1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Zehirli ayakkabılar fitili ateşlemeye yetti
Zehirli ayakkabılar fitili ateşlemeye yetti

Zehirli ayakkabılar fitili ateşlemeye yetti

Önce kırmızı et, sonra da ayakkabıdaki sorunlu ithalatlar Gümrük Bakanlığı’na radikal önlemler aldırdı. Yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin antrepolardaki görevleri bakanlık memurlarına bağlandı.

A+A-

Kasım ayında Mersin'de patlak veren ithal kırmızı et usulsüzlüğü ve geçtiğimiz hafta ortaya çıkan Çin malı zehirli ayakkabılar, Gümrük Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle, yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin sorumluluğundaki işler, bakanlık memurlarına bağlandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin konuya ilişkin özel talimatı ile hazırlanan tebliğe göre, 31 Aralık'tan itibaren antrepolardaki dönemsel sayımlar, eşya giriş çıkış ve elleçleme işlemleri yetkilendirilmiş müşavirler yerine gümrük memurları tarafından yapılacak.

SORUMLULUK VAR

Bakanlık'tan alınan bilgiye göre, kanserojen madde içeren zehirli ayakkabıların imha edilmeye gönderilecekken antrepoda başka ürünlerle değiştirilmesi ve durumun yetkililere bildirilmemesi gümrük müşavirlerinin sorumluluk alanında bir gelişme. Mersin'deki yaklaşık 5 bin tonluk ithal kırmızı et usulsüzlüğünün üzerine, ithal ayakkabıda da sorun çıkınca Bakan Canikli, gümrük müşavirlerinin antrepolardaki yetkilerini ciddi anlamda sınırlandırdı. Zehirli ayakkabıların kimlerin ihmali sonucu piyasaya sürüldüğü konusu ise henüz soruşturma aşamasında.

Genel ve özel antrepolarda eşya giriş çıkış işlemleri, antrepoların sayım işlemleri, gümrük gözetiminin sonlandırılması işlemleri yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerince yürütülüyordu. Müşavirlerin, antreponun her açılış kapanışıyla açık bulunduğu sürelerde eşyanın gümrük gözetimi altında bulundurulmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması ve gümrük gözetimini zafiyete uğratacak hususların tespiti veya mevzuata aykırılıkları gümrük idaresine ve gerektiğinde antrepo işletmecisine gecikmeden bildirme sorumluluğu bulunuyordu. Tebliğ ile yetkiler memurlara bağlandı.

BU 5 KALEM ARTIK MEMURDAN SORULACAK

AN6, AN7, AN8 ve AN9 hizmet kodlarıyla anılan 5 farklı işlemi artık yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri yapmayacak:

-6 ayda bir yapılan sayımlar

-Eşya giriş işlemi 

-Eşya çıkış işlemi

-Elleçleme

-Gümrük gözetiminin sonlandırılması işlemleri

"BİLDİRİM YAPILMIYOR, ÖZEN GÖSTERİLMİYOR"

Gümrük Genel Tebliği'nde (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile yeni bir düzenlemeye gidilmesinin sebepleri, "Usulsüzlükler hakkında gereken bildirimlerin yapılmaması, eşya giriş çıkış işlemlerinde refakat edilmemesi ve kamu adına yapmakla yükümlü olunan görevin ifasında gerekli dikkat ve özenin gösterilmemesi" olarak açıklandı.

"ARTIK BU TÜR OLAYLAR OLMAYACAK DİYEMEYİZ"

Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sisteminin 2008 sonunda kurulduğunu hatırlatan İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD) Başkanı Turhan Gündüz, "Her sistem gibi burada da bazı şikâyetler oluştu ama tedbirlerle düzeldi. Hata yapan, suç işleyen bulunur cezalandırılır. İşini doğru yapan da aynı kefeye koyulup herkes cezalandırılıyor" dedi. Devletin iş yükünün artacağına dikkat çeken Gündüz, şöyle konuştu: "Kimse 'Artık bu olaylar olmayacak' diyemez. Bakanlığın kontrol ve denetim görevi zaten var. Şimdi işlemleri de yapacaklar. Ankara'da bürokrasiyle görüştük; 'Yapacak bir şey yok' dendi. Hukuki yola başvurulacaktır."

4 BİN 500 KİŞİ ETKİLENECEK

Müşavirlerin yetkisinden alınan işlemlerin, gelirlerinin % 95'ine denk olduğunu belirten Gündüz, "Geriye birtakım tasdik ve tespit işlemleri kaldı. Düzenli gelir sağlayan kısım kalktı. 4.500 kişi etkilenecek" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.