bu ilerideki seçimlerde de çıkmayacak anlamına gelmemeli. Kadınlar Türkiye’nin yönetiminde var olabilmek, bizde varız demek için siyasete atılmalı.
İŞTE BAZI KADIN VEKİLLERİMİZ:
Peki! Yeni Meclis’te haklarımızı savunurken göreceğimiz kadın vekillerimiz kimler. İşte bunlardan bazıları:
AK Parti den aday listesindeki türbanlı öğretmen Gülderen Gültekin ile oğlunu teröre kurban veren Diyarbakır 6. sıra adayı inşaat mühendisi Oya Eronat milletvekili seçilemedi. İstanbul 2. bölge 1. sıra adayı Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise yeniden Meclis’e girdi. CHP’den İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan Ankara’dan, Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli Bursa’dan, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu İzmir’den, Dilek Akagün Yılmaz Uşak’tan, Şafak Pavey, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Sosyolog Binnaz Toprak, sanatçı Sabahat Akkiraz, Nur Serter İstanbul’dan milletvekili oldu. Ankara’dan ise eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ve PM üyesi Aylin Nazlıaka milletvekili seçildi. MHP’den Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin danışmanı Zühal Topçu Ankara’dan, Ruhsar Demirel Eskişehir’den, Meral Akşener ise İstanbul’dan Meclis’e girdi. Bağımsız adaylardan ise SHP listesinden seçilen ve Meclis’de Kürtçe yemin ederek, Mart 1994’te tutuklanan Leyla Zana, Diyarbakır’dan 17 yıl sonra TBMM’ye döndü. Aysel Tuğluk Van, eski BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak Siirt, BDP yöneticileri Nursel Aydoğan, Emine Ayna Diyarbakır’dan vekil seçildi. KCK davasından tutuklu bulunan Selma Irmak Şırnak, Gülseren Yıldırım Mardin’den, Sebahat Tuncel İstanbul’dan milletvekili oldu. Mülkiye Birtane ise Kars’dan seçilen ilk kadın milletvekili oldu.
Kadın milletvekillerinin illere göre dağılımı ve isimleri ise şöyle gerçekleşti:
- Adana: Fatoş Gürkan (Ak Parti)
- Ağrı: Fatma Salman Kotan (Ak Parti)
- Aksaray: İlknur İnceöz (Ak Parti)
- Ankara 1. bölge: Tülay Selamoğlu (Ak Parti), Ülker Güzel (Ak Parti), Emine Ülker Tarhan (CHP), Aylin Nazlıaka (CHP), Zühal Topcu (MHP)
- Ankara 2. bölge: Nurdan Şanlı (Ak Parti), Ayşe Gülsün Bilgehan (CHP)
- Antalya: Gökçen Özdoğan Enç (Ak Parti)
- Aydın: Semiha Öyüş (Ak Parti)
- Balıkesir: Tülay Babuşçu (Ak Parti), Ayşe Nedret Akova (CHP),
- Batman: Ayla Akat Ata (Bağımsız)
- Bursa: Canan Candemir Çelik (Ak Parti), Tülin Erkal Kara (Ak Parti), Sena Kaleli (CHP)
- Denizli: Nurcan Dalbudak (Ak Parti)
- Diyarbakır: Mine Lök Beyaz (Ak Parti), Leyla Zana (Bağımsız), Emine Ayna (Bağımsız), Nursel Aydoğan (Bağımsız)
- Elazığ: Sermin Balık (Ak Parti)
- Erzurum: Fazilet Dağcı Çığlık (Ak Parti)
- Eskişehir: Ülker Can (Ak Parti), Ruhsar Demirel (MHP)
- Gaziantep: Fatma Şahin (Ak Parti), Derya Bakbak (Ak Parti)
- Iğdır: Pervin Buldan (Bağımsız)
- İstanbul 1. bölge: Mihrimah Belma Satır (Ak Parti), Alev Dedegil (Ak Parti), Ayşe Eser Danışoğlu (CHP), Şafak Pavey (CHP), Fatma Nur Serter (CHP), Sebahat Tuncel (Bağımsız)
- İstanbul 2. bölge: Nimet Çubukçu (Ak Parti), Ayşe Nur Bahçekapılı (Ak Parti), Türkan Dağoğlu (Ak Parti), Sevim Savaşer (Ak Parti), Bihlun Tamaylıgil (CHP), Sedef Küçük (CHP), Melda Onur (CHP)
- İstanbul 3. bölge: Halide İncekara (Ak Parti), Tülay Kaynarca (Ak Parti), Gülay Dalyan (Ak Parti), Binnaz Toprak (CHP), Sabahat Akkiray (CHP), Meral Akşener (MHP)
- İzmir 1. bölge: Şükran Güldal Mumcu (CHP), Hülya Güven (CHP), İlknur Denizli (Ak Parti)
- İzmir 2. bölge: Birgül Güler (CHP), Nesrin Ulema (Ak Parti)
- Kahramanmaraş: Sevde Bayazıt Kaçar (Ak Parti)
- Kars: Mülkiye Birtane (Bağımsız)
- Kayseri: Pelin Gündeş Bakır (Ak Parti)
- Kocaeli: Azize Sibel Gönül (Ak Parti)
- Konya: Ayşe Türkmenoğlu (Ak Parti), Gülay Samancı (Ak Parti)
- Malatya: Öznur Çalık (Ak Parti)
- Manisa: Sakine Öz (CHP)
- Mardin: Gönül Bekin Şahkulubey (Ak Parti), Gülseren Yıldırım (Bağımsız)
- Mersin: Çiğdem Münevver Ökten (Ak Parti)
- Sakarya: Ayşenur İslam (Ak Parti)
- Samsun: Tülay Bakır (Ak Parti)
- Siirt: Gültan Kışanak (Bağımsız)
- Sivas: Mesude Nursuna Memecan (Ak Parti)
- Şırnak: Selma Irmak (Bağımsız)
- Tekirdağ: Candan Yüceer (CHP), Özlem Yemişçi (Ak Parti)
- Tokat: Dilek Yüksel (Ak Parti)
- Trabzon: Safiye Seymenoğlu (Ak Parti)
- Şanlıurfa: Zeynep Armağan Uslu (AK Parti)
- Uşak: Dilek Akagün Yılmaz (CHP)
- Van: Gülşen Orhan (Ak Parti), Aysel Tuğluk (Bağımsız)
Yeni yazımda görüşmek üzere hepinize sağlıklı günler dilerim.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.